Jobs, kabloyu ortadan kaldırdı, Apple cihazları ‘akıllı bulut’la konuşacak

Güncelleme Tarihi:

Jobs, kabloyu ortadan kaldırdı, Apple cihazları ‘akıllı bulut’la konuşacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2011 00:00

Apple, son projesiyle PC bilgisayar üreticilerine bir darbe daha indirdi. Apple CEO’su Steve Jobs’un açıkladığı son yenilik olan iCloud (i-bulut), tüketicileri Apple ekosistemine biraz daha bağlayacak ve Apple marka cihazlar arasında bilgi, kablo olmadan paylaşılacak.

iPHONE ve iPad’in yaratıcısı teknoloji devi Apple, bilgisayarları ikinci plana atan ve mobil cihazlara daha fazla özgürlük getiren iCloud sistemini tanıttı. Sağlığına ağırlık vermek için şirketteki görevini dışardan yürüten Apple CEO’su Steve Jobs, mart ayındaki iPad 2 tanıtımının ardından bu kez iCloud için yeniden sahne aldı. San Francisco’da düzenlenen basın toplantısında, zayıflığına karşın oldukça enerjik görünen 56 yaşındaki Jobs, “Artık dijital bağlantıyı buluttan yapacağız” açıklamasını yaptı.

Apple’ın yeni sistemlerini tanıtan Jobs, iCloud’la ilgili şu bilgileri verdi: “Bilgisayarların rütbesini bir kademe aşağı çekerek sadece cihaz olarak kullanılmasını sağlayacağız. iOS 5 sistemi sayesinde, yeni alınan bir iPad ya da iPhone’u aktif hale getirmek için bilgisayara gerek kalmayacak. Bütün güncellemeler otomatik ve kablosuz olarak yapılacak.”

Tek cihaza bağlı kalmayın

iCloud sayesinde bilgiye ulaşmak için kullanıcının tek cihaza bağlı kalmaktan kurtulacağını vurgulan Jobs, şöyle konuştu: “Apple, PC ve Mac’leri, iPad, iPhone ya da bir iPod Touch gibi sadece bir cihaz haline getirecek. Ve dijital hayatınızın merkezini bir buluta taşıyacak. Bu cihazları sürekli senkronize bir şekilde tutmak bizi çıldırtıyordu. Geliştirdiğimiz iCloud ile bütün bu cihazlar tek bir cihazdaki bilgileri ‘akıllı bulut’ üzerinden birbirleri ile paylaşabilecek.”
Telefon ehberi, e-posta, ajanda, fotoğraf, uygulamalar, elektronik kitaplar, müzikler ve diğer dosyaların Apple cihazları arasında kablosuz olarak paylaşılmasını sağlayan iCloud, elektronik cihazlar arasında yeni bir ekosistem olarak tanımlanıyor. iCloud, tüketicilere herhangi bir PC’ye bağlı kalmaksızın dijital alanda kişisel bilgilere ulaşma imkanı sağlayan bir araç olacak.

Apple’ın önümüzdeki sonbahar yeni versiyonunu piyasa süreceği işletim sistemi iOS ile bedava indirilebilecek. İndirilmesi ise Apple’ın aplikasyon mağazasında bulunan 425 bin aplikasyondan farklı olmayacak. Kullancılara Apple araçları arasında 5 gb bilgiyi senkronize biriktirme olanağı sunacak.

Kendimi iyi hissediyorum

James Brown’un ‘I feel good’ (kendimi iyi hissediyorum) şarkısı eşliğinde sahneye çıkan Steve Jobs’un üstünde yine siyah boğazlı kazağı ve klasik jean pantolonu vardı.

Apple bu hamleyle savaşı kazanıyor mu

FİNANSAL analistler, iCloud’u bedava yapacağı için Apple’ın 2011 gelirlerinin yüzde 0.3 düşeceğini hesap ediyor. Ancak kullanıcı üzerinde oluşacak ekosistemde kalma baskısı sayesinde de, bu düşüşün ürün satışlarıyla kolayca yerine konulacağına inanılıyor. Bu arada Apple’ın PC’lere karşı 70’lerde başlattığı savaşta 2000’leri her yıl yeni bir muharebe kazanarak sürdürdüğüne dikkat çekiliyor.

1 milyar dolarlık veri merkezi kurdu

APPLE, iCloud için North Carolina’da 1 milyar dolarlık bir veri merkezi kurdu. Merkez, sistemin omurgası olacak. Ve kullanıcıların Apple cihazları arasında telefon rehberlerini, fotoğraflarını, e-postalarını, ajandalarını, müziklerini ve diğer aplikasyonlarını senkronize edecek. 17 Ocak’ta kanser tedavisi için izne ayrılan Jobs, dün iCloud için 2011’de ikinci kez bir sunuma katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!