Japonya'da 81 milyar dolarlık yeni teşvik paketi

Güncelleme Tarihi:

Japonyada 81 milyar dolarlık yeni teşvik paketi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 11:27

Japon hükümeti, ülkenin resesyona girmesini önlemek için 81 milyar dolarlık (7,2 trilyon yenlik) yeni bir teşvik paketinde anlaştı.

Haberin Devamı

Japonya ekonomisi, nisan-haziran ve temmuz eylül çeyreklerinde büyüme kaydetse de deflasyonun dönüşü büyümenin hız keseceği korkusunu artırırken, güçlü yen de ihracatçıları frenliyor.

Bugün üzerinde anlaşılan paketin, cuma günü duyurulması planlanmış ancak büyüklüğü konusundaki anlaşmazlıklar ertelemeye neden olmuştu.

Hükümetten yapılan açıklamada, mevcut ekonomik ve istihdam koşulları, yendeki artış ve deflasyonda, ekonomik iyileşmeyi kararlı hale getirmek için hızla yeni bir ekonomik paket sunmak gerektiği ifade edildi.

Ancak bazı ekonomistler paketin etkilerinden kuşku duyuyorlar. Mizuho Securities'den Yasunari Ueno, paketin ekonomiye az çok etki edeceğini ancak Japonya'nın karşı karşıya kaldığı temel sorunlara çözüm olmayacağını söyledi.

Japonya ekonomisi, 4 çeyrek üst üste daraldıktan sonra nihayet bu yıl resesyondan çıktı. Ekonomi, nisan-haziran çeyreğinde yüzde 0,9, temmuz-eylül çeyreğinde yüzde 1,2 büyüdü. Ancak deflasyonun geri dönüşü güvene zarar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!