Japonya’yı bile geçtik, ’zengini çok ülkeler ligi’nde 6’ncı olduk

Güncelleme Tarihi:

Japonya’yı bile geçtik, ’zengini çok ülkeler ligi’nde 6’ncı olduk
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2007 00:00

İş, ticaret, finans dünyasının bir numaralı dergisi Forbes, 2007 yılının dünya dolar milyarderleri listesini açıkladı. Listede 2005’te 8, geçen yıl ise 21 dolar milyarderi bulunan Türkiye bu yıl 26 milyardere ulaşarak dünyada en fazla milyardere sahip olan ülkeler sıralamasında altıncı sıraya yükseldi.

Haberin Devamı

FORBES’un geleneksel zenginler listesine Türkiye damgasını vurdu. Derginin "Dünyanın En Zengin İnsanları: Milyaderler" başlığıyla yayımladığı özel sayısında en fazla milyardere sahip 6’ncı ülke konumuna yükselerek iki sıra yükselen Türkiye, 26 milyarder ile dev ekonomiye sahip Japonya, Kanada, Çin, Fransa, İsveç dahil pek çok ülkeyi geride bıraktı. 946 milyarderin yer aldığı listenin ilk sırasında Bill Gates 56 milyar dolarla 13 yıldır yeraldığı birincilik koltuğuna yine otururken, 3.5 milyar dolarlık servetiyle Hüsnü Özyeğin en zengin Türk olarak sıralamada yerini aldı. İkinci ise 2.4 milyar dolarla Mehmet Emin Karamehmet oldu. Karamehmet’i 2.1 milyar dolarlık servetleriyle Erol Sabancı ve Şevket Sabancı takip etti. Geçen yılki listede yeralan Ömer Dinçkök 2007 ’de liste dışı kaldı. Buna karşın Şarık Tara, Olgun Zorlu, Yalçın Sabancı, Sinan Tara ve Murat Ülker listeye girdiler.

GATES HÁLÁ EN ZENGİN: Listesinin zirvesindeki Microsoft’un kurucusu Bill Gates 2007’de de 56 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengini unvanını korudu. Yakın arkadaşı Berkshire Hathaway grubunun patronu Warren Buffett, 52 milyar dolar ile Gates’i takip ediyor. Bu yıl Starbucks kahve zincirinin sahibi Howard Schultz ve Disney grubunun eski patronu Michael Eisner de milyarderler kulübüne katıldılar. 1987’de dünyanın en zengin adamı olan emlak kralı Japon Yoshiaki Tsutsumi bu yıl liste dışı kaldı. TV şovları kraliçesi, eğlence aleminin en zengini Oprah Winfrey milyarderlik statüsünü korurken, Harry Potter’ın yaratıcısı, yoksulluk yardımı alan tek çocuklu kadın yazar J.K. Rawling de ilk kez milyarder sınıfına girdi.

HELU EN HIZLI ZENGİN: Dünya milyarderleri arasında bir yılda maddi varlığı en fazla yükselen Meksikalı sanayici Carlos Slim Helu oldu. 67 yaşındaki Helu’nun yoksulluğun yaygın olduğu ülkesinde bankacılık, telekom, tütün ve enerji sektörlerinden kaynaklanan 30 milyar dolarlık serveti, bir yıl içinde 49 milyar dolara yükseldi. Helu, Warren Buffett’ın hemen arkasından dünyanın üçüncü en zengini unvanını kazandı.

En çok milyarder ABD’de

FORBES grubunun ekonomi uzmanı 30 muhabir, bir yıl boyunca 53 ülkede 946 milyarder tespit etti. Avrupa ülkelerinden Fransa 15, İtalya 13, İsveç ve İsviçre 8’er, Hollanda ve Norveç 4’er, Avusturya 3, Belçika ve Kıbrıs 2, Yunanistan ise bir milyarderle listenin alt sıralarında yer aldı.

4 yeni milyader Türk Zenginler kulübünde

Forbes’un, 2007 yılının listesinde bu yıl 946 milyarder yeraldı. Geçen yıla oranla milyarder sayısı dünyada 150 kişi arttı. Bu yıl zenginler kulübüne giren 4 yeni milyarder giren Türkler Şarık Tara, Olgun Zorlu, Yalçın Sabancı, Sinan Tara ve Murat Ülker oldu.

EN ZENGİNLER LİSTESİNE KKTC DE GİRDİ

Haberin Devamı

Forbes dergisinin her yıl yayımladığı dünyanın en zenginleri listesine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden Dr. Suat Günsel de girdi.

Haberin Devamı

KKTC'de kurulu Yakın Doğu Üniversitesinin kurucu rektörü olan Doktor Günsel, 1 milyar dolar servetiyle tüm dünyadan 946 kişinin bulunduğu Forbes'in dolar milyarderleri listesinde 891. sırada yer aldı.


Bizimkilerin serveti 38.8 milyar dolar

Geçen yıl 8’inci olan Türkiye bu yıl 6’ıncılığa yükseldi. Türk zenginlerinin toplam serveti ise 38.8 milyar dolara ulaştı.

Hüsnü Özyeğin :3.5 milyar dolar

M. Karamehmet :2.4 milyar dolar

Erol Sabancı:2.1 milyar dolar

Şevket Sabancı:2.1 milyar dolar

Şarık Tara:2 milyar dolar

Ahmet Zorlu:1.8 milyar dolar

Aydın Doğan:1.6 milyara dolar

Turgay Ciner:1.5 milyar dolar

Rahmi Koç:1.4 milyar dolar

Semahat Arsel:1.4 milyar dolar

Ferit Şahenk:1.3 milyar dolar

Bülent Eczacıbaşı:1.2 milyar dolar

Murat Vargı:1.2 milyar dolar

Olgun Zorlu:1.2 milyar dolar

Suna Kıraç:1.2 milyar dolar

Tuncay Özilhan:1.2 milyar dolar

Filiz Şahenk:1.1 milyar dolar

Kamil Yazıcı:1.1 milyar dolar

Yalçın Sabancı:1.1 milyar dolar

Asım Kibar:1 milyar dolar

Faruk Yalçın:1 milyar dolar

Hasan Çolakoğlu:1 milyar dolar

Mehmet Sinan Tara : 1 milyar dolar

Murat Ülker:1 milyar dolar

Ömer Sabancı:1 milyar dolar

Suat Günsel (KKTC): 1.1 milyar dolar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!