‘Japonya ile hedef ticareti 6 milyar dolara çıkarmak’

Güncelleme Tarihi:

‘Japonya ile hedef ticareti 6 milyar dolara çıkarmak’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2023 07:00

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura Türkiye ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Toplantıda Japonya ile Türkiye arasında ticaret, yatırım ve ekonomik işbirliği konularını içeren ortak bir deklarasyon imzalandı. Bakan Bolat, "İki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin 5 milyar doları aşmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu sene sonunda da 6 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyoruz" dedi.  

Japon Dış Ticaret Teşkilatı tarafından düzenlenen Japonya-Türkiye İş Forumu’nda her iki ülkenin bakanlık yetkilileri, ekonomi kuruluşları ve iş dünyası yöneticileri hazır bulundu. Forum öncesinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura ve yetkililerle bir araya geldi. Yapılan görüşmede, finans, teknoloji ve yatırım alanlarında işbirlikleri, yeşil dönüşüm çalışmaları, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Haberin Devamı

TOKYO’DA ZİRVE HAZIRLIĞI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat deklarasyon imza töreninde yaptığı konuşmada, Japon meslektaşıyla ülkeler arasındaki ilişkileri derinleştirmek üzere bazı kararlar aldıklarını ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret ve yatırım alanlarındaki işbirliğini teşvik etmek için daha önce kurulmuş olan TRINS yani; Türkiye-Japonya Ticaret ve Yatırım Zirvesi'ni mümkün olan en kısa sürede Tokyo'da gerçekleştireceklerini belirten Bolat, bu tür zirveleri bundan sonra düzenli olarak yapma kararı aldıklarını da vurguladı.

‘Japonya ile hedef ticareti 6 milyar dolara çıkarmak’

NISHIMURA: İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRECEĞİZ 

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura ise, iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik müttefiklik düzeyine yükseltme niyetinde olduklarını belirtti. 6 Şubat depremlerinin ardından yeniden imar çalışmalarına Japonya’nın aktif bir şekilde katılmasını istediğini vurgulayan Nishimura, “Burada ticaret ve yatırımın karşılıklı gelişmesi için ekonomik ortaklık anlaşması müzakerelerinin hızlanması hususunda fikir birliğine ulaştık. 10 Ekim’de İzmir’de düzenlenecek ortak iş konseyine her iki ülkeden özel sektör şirketleri katılacak. Türk şirketlerin Afrika ve Orta Asya’da çok aktif çalıştığını gayet iyi biliyorum. Aynı anda Ukrayna’nın yeniden imar çalışmalarında da ikili işbirliğimizin gelişmesi hususunda da görüştük. Dekarbonizasyon gibi küresel konular üzerinde de çalışabileceğimiz için bugün imza atacağımız ortak deklarasyonun hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!