Japonlar, zeytinyağlı yemeklerimize bayıldı

Güncelleme Tarihi:

Japonlar, zeytinyağlı yemeklerimize bayıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 16, 2003 00:00

Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için 11 Martta, Ege Zeytin ve Zeytinyağı Ä°hracatçıları BirliÄŸi tarafından Japonya'nın Makuhari kentinde düzenlen ‘‘ZeytinyaÄŸlı Gala YemeÄŸi’’ büyük ilgi gördü. Divan Oteli Aşçısı Bülent Karaaslan'ın yaptığı imambayıldıdan taze fasulyeye kadar zeytinyaÄŸlı yemekler kısa sürede tükendi.Japonya'da 2003 yılının ‘‘Türk yılı’’ ilan edilmesiyle Türkiye'den çeÅŸitli meslek grupları, bu ülkede tanıtım atağına geçti. Egeli zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin düzenlediÄŸi organizasyon da büyük ilgi topladı. Zeytinyağının Japonya'da tanıtılması amacıyla Ä°stanbul Ä°hracatçı Birlikleri 4-12 Mart tarihleri arasında Japonya'ya yönelik bir ‘‘Gıda Ticaret Heyeti’’ gönderdi. Ayrıca 32 Türk firması da 12-14 Mart tarihleri arasında Japonya'nın Makuhari kentinde düzenlenen Japonya'nın en büyük gıda fuarı olan Foodex 2003 Uluslararası Gıda Fuarı'na katıldı.JAPON GURMELER11 Mart akÅŸamı Ege Ä°hraçatçı Birlikleri'ne (EÄ°B) baÄŸlı Ege Zeytin ve Zeytinyağı Ä°hracatçıları BirliÄŸi, Makuhari Green Tower Oteli'nde ‘‘ZeytinyaÄŸlı Gala YemeÄŸi’’ düzenledi. YemeÄŸe Japonya'nın çeÅŸitli kentlerinden gurmeler, zeytinyağı ithalatçıları, toptancılar, restoran yöneticileri, otellerin ÅŸef aşçıları, gıda yazarları ve aşçılık okulu yöneticilerinden oluÅŸan 150'den fazla davetli topluluÄŸu katıldı. Ayrıca Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Solmaz Ãœnaydın, Ege Zeytin ve Zeytinyağı Ä°hracatçıları BirliÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Deniz Ataç, Yönetim Kurulu Ãœyeleri Altay Ayhan, Emin Demirci, Mustafa Gökalp ile fuardaki Türk firmalarnın temsilcileri de yemekte bulundu.YEMEKLER TÃœKENDÄ°Ä°stanbul Divan Oteli BaÅŸaşçı Yardımcısı Bülent Karaaslan, Japon konuklara zeytinyaÄŸlı bir ÅŸov sundu. Karaaslan, zeytinyaÄŸlı kabak, ahtapot karpaçya, zeytinyaÄŸlı taze fasulye, zeytinyaÄŸlı fava ve zeytinyaÄŸlı patlıcan salatasını konukların önlerinde yaptı, tarif de verdi. EÄ°B Genel Sekreteri Sezmen Alper, tahmin ettiklerinin çok üzerinde bir ilgi ile karşılaÅŸtıklarını belirterek, ‘‘Aşçımız hazırladığı 100 kiÅŸilik açık büfenin yanısıra otelin hazırladığı bir batı mutfağı ve Japonya yemekleri büfesi vardı. Fakat kimse onlara itibar etmedi, çok kısa sürede Türk yemekleri tükendi, adeta hücum oldu’’ diye konuÅŸtu.ZeytinyaÄŸlı hashiDominant Ä°letiÅŸim firması ile özel bir imaj çalışması yaptıklarını belirten Sezmen Alper, ‘‘Konuklarımıza Japonca hazırlanmış, zeytinyağını ve zeytinyağı yemek tariflerinin yer aldığı bir kitapçık, zeytinaÄŸacından yapılmış tabaklar, özel ÅŸiÅŸelerde zeytinyaÄŸları, zeytin, kuru incir ve kuru üzüm hediye ettik’’ dedi. En büyük süprizlerinin ise cam üfleme sanatçısı Aydın Yıldız'ın hazırladığı geleneksel Japon yemek yeme çubukları ‘‘hashi’’ler olduÄŸunu söyledi. Alper, Yıldız'ın yaklaşık 400 cam hashi hazırladığını belirterek ‘‘Bu cam çubukların içine de zeytinyağı koyduk. Bu jest çok beÄŸenildi’’ dedi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!