Japonlar, zeytinyağlı yemeklerimize bayıldı

Güncelleme Tarihi:

Japonlar, zeytinyağlı yemeklerimize bayıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2003 01:52

Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için 11 Martta, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından Japonya'nın Makuhari kentinde düzenlen ‘‘Zeytinyağlı Gala Yemeği’’ büyük ilgi gördü. Divan Oteli Aşçısı Bülent Karaaslan'ın yaptığı imambayıldıdan taze fasulyeye kadar zeytinyağlı yemekler kısa sürede tükendi.

Japonya'da 2003 yılının ‘‘Türk yılı’’ ilan edilmesiyle Türkiye'den çeşitli meslek grupları, bu ülkede tanıtım atağına geçti. Egeli zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin düzenlediği organizasyon da büyük ilgi topladı. Zeytinyağının Japonya'da tanıtılması amacıyla İstanbul İhracatçı Birlikleri 4-12 Mart tarihleri arasında Japonya'ya yönelik bir ‘‘Gıda Ticaret Heyeti’’ gönderdi. Ayrıca 32 Türk firması da 12-14 Mart tarihleri arasında Japonya'nın Makuhari kentinde düzenlenen Japonya'nın en büyük gıda fuarı olan Foodex 2003 Uluslararası Gıda Fuarı'na katıldı.

JAPON GURMELER

11 Mart akşamı Ege İhraçatçı Birlikleri'ne (EİB) bağlı Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Makuhari Green Tower Oteli'nde ‘‘Zeytinyağlı Gala Yemeği’’ düzenledi. Yemeğe Japonya'nın çeşitli kentlerinden gurmeler, zeytinyağı ithalatçıları, toptancılar, restoran yöneticileri, otellerin şef aşçıları, gıda yazarları ve aşçılık okulu yöneticilerinden oluşan 150'den fazla davetli topluluğu katıldı. Ayrıca Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Solmaz Ünaydın, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Yönetim Kurulu Üyeleri Altay Ayhan, Emin Demirci, Mustafa Gökalp ile fuardaki Türk firmalarnın temsilcileri de yemekte bulundu.

YEMEKLER TÜKENDİ

İstanbul Divan Oteli Başaşçı Yardımcısı Bülent Karaaslan, Japon konuklara zeytinyağlı bir şov sundu. Karaaslan, zeytinyağlı kabak, ahtapot karpaçya, zeytinyağlı taze fasulye, zeytinyağlı fava ve zeytinyağlı patlıcan salatasını konukların önlerinde yaptı, tarif de verdi. EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper, tahmin ettiklerinin çok üzerinde bir ilgi ile karşılaştıklarını belirterek, ‘‘Aşçımız hazırladığı 100 kişilik açık büfenin yanısıra otelin hazırladığı bir batı mutfağı ve Japonya yemekleri büfesi vardı. Fakat kimse onlara itibar etmedi, çok kısa sürede Türk yemekleri tükendi, adeta hücum oldu’’ diye konuştu.

Zeytinyağlı hashi

Dominant İletişim firması ile özel bir imaj çalışması yaptıklarını belirten Sezmen Alper, ‘‘Konuklarımıza Japonca hazırlanmış, zeytinyağını ve zeytinyağı yemek tariflerinin yer aldığı bir kitapçık, zeytinağacından yapılmış tabaklar, özel şişelerde zeytinyağları, zeytin, kuru incir ve kuru üzüm hediye ettik’’ dedi. En büyük süprizlerinin ise cam üfleme sanatçısı Aydın Yıldız'ın hazırladığı geleneksel Japon yemek yeme çubukları ‘‘hashi’’ler olduğunu söyledi. Alper, Yıldız'ın yaklaşık 400 cam hashi hazırladığını belirterek ‘‘Bu cam çubukların içine de zeytinyağı koyduk. Bu jest çok beğenildi’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!