Japon işletmeciye Bağ-Kur borcu

Güncelleme Tarihi:

Japon işletmeciye Bağ-Kur borcu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2005 10:36

Antalya'ya yerleşen ve 10 yıldır bu şehirde yaşayan Japon İkumi Saito'ya, Bağ-Kur İl Müdürlüğü tarafından 11 bin YTL borç çıkartıldı.

Haberin Devamı

Tatil için 1994 yılında Türkiye'ye gelen ve hayran kaldığı Antalya'da yaşamaya karar veren Japon İkumi Saito, burada kilim dokumasını öğrendi. Daha sonra Kaleçi'nde halı ve kilim ticareti yapmak için işyeri açan Saito, 1997 yılında da yerleşim izni alarak Antalya'ya yerleşti. Bu yıl Ağustos ayında ev almak isteyen ve yabancıların mülk edinmesine imkan sağlayan yasada yeniden düzenlemeye gidilmesi nedeniyle yerleşim izni bekleyen Saito, çalışma izniyle ilgili bilgileri güncellemek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu. Saito'nun başvurusuna verilen yanıtta, bir sosyal güvenlik kurumuna borcu olduğu gerekçesiyle çalışma belgesi verilemeyeceği bildirildi.

Türkiye'de iş yapmaya başladığı dönemde herhangi bir sigorta kurumuna yabancıların girme zorunluluğu olmadığı için o dönemde yaptığı başvurunun kabul edilmediğini belirten İkumi Saito, AA muhabirine şunları söyledi:
“İki ay önce, yerleşim iznimle ilgili bilgi güncellemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdum. Gerekli belgelerimi hazırlayarak gönderdim. Bir süre sonra, bakanlık tarafından, sosyal bir güvenlik kurumuna borcum olduğu gerekçesiyle yerleşim izni verilmeyeceği bildirildi. Yaptığım araştırma sonucunda, Bağ-Kur tarafından kayıt altına alındığım ve bugüne kadar 11 bin YTL borçlu olduğum ortaya çıktı. Bana bir bilgi verilmeden yapılan bu işlem nedeniyle zor günler geçiriyorum. Yabancı sermayeli bir şirket kurdum ve kendi çapımda ticaret yapmaya çalışıyorum. Bu borç neden ve nasıl tarafıma çıkartıldı anlamadım.”

Haberin Devamı

Bağ-Kur borcunun faizinin sürekli işlediğine dikkati çeken Saito, şöyle dedi: “Yıl sonuna kadar borç herhalde 15 bin YTL'yi bulur. Yeni bir düzenleme yapılacaksa ve bu bizi ilgilendiriyorsa, neden bize bilgi verilmedi. Ben sigorta gerekiyorsa gider olurdum. Üstelik hükümet yabancı sermayeye kolaylık getirildiğini söylüyor. Ben hep zorluklarla karşılaştım.”


Saito, yerleşim izni çıkmadığı için 10 yıldan bu yana yaşadığı Antalya'da turist muamelesi gördüğünü de sözlerine ekledi.

-BAĞ-KUR VE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİ BAKANLIĞI YETKİLİLERİ-

Öte yandan, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bağ-Kur Antalya İl Müdürlüğü yetkilileri, 2000 yılında çıkarılan “Yabancıların 1479 Sayılı Kanuna Tabi Sigortalılığı” yasası gereği, İkumi Saito'nun da sigortalandığını söylediler.
Kanun gereği sigortalanan herhangi bir yabancıya duyuru yapılmadığını belirten yetkililer, kanun çıktıktan sonra yabancı yatırımcıların bunu takip etmeleri gerektiğini, kendilerinin her yabancıya, “sizi sigortaladık” diye bir duyuru yapamayacaklarını kaydettiler. Bağ- Kur İl Müdürlüğü yetkilileri, yabancıların yaşadıkları sıkıntılarla ilgili önümüzdeki günlerde mecliste görüşmelerin olacağını sözlerine eklediler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yabancıların Çalışma İzinleri Dairesi yetkilileri ise geçmişte yabancılara sağlanan çalışma izinlerinin istikrarlı takip edilmemesi sonucu, çok sayıda yabancının göstermelik şirketler göstererek Türkiye'ye yerleştiğinin belirlendiğini söylediler. Bu nedenlerden dolayı yatırım yapan yabancıların ülke ekonomisine katkısının dikkate alındığını belirten yetkililer, çalışma izinlerinin yeniden titiz bir incelemeye alındığını, bazı yabancı yatırımcıların bir süre beklemek zorunda kaldıklarını belirttiler.
(HK-ŞEN-BER)


10:09 25/10/05
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!