Japon Honda: Artık tüm gücümüzle Türkiye'deyiz

Güncelleme Tarihi:

Japon Honda: Artık tüm gücümüzle Türkiyedeyiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2002 02:09

Türkiye'de yüzde 100 Japon sermayesiyle faaliyet göstermeye başlayan Honda'nın Genel Müdürü Katsumi Sawai, ‘‘Tüm gücümüzle Türkiye'deyiz. Civic Sedan'ın üretim kapasitesini artıracağız. Yeni model için de çalışıyoruz’’ dedi.

Anadolu Grubu ile yollarını ayırarak Türkiye'de tek başına faaliyet gösteren Japon otomotiv devi Honda, yeni model tanıtımını hızlandırdı. Dün Polonezköy'de yeni CR-V, HR-V, Civic Hatchback, Civic Type- R, station wagon Stream ve efsane Honda motosikletlerini tanıtan Honda, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de üretim kapasitesini ve ihracatı artırmayı hedefliyor. Honda'nın Mayıs ayında piyasaya çıkacak yeni modellerinin fiyatları ise 23 milyar ile 47 milyar 500 milyon lira arasında değişiyor.

Honda Türkiye Genel Müdürü Katsumi Sawai, Honda'nın Anadolu Grubu'ndan tüm hisselerini devraldığını belirterek, ‘‘Honda artık tüm gücüyle Türkiye'de. Anadolu Grubu'yla ayrılmamıza Hazine tarafından izin verildi. Rekabet Kurumu'na ise başvurduk ve sonucu bekliyoruz’’ dedi.

Bundan sonra Honda'nın Türkiye'de üretimini yaptığı Civic Sedan modelinin üretim kapasitesini artırmayı planladıklarını belirten Sawai, şöyle devam etti: ‘‘Polonya ve Balkan ülkelerine yaptığımız ihracatı sürdüreceğiz. Buna ilave olarak Güney ve Doğu Avrupa, Rusya, Ukrayna ve Körfez ülkeleri içinde ihracat görüşmelerimiz sürüyor. Bu yıl 2 bin adetlik ihracat hedefliyoruz. Kademeli kapasite artırımı ile bu rakamı 2004-2005 yılları arasında 15-20 bin adede çıkartmayı planlıyoruz. İhracatın payının toplam üretim kapasitesinin yüzde 30 ile 40 arasında olmasını öngörüyoruz.’’

Sawai, Türkiye'nin geleceğine inandıkları için faaliyetlerini arttırarak sürdüreceklerini ifade etti. Sawai, ‘‘Türkiye'de yeni bir model üretmeyi düşünüyor musunuz?’’ sorusuna ise, ‘‘Bu konuda plan ve çalışmalarımız var. Yeni modelin devreye sokulması benim için önemli bir misyon.’’ yanıtını verdi.

ÜRÜN GAMI GENİŞLEYECEK

Sawai, Türkiye'deki zor koşullara rağmen ürün gamını arttırmaya devam edeceklerini Mayıs ayı sonunda yepyeni modelleri Jazz'ı da Türkiye'de piyasaya süreceklerini söyledi. Sawai konuşmasına şöyle devam etti:

‘‘Türkiye'de hem üretim hem satış konusunda ne yapacağımıza Tokyo ile görüşmeler sonrasında karar vereceğiz. Bu görüşmelerin sonucunda 2010 yılına kadar olan orta vadeli planımız belli olacak ancak, bu planı gerçekleştirmek için Türkiye'de iç pazarın açılması gerekiyor. Sadece ihracatı baz alan bir planın tehlikeli olduğunu düşünüyoruz.’’

200 beygirlik Type-R 39 milyar

Honda'nın Türkiye 4x4 pazarında yüzde 17'lik payla en fazla satılan modeli olan CR-V'nin yenilenmiş hali yeni stil, konfor ve performansı ile dikkat çekiyor. Honda'nın yeni ürün gamında olduğu gibi CR-V'de de düz zemin ve içinde kolay hareket edilebilecek kabin bulunuyor. 2.0 litrelik DOHC İ-V-TEC motoruna sahip CR-V, 150 beygir güç üretiyor. CR-V ayrıca 100 kilometrede harcadığı 9.2 litrelik yakıtla sınıfının en az yakıt tüketen aracı olma özelliğini gösteriyor. CR-V'nin satış fiyatı ise 47 milyar 500 milyon lira.

Honda'nın en fazla satan aracı Civic'in ise Hatchback ve yeni spor modeli Type-R'da Mayıs ayında piyasaya çıkıyor. Civic Hatchback'in 1.6 litre SOHC VTEC II motoru 110 beygir güç üretirken, spor otomobil sınıfında yer alan Type-R versiyonu ise GTI'nın tahtını alması bekleniyor. Type-R'in 2.0 litre İVTEC motoru 200 beygir güç üretirken, 100 kilometrede harcadığı 8.9 litre yakıt ise dikkat çekiyor.

Honda bu modellerin dışında Türkiye'de üretilen yeni Civic Sedan, Stream ve yeni HR-V'nin de tanıtımını yaptı. Yeni modelerin fiyatları ise: Civic Sedan 23 milyar 950 milyon lira, 3 kapılı Civic Hatchback 25 milyar 500 milyon, 5 kapılı Civic Hatcback 27 milyar 200 milyon lira, HR-V 34 milyar 350 milyon, Type-R 39 milyar, Stream ise 44 milyar 850 milyon lira.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!