İzmir'de öğretmen ve öğrencilere ulaşımda müjde

Güncelleme Tarihi:

İzmirde öğretmen ve öğrencilere ulaşımda müjde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2006 12:46

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla öğretmen ve öğrenci toplu taşıma ücretlerinde süresiz olarak 10 YKr indirime gitti.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, düzenlediği basın toplantısıyla 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde, öğretmen ve öğrencilere ulaşımda indirim müjdesi verdi.

Bir ülkenin yaşaması, ilerlemesi, gelecek nesillerinin yetişmesinin, bilimsel gelişmelerin yakalanmasının, ancak eğitimle mümkün olduğunu ifade eden Kocaoğlu, bu nedenle eğitimin sağlıkla beraber devletin olmazsa olmaz ana görevleri arasında yer aldığını söyledi.

Kocaoğlu, Türkiye'nin son 20-25 yıl boyunca sürdürülen ekonomik politikalar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını, bunun da bu temel görevin yerine getirilmesinde bazı noktalarda eksiklikler yaşanmasına neden olduğunu belirtti.
Kocaoğlu, şöyle devam etti:

“Bu noktada yerel yönetimlere eğitim ve sağlık konusunda çok önemli görevler düşüyor. Bu görev yasalarda yazılmasa da yasayla zorunlu kılınmasa da bizim de büyükşehir belediyesi olarak eğitim ve sağlığa katkıda bulunmamız gerekiyor. Eğitimde, okullara elimizden geldiği kadar, bahçe tanziminden bina onarımına kadar destek olmaya çalışıyoruz. Bunu bugüne kadar yaptık. 2007-2008 yazında da fen işlerinin tespit ettiği okulların problemlerini gidermek için hazırlıklarımız var. Onu da gerçekleştireceğiz.”

EĞİTİME ULAŞIM İNDİRİMİ DESTEĞİ

Haberin Devamı

Eğitime verdikleri destek kapsamında bu yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü farklı şekilde kutlamak istediklerini, bunun için “öğretmen ve öğrencilere nasıl bir hediye verebilir ve bu günü renklendirebiliriz?” diye düşündüklerini ifade eden Kocaoğlu, şöyle konuştu:

“Bunun sonucunda ulaşımla ilgili bir düzenleme yapmaya, indirimli öğretmen ve öğrenci ücretlerinde 10 YKr daha indirim yapmaya karar verdik. Bu karar dün UKOME'den geçti,yarın sabahtan itibaren besleme hatlarında 53 YKr olan öğretmen ve öğrenci biniş ücreti 43 YKr, kısa hatta 58 YKr olan ücret 48 YKr, orta mesafe hatta 63 YKr olan ücret 53 YKr ve uzun hatta 65 YKr olan ücret 55 YKr oldu. Dolayısıyla 24 Kasımdan itibaren eğitimde yüzde 15-20 düzeyinde bir iskonto yaparak eğitime destek olmaya çalıştık. Bunun süresi yoktur. Elbette ulaşımda gerektiğinde zamlar olacaktır, ama bu oran hep korunmuş olacak. Bu uygulamanın eğitim seviyesinin yükseltilmesinde başarılar getirmesini diliyorum.”

ULAŞIMDA YENİ YILA KADAR ZAM YOK

Haberin Devamı

Kocaoğlu, İzmir'in toplu ulaşım ücretleri açısından diğer metropol kentlerin çok altında olduğunu, bunun öğretmen ve öğrenci ücretlerinde yarı yarıya düzeyinde normal ücrette de yüzde 20-30 düzeyinde olduğunu kaydetti.

Bunun ulaşım şirketlerinin görev zararının belediye olarak üstlenilmesi anlamına geldiğini ifade eden Kocaoğlu, “Fakat, biz bunu bilinçli olarak yapıyoruz. Çünkü toplu ulaşım direkt olarak dar gelirlilerle ilgili bir konu. Otobüsü sübvanse ettiğimizde doğru bir sübvansiyon yaptığımızı düşünüyorum. Böylece halkımıza A'dan Z'ye destek vermiş oluyoruz. Bunu da yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bu indirimin “toplu taşıma ücretlerinde zam olmayacak” anlamına gelmediğini dile getiren Kocaoğlu, şöyle konuştu:
“Geçen yıl, zaten yılbaşına kadar zam yapmayacağımızı açıklamıştık ve 2005 Kasım ayından bu yana zam yapmayarak bu sözümüzü de yerine getiriyoruz. Yılbaşında ulaşım ücretlerini 2007 bütçesi kapsamında oturup yeniden değerlendireceğiz. Ancak zam yapsak bile ulaşımda sübvansiyonu sürdüreceğiz. Çünkü, bu kentin ve ülkenin buna gerçekten ihtiyacı var.”

TEK BİLET UYGULAMASI

Haberin Devamı

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kocaoğlu, tek bilet uygulamasına geçilmesine ilişkin bir soru üzerine, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, Ocak ayında belirli bölgelerde başlatılacak uygulamanın, 6 ay içinde tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

Uygulamanın, vatandaşlara ekonomik katkı sağlamasının yanı sıra kenti içi trafiğin rahatlatılması için de yararlı olacağına inandıklarını ifade eden Kocaoğlu, uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte en küçük noktalardan bile kentin her yerine otobüs seferi konulması durumunun ortadan kalkacağını, böylece kent merkezindeki otobüs sayısının azalacağını söyledi.

Son dönemde dünyada petrol fiyatlarında düşüş yaşandığına dikkati çeken Kocaoğlu, yeni yılda ulaşım ücretlerinde bir indirime gidilmesinin söz konusu olup olmayacağı yönündeki bir soruya “Petrol fiyatları artarken zam yapmadık ki düşerken indirim yapalım” yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!