İzmir Limanı iki parça satılacak elektrik ‘çevre’yi bekleyecek

Güncelleme Tarihi:

İzmir Limanı iki parça satılacak elektrik ‘çevre’yi bekleyecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2011 00:00

ÖİB Başkanvekili Ahmet Aksu’ya göre, çok yoğun bir özelleştirme trafiği yaşanacak. İzmir Limanı için süreç bir-iki ay içerisinde başlayacak. Termik santrallar varlık satışı yönetimiyle özelleştirilecek, elektrik üretim ihaleleri için çevre mevzuatı ve geçiş dönemi sözleşmelerinin tamamlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Başkanvekili Ahmet Aksu’nun, özelleştirme takvimi hakkında yaptığı açıklamalara göre, Türkiye’de yıl sonuna kadar yoğun bir özelleştirme gündemi yaşanacak. Takvime göre, toplam 10 şeker fabrikası için önümüzdeki bir-iki hafta içinde ihaleye çıkılırken, Kayseri ve Civarı Elektrik Dağıtım A.Ş.’de kalan yüzde 20’lik hisse önümüzdeki hafta ihale ilanına çıkacak. İzmir Limanı’nın kruvaziyer ve yük limanı olarak ikiye bölünerek özelleştirileceği süreç de bir-iki ay içerisinde başlayacak. Elektrik dağıtım özelleştirmeleri için bu ay sonuna kadar süre verilirken, elektrik üretim ihaleleri için çevre mevzuatı ve geçiş dönemi sözleşmelerinin tamamlanması bekleniyor. Bu yıl termik santrallar varlık satışı yöntemiyle özelleştirilecek. İhaleye çıkan köprü ve otoyollar ise yeni yatırımcı çekecek.

Haberin Devamı

Şeker fabrikaları sırada

Ahmet Aksu’nun verdiği bilgilere göre, şeker fabrikalarında B ve C portföylerinde bir iki hafta içinde ihaleye çıkılacak. Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan’dan oluşan Portföy B ile Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba’dan oluşan Porftöy C’de yer alan toplam 10 şeker fabrikasında ihale ilanına çıkılacak. Fabrikalar varlık satışı yöntemiyle özelleştirilecek. Fabrikaların özelleştirmeleri için hazırlanan şartnamelerde, Danıştay’ın daha önceki iptal kararındaki gerekçeleri de dikkate alınıyor. Önümüzdeki bir-iki hafta içinde ihale ilanına çıkması öngörülen bir diğer kuruluş ise Kayseri ve Civarı Elektrik Dağıtım A.Ş. Burada kalan yüzde 20’lik hisse özelleştirilecek.

İzmir Limanı ikiye ayrılıyor

İzmir Limanı da kruvaziyer ve yük limanı olarak ikiye bölünerek özelleştirilecek. Kruvaziyer liman kısmında bir iki ay içinde, yük limanı kısmında ise çalışmaların tamamlanmasının ardından, yıl sonunda ya da en geç önümüzdeki yılın başında ihale ilanına çıkılacak.

İşletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilecek Salı Pazarı’nda (Galataport) imar planı çalışmalarında son aşamaya gelinirken, Derince Limanı’nda da imar çalışmasının ardından ihaleye çıkılacak.

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinde toplam 16 bin megavatlık bir portföyün bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “İki önemli şey bekliyoruz. Birincisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek ve yatırımcılara çevre yatırımı yapmaları için belirli bir süre tanınmasını sağlayacak olan çevre mevzuatı, ikincisi ise EPDK’nın geçiş dönemi sözleşmelerini 2011 yılı sonu itibariyle sonuçlandırması. Bunlar tamamlandığında, daha hızlı bir şekilde yol alabileceğiz. Daha sonra 9 porföy halinde, peyderpey ihaleleri gerçekleştireceğiz. Elektrik üretimlerindeki stratejimiz devam ediyor.”

Elektrik dağıtımında değerlendirme aşamasıyız

Haberin Devamı

AHMET Aksu, özelleştirmeleri gerçekleştirilen elektrik dağıtım bölgelerinde, firmalara bu ay sonuna kadar süre verdiklerini hatırlatarak, “Değerlendirmeler sonucunda ek teminat yatırmayan firmaların bugüne kadar yatırdıkları teminatlar nakde çevrilecek ve bir sonraki firmalara çağrıda bulunacağız. Akdeniz ElektrikDağıtım’da Sabancı Grubu’nun teminatı nakde çevrilmişti. Şu anki süreçte  1 milyar 100 milyon dolarla en yüksek teklif veren EMKAT Grubu davet edilecek. Dicle  Elektrik Dağıtım A.Ş’de ise ek teminat yatırıldı. Süreç devam ediyor. Aras Elektrik Dağıtım’da ihale Danıştay tarafından iptal edildi ve ÖİB itirazda bulundu. Şu anda Danıştay Dava Daireleri Kurulu’nda itiraz görüşülüyor. İptal olursa, yeniden ihaleye çıkacağız” dedi.

Haberin Devamı

Termikte varlık satışı olacak

ÖİB bu yıl içinde, termik santrallerı varlık satışı yöntemiyle özelleştirmeyi planlıyor. Soma A-B, Çan, Seyitömer ve Tunçbilek Termik Santrallerı özelleştirilecek. Amaçlarının öncelikle termik santrallerın özelleştirmesini gerçekleştirerek, özel sektör eliyle yatırımların yapılmasının, verimliliğin ve kapasitenin artırılmasının sağlanması olduğunu söyleyen Aksu, “Bazı termik santrallerde kapasite artış zorunluluğu getireceğiz” dedi.

Köprü ve otoyollar için yeni yatırımcı gelecek

AHMET Aksu, köprü ve otoyollarda ihaleye çıktıklarını hatırlatarak, ihalenin yeni yatırımcı portföyü kazandıracağını ve özelleştirmeye, yurt içinden, yurt dışından daha önce özelleştirme ihaleleriyle ilgilenmeyen yeni yatırımcıların, otoyol işletmecilerinin geleceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Başkent Doğalgaz ihalesi başarılı sonuçlanır

ÖİB’in yeniden ihaleye çıktığı ve son teklif verme süresi 31 Ekim olan Başkent Doğalgaz ihalesinin de başarılı bir şekilde sonuçlanacağını düşündüklerini belirten Ahmet Aksu, ihale ile ilgilenen kurumsal yatırımcıların bulunduğunu kaydetti. Başkent Doğalgaz’ı Karamehmet-Kazancı ortaklığı almış, ancak ihale iptal edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!