İzmir enflasyonda şampiyon

Güncelleme Tarihi:

İzmir enflasyonda şampiyon
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2009 10:59

TÜRKİYE İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon rakamlarında aylık bazda en yüksek artış gösteren bölge yüzde 2.28 ile İzmir oldu.

Enflasyon şampiyonu İzmir'de en yüksek artış yüzde 11.23 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar kaleminde oldu.

İzmir, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ocak ayında aylık bazda yüzde 2.28 ile en yüksek artış gösteren bölge oldu. Enflasyonun en yüksek artış gösterdiği kalemler konut, su, elektrik gaz ve diğer yakıtlar, lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Konut, su elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda Türkiye genelinde yüzde 0.70 oranında değişim yaşanırken, İzmir'de yüzde 11.23 oranında, lokanta ve otellerde ülke genelinde yüzde 0.78 oranında, İzmir'de yüzde 2.31, çeşitli mal ve hizmetler grubunda Türkiye genelinde yüzde 3.23, İzmir'de yüzde 2.09, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise Türkiye genelinde yüzde 1.46, İzmir'de yüzde 1.96 oranında artış yaşandı.

KONUTTA ARTIŞ YOK

En yüksek artışın yaşandığı gruplardaki sektör temsilcileri fiyatlarında artış yapmadıklarına dikkat çekti. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'de Ocak ayında konut kira ve satış fiyatlarında artış olmadığını belirterek, “Kiracısı kirasını düzgün ödüyorsa kirada yüzde 10'a varan artış oldu ya da artırmadan oturdu. Satış konusunda da talep yok. Fiyatlar dipte. Konut satış ve kira fiyatında artış yok” dedi.

ZAMLARI YANSITMIYORUZ
;

İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve Yiyecek, İçecek Eğlence Yerleri Grubu Meslek Komitesi Üyesi Cüneyt Altınkapı, kriz ortamında lokantaların zam yapmadıklarını aksine, yüzde 50 indirim ile menüler servis edildiğine dikkat çekti. Girdilere gelen zamları sinelerine çektiklerini ifade eden Altınkapı, “Zam yapılması söz konusu değil. İşçi çıkarmadan yaşamaya çalışıyoruz. Girdi mallarımıza gelen zamları müşterimize yansıtmıyoruz. 2007 tarifesiyle devam ediyoruz” dedi.

OTELLER KARI UNUTTU

İTO Meclis Üyesi, Konaklama Tesisleri Meslek Komitesi Üyesi ve Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, kriz ortamında değil zam yapmak geçen yılki fiyatları uygulayıp, hatta kredi kartına taksit yaparak müşteri çekmeye çalıştıklarını anlattı. Öncel, “Girdilere o kadar artış oldu ki, bunları fiyatlarımıza yansıtmaya kalktığımızda geçen yılki fiyatlardan yüzde 20 daha fazlası olması gerekir. Kar etmeyi bırakın, ne kadar az zarar edersek kendimizi o kadar karlı sayıyoruz. Oteller kar yapmayı unuttu. İstatistik Kurumu'nun neyi baz aldığını bilmiyoruz. Dolar ve euro ile çalışanlar otellerin fiyatları baz alınıyorsa onlar için birşey diyemeyiz. Sahil ve şehir otelleri genellikle euro ve dolar ile çalışmıyorlar. Otellerin geneline baktığımızda fiyatlarda düşme var” diye konuştu.

DOĞALGAZDA İNDİRİM

En yüksek artışın olduğu gruptaki doğalgazda yapılan indirim, Şubat ayından itibaren faturalara yansıtılacak. İzmir'de doğalgaz satışı yapan İzmirgaz'dan yapılan açıklamada, indirimin geçerli olduğu 1 Şubat tarihinden önce İzmir'de konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatının ÖTV dahil, KDV hariç metreküp başına 0.837835 TL olduğu, indirim sonrası konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatının ÖTV dahil, KDV hariç metreküp başına 0.699595 TL olduğu belirtildi. Bu indirimin Şubat ayı enflasyon rakamlarına yansıması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!