İzinler eritilecek fazla mesai sınırlanacak... Kamu personeli için yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

İzinler eritilecek fazla mesai sınırlanacak... Kamu personeli için yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2024 07:00

ÖNCEKİ gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan tasarruf genelgesiyle kamu personeli için de yeni bir dönem başladı.

Haberin Devamı

Buna göre, artık zorunlu haller dışında kamu personeline nöbet ve fazla mesai yaptırılmayacak. Kamu işçisi izinlerini yıl içinde kullanacak. Toplu taşıma olan yerlerde servis hizmeti bitirilecek. Dışarıdan servis alınıyorsa sözleşmenin bitimi beklenecek.

ÜCRET YERİNE SERBEST ZAMAN

Genelgeye göre, kamuya personel alımında bir önceki yılda emeklilik, istifa, ölüm gibi nedenlerle meydana gelen azalma dikkate alınacak. Mahalli idarelerde de ilgili mevzuatta yer alan norm kadro ilke ve standartları ile yıllık toplam personel giderleri hakkındaki oranlar esas alınacak. Kamu personeli zorunlu haller dışında fazla çalışma ücreti ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılmayacak. Fazla mesai yaptırılması durumunda da çalışanın serbest zaman ve denkleştirme yapmasına öncelik verilecek.

Haberin Devamı

İş Kanunu’na göre fazla çalışma yapan işçi isterse, zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat 15 dakika veya bir saat otuz dakikayı serbest zaman olarak kullanabiliyor. Denkleştirmede ise işçiyle işverenin anlaşması şartıyla, haftalık 45 saat olan çalışma süresi, haftanın çalışılan günlerine günde 11 saati aşmamak şartıyla dağıtılıyor. Bu halde, yoğunlaştırılmış iş haftası veya haftalarından sonraki dönemde işçi daha az sürelerle çalıştırılarak denkleştirme yapılıyor. Denkleştirme süresi iki ay olarak öngörülüyor.

BİRİKMİŞ İZİNLER ERİTİLECEK

Tasarruf genelgesine göre artık kamu işçilerinin yıllık izinleri ilgili yıl içinde kullandırılacak. Daha önce kullanılmayan izinler ise azami 3 sene içinde kullandırılacak. Kamu görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu uyarınca verilen koruyucu giyim ve donanım malzemeleri sadece o işleri yapanlara verilecek, ayrıca çek, kupon veya nakdi ödemeyle yapılamayacak. Kamuda derece yükselmesini düzenleyen atamalar da sadece yönetici kadrolarıyla sınırlı tutulacak.

PERSONEL SERVİSLERİ SİL BAŞTAN

PERSONEL servisleriyle ilgili de bir dizi tasarruf düzenlemesine gidildi. Bu önlemler şöyle sıralandı:

- Savunma ve güvenlik hariç toplu taşıma olan yerlerde personel servisi sonlandırılacak, hizmet alımı yoluyla sağlanan servisler ise sözleşme bitimine kadar sürecek.

Haberin Devamı

- Yakın yerleşkelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarının personel servis hizmeti birlikte ihale edilecek.

- Servisten yararlanan kişi sayısı aracın kapasitesinin yüzde 70’inin altındaysa o hatta servis verilmeyecek.

- Personel servisi ihalelerinde model yılı yeni olmayan araçlara öncelik verilecek.

BAKMADAN GEÇME!