İyi yöneten kazandı

Güncelleme Tarihi:

İyi yöneten kazandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2015 21:59

Bu yıl tahvil, hisse senedine yatırım yapan BES katılımcılarının birikimleri eridi, döviz cinsi borçlanma araçlarına, değerli madenlere yatırım yapanlar getiri sağladı.

Haberin Devamı

BİR taraftan siyasi belirsizliğin finans piyasalarında yarattığı dalgalanma, diğer taraftan Amerika Merkez Bankası’nın faiz artırım sürecine girmesi ve yurtdışı piyasalarda yaşanan sıkıntılar emeklilik fonlarını da olumsuz etkiledi. TL’nin yüzde 27 değer kaybetmesi, borsada yaşanan yüzde 15 kayıp, faizlerdeki dalgalanma nedeniyle bireysel emeklilik katılımcıları istediği sonucu elde edemedi. Özellikle de hazine bonosu, devlet tahvili gibi yatırım araçlarına ağırlık veren katılımcıların birikimleri eridi.
Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, tahvil ve hisse senedine yatırım yapan fonların getirilerinin negatif etkilendiğini, döviz cinsi borçlanma araçlarına ve değerli madenlere yatırım yapan fonların getirilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BELİRSİZ DÖNEM

Belirsizliğin azalmasıyla tahvil ve hisse senetlerine yatırım yapan fonların getirilerinin yüksek olacağını belirten Onaran, “Müşterilerimize, risk algılarına uygun olacak şekilde, her zaman bir miktar hisse senedi yatırımı taşımalarını öneriyoruz” dedi. Onaran, dövizdeki artışın döviz cinsi yatırıma ağırlık veren fonların getirisini pozitif etkilediğini, ifade ederek, “Katılımcılara Amerikan tahvilleri olmak üzere gelişmiş ülke tahvillerine ve Türk Eurobondları’na yatırım yapan fonlar sunuyoruz. Ancak dövizli fonlarımızı tercih eden yatırımcı sayısı çok düşük. Büyük bölümü TL cinsi tahvil, hisse senetlerinden oluşan sepetlerde birikimlerini değerlendiriyor.”
BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, TL endeksli varlıklardan oluşan fon getirilerinin tatmin edici olmadığı dönemde, kamu dış borçlanma araçları gibi döviz cinsinden yatırım yapabilen fonların getirisinin sene başından bugüne mevduat faizini nerdeyse 3’e katladığını belirterek, “Yatırımlarının çoğunu Türk Eurobondlar’ına yapan kamu dış borçlanma araçları fonlarının getirileri 8 aylık dönemde yüzde 23’lerde. Bu rakamı yılla vurduğumuzda yüzde 35’e yaklaşan getiriden bahsediyoruz. Altın fonları da ilk 8 ayda yüzde 20’ye yakın getiri sağladı ki, bu da yıllık yüzde 30 getiri demek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!