’İyi teklif’i aldı Tofaş’a CEO oldu

Güncelleme Tarihi:

’İyi teklif’i aldı Tofaş’a CEO oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2006 00:00

General Motors’u (GM) Asya-Pasifik bölgesinde büyüten ve kısa süre önce Hürriyet’e yaptığı açıklamada, "İyi teklif alırsam dönerim" diyen Ali Pandır, Tofaş’ta Alfredo Altavilla’nın yerine CEO olarak getirildi. Çarşamba günü Endonezya’dan dönecek olan Pandır, "Türkiye’ye dönmem için bundan iyi teklif olamazdı" dedi.

TOFAŞ’ın Temmuz 2005’ten bu yana CEO’su olan Alfredo Altavilla’nın süpriz bir şekilde Fiat’ın motor şirketi Powertrain’a atanmasıyla Tofaş Yönetim Kurulu, General Motors’un Endonezya Başkanı Ali Pandir’i Altavilla’nın yerine getirdi. İş hayatına 1980 yılında Koç Holding’de başlayan ve son 20 yıldır GM’in Asya-Pasifik’te büyümesinde önemli rol oynayan Pandir, Tofaş’ın Jan Nahum’dan sonraki ilk Türk CEO’su oldu. Şu an Endonezya’da bulunan Pandir, çarşamba günü Türkiye’ye geleceğini belirtti. Pandir, mayıs ayında Hürriyet’e yaptığı açıklamayı hatırlatarak, "İyi bir teklif olursa gelirim demiştim. Herhalde bundan daha iyi bir teklif olamaz" dedi.

BORSAYA SÜPRİZ AÇIKLAMA: Altavilla’nın Tofaş’tan ayrılıp yerine Pandir’in getirilmesi dün öğlen saatlerinde Tofaş tarafından gönderilen açıklamayla İMKB bülteninde duyuruldu. Açıklamada, Tofaş’ta CEO olarak görev yapan Alfredo Altavilla’nin 1 Kasım 2006 tarihi itibarıyla Fiat Powertrain Technology firmasına CEO olarak atandığı belirtildi. Altavilla’nın görevinden ayrılmasıyla birlikte Tofaş Yönetim Kurulu yaptığı toplantıda, yeni görevinin yanı sıra Fiat Auto’nun İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini de sürdürecek olan Alfredo Altavilla’nın yerine, 1 Kasım 2006 tarihinden geçerli olmak üzere, Ali Pandir«in CEO olarak atanmasını kararlaştırdı.

4 YILDA 3 İTALYAN CEO: Pandir’in atanmasıyla birlikte Tofaş’taki 4 yıllık İtalyan CEO dönemi sona ermiş oldu. 1994-2002 döneminde Jan Nahum’un CEO olduğu Tofaş’a, Nisan 2002’de İtalyan Antonio Bene, CEO olarak atandı. Şubat 2004 Bene’nin yerine bir başka İtalyan olan Diego Avesani atandı. Avesani ise kısa süren görevini Temmuz 2005’te Fiat’ın İş Geliştirme Grubu Başkanı da olan Alfredo Altavilla’ya devretti. Son yıllarda kan kaybeden Tofaş’a büyük umutlarla getirilen ve görev yaptığı dönemde yönetim tarzı eleştirilen Altavilla’nın Tofaş’ta kalış grafiği Avesani’ye benzedi. Temmuz 2005’ta göreve gelen Altavilla’nın görev süresi ancak 15 ay sürdü.

KARAR BU HAFTA VERİLDİ: Avusturya Lisesi ve ardından İTÜ Makine’yi bitiren Pandir ise iş hayatına Koç Holding’de başladı. Koç Holding’de önce Tekersan ardından Koç Ar-Ge ve son olarak Otokar’da çalışan Pandir, dün Hürriyet’e yaptığı açıklamada, "Şu an Endonezya’dayım çarşamba günü Türkiye’ye döneceğim. Hatırlarsınız mayıs ayında size yaptığım açıklamada ’20 yıldır yurtdışındayım, iyi bir teklif olursa dönerim" demiştim. Herhalde bundan daha iyi bir teklif olamazdı" diye konuştu. Pandir, bir süredir Tofaş’la görüştüklerini nihai kararın ise bu hafta başında verildiğini kaydetti.

Jan Nahum’un öğrencisi

ALİ Pandır, mayıs ayında Hürriyet’i ziyaret ederek Otoyaşam’a özel açıklamalar yapmıştı. Kendisini Jan Nahum’un öğrencisi olarak nitelendiren Pandır, "Nahum’la tam 8 yıl çalıştım ve iş hayatımda çok özel bir yeri vardır" diye konuşmuştu. 1980-1989 yılları arasında Koç Holding’de çalışan Pandır daha sonra Opel Türkiye’nin kuruluşunda görev almış ve General Motors kariyeri başlamış. Opel Almanya ve Türkiye’de Satış Sonrası Müdürlüğü görevleri yapan Ali Pandır, son olarak General Motors’un Endonezya, Singapur, Çin’den sorumlu Genel Müdürü ve Başkanlığı görevinde bulundu.

Endonezya’ya güvenlik sorunu yüzünden eşimi bile götürmedim

ALİ Pandır, Hürriyet Otoyaşam’da yer alan açıklamasında, 20 yıldır durmadan bir ülkeden diğerine gezdiğini belirterek, "Haftanın 5-6 gününün yollarda geçiriyordum. Sonuçta eşim ve çocuklarım son görevime kadar benimle birlikteydi ama onları sadece bazı hafta sonları görüyordum. Son görev yerim olan Endonezya’da güvenlik açısından problemli olduğu için bu kez eşim gelmedi ve İstanbul’da kaldı. Endonezya’da ev bile tutmadım Eylül ayından beri otelde kalıyorum" demişti. 50 yaşına geldiğini ve artık yorulduğunu kaydeden Pandır, "Düne kadar hiç bir şekilde İstanbul’a dönmeyi düşünmüyordum. Ama şimdi yavaş yavaş kafamda bu düşünce oluşmaya başladı. Eğer iyi bir teklif gelirse ileride Türkiye’ye dönebilirim" yorumunu yapmıştı.

Altavilla, ’Öldürme yetkim var’ diyordu

TOFAŞ
’ın İtalyan CEO’su Alfredo Altavilla, göreve geldiği 15 ayda şirkette bütün taşları yerinden oynattı. Bir çok kişiyi görevden alan Altavilla, agresif yönetim tarzıyla tepki topladı. Gelecekte İtalyan Fiat’ın CEO’luğuna aday olarak gösterilen Altavilla, "Hem Koç hem Fiat bana sınırsız özgürlük tanıdı. Türkiye’ye öldürme yetkisi alarak geldim" diyordu. Bir çok Türk yöneticiyi görevden almasıyla Koç Grubu’nun tepkisini çeken Altavilla, "Öldürme yetkisi" sözüyle Koç ve Fiat Grubu arasında sıkıntı yaşanmasına yol açmıştı.

Koç: Altavilla’ya teşekkür ederiz

TOFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yeni atamayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Sayın Alfredo Altavilla ile çalıştığımız kısa süre zarfında büyük başarılara imza attık. Kendisi ile geçirdiğimiz başarılı dönem için kendisine teşekkür ederim. Alfredo Altavilla’nın Tofaş’daki görevi sırasında Fiat ve Alfa Romeo’nun temel marka değerlerini kuvvetlendirmesinin yanı sıra 2 önemli projede büyük ölçüde ilerleme kaydettik. Başarılı geçen bu dönemde, özellikle Fiat Linea ve Mini Cargo projelerinde yakaladığımız ivme Tofaş’ın uzun dönem başarısında kilit unsur haline gelecek. Tofaş’ın yeni CEO’su Sayın Ali Pandir’e yeni görevinin hayırlı olmasını diler, Tofaş’ta yükselen çıtayı daha da ileri götüreceğine olan inancımı belirtmek isterim."

Renault, fuarda otomobil verecek

3-12
Kasım tarihlerinde 11’inci kez kapılarını açacak Autoshow fuarında Renault çekilişle bir kişiye Clio 3 otomobil verecek. Fuarda 1827 metrekarelik stand alanında 21 model sergileyecek Renault ayrıca fuar ve yetkili satıcılardan alınacak özel indirim çekleriyle Kasım ayında Renault otomobillerde 2 bin YTL’lik indirim sağlayacak. Renault Mais Türkiye Genel Müdürü İbrahim Aybar, düzenlediği basın toplantısında, fuarda aralarında konsept modelleri Altica ve ilk kez sergilenen Grand Scenic’le birlikte 21 ürün sergileyeceklerini belirtti. Yılın son 3 ayının otomotivdeki satışlar için en önemli aylar olduğunu vurgulayan Aybar, "Bu fuarın da Kasım ayı başında gerçekleşmesi son aylardaki satışlar için önemli bir aktivite, bir tetikleyici unsur. Mutlaka bizi ve sektörde olan diğer markaları olumlu etkileyecektir" diye konuştu.

Cengiz Celayir Deva’nın CEO’su

DEVA
Holding CEO’luğuna Eczacı Cengiz Celayir getirildi. Celayir, aynı zamanda Deva Holding Yönetim Kurulu Murahhas Azalığı görevini de yürütecek. Celayir, halen TOBB Türkiye İlaç Meclisi Başkanlığı’nı yürütüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!