İTO’yu alan AKP, şimdi sanayinin kalesine daldı

Güncelleme Tarihi:

İTO’yu alan AKP, şimdi sanayinin kalesine daldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2005 01:10

İSO meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimlerinin ilk sonuçlarına göre İSO Meclisi’ne 12 MÜSİAD üyesi girdi. İTO seçimlerinde İbrahim Çağlar-Murat Yalçıntaş’ı destekleyen ekip, İSO’da da boy gösterdi. MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat oy kullanmadığı halde seçim salonuna geldi ve ‘Siyaset her yerde olur, arkadaşlarımıza destek için buradayım’ dedi.

TÜRKİYE’nin en büyük sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) seçim maratonu başladı. İSO’da dün; 48 meslek komitesi ve meclis üyelerinin seçimi yapıldı. 23 Mart’ta da yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) delegeleri ile disiplin kurulu üyeleri seçilecek. 4 bine yakın İSO üyesinin oy kullandığı dünkü seçimlerde İSO tarihinde ilk kez birçok meslek komitesinde çift veya 3 liste birden yarıştı. Seçimlerde 19 komitede çift, iki komitede ise üç liste olması dikkat çekti. İSO’da sandıklar açılıp kazanan firmalar belli olduğunda 12 yeni meclis üyesinin MÜSİAD üyesi olduğu belirtildi.

ÇAĞLAR, BOLAT, YALÇINTAŞ:

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat İSO seçimlerinde aktif görev aldı. Ömer Bolat seçime katılmadığı halde MÜSİAD üyesi arkadaşlarına destek olmak için Cevahir Otel’deki seçim salonuna geldiğini söyledi ve ‘Siyaset heryerde olur. Burada da olur. İTO’da seçimi kazanacağız demiştik söylediğimiz çıktı’ dedi. Bolat, İSO’da başkan adayı olarak ‘şu anda’ sadece Tanıl Küçük’ün göründüğünü henüz başka bir aday düşünülmediğini söyledi. İTO seçimlerinde Mehmet Yıldırım’ın karşısına ilk aday olarak çıkan İbrahim Çağlar ile İTO’nun yeni yönetim kurulu üyelerinden Şekip Avdağıç da İSO seçimlerinde boy gösterdi. Çağlar, ‘Arkadaşlarımıza destek vermeye geldik’ dedi. Öğleden sonra da İTO’a başkan seçilen Murat Yalçıntaş İSO seçimlerinde 37’inci Grup’ta oy kullandı.

21 KOMİTEDE REKABET: İSO’da ilk kez 21 komitede birden listeler yarıştı. Küçük firmaların büyüklere karşı örgütlenmesiyle ‘taban ve tavan’ arasında ciddi bir seçim rekabeti başladı. Küçük ve orta boy işletmelerin temsilcileri, İSO’da büyük sanayicilerin belirleyici olmasından rahatsız olduklarını ve hem meslek komitelerinde hem de mecliste seslerini daha fazla duyurmak istediklerini söylerken, bu gelişmeyi MÜSİAD eksenindeki muhalefetin de değerlendirdiği öğrenildi.

YÖNETİME KARŞI LİSTELER:

Tanıl Küçük’ün yönetim kurulunda bulunan 4 üyenin karşısına, daha önce seçildikleri meslek komitelerinden rakip listeler çıktı. Halil Demirkaya, Zeynep Bodur Okyay, Mehmet Büyükekşi, Bahattin Keleş rakip listelerle yarıştılar ve Bahattin Keleş seçilemedi. Diğer yönetim kurulu üyeleri ise yeniden meclise girdi. Dünkü seçimlerin sonuçlarına göre İSO’da yeni dönemde orta ölçekli firmaların, ihracatçıların ve MÜSİAD’ın sesi daha yüksek çıkacak.

Demirkaya: Sandıklar açılsın bakacağız

İSO
seçimlerine bir önceki dönem Tanıl Küçük’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili olan Halil Demirkaya ile Bahattin Keleş’in, Küçük’e karşı liste çıkaracağına ilişkin iddialar damgasını vurdu. Demirkaya, ‘Böyle bir şey yok. Benden duydunuz mu’ diyerek iddiaları yalanladı. Ancak Demirkaya’nın, ‘Sandıklar açıldıktan sonra duruma bakacağız ve değerlendirme yapacağız’ demesi dikkat çekti. Demirkaya, ‘Yani liste çıkarma ihtimaliniz var’ şeklindeki sözlerimize ‘Herşey olabilir’ yanıtını verdi. Halil Demikaya hakkındaki bazı yolsuzluk iddialarıyla mahkemelik olması rahatsızlık yaratıyordu. İSO yönetimi Demirkaya’nın istifa ederek bu sıkıntıyı çözmesini beklemişti.

Notlar

Oğuz Satıcı ve İsmail Gülle 13. Grup’tan seçime girdi. Karşılarında liste olduğunu hatırlattığımız Satıcı, ‘Rakip olmayan yerde yarışmam’ dedi.

Toprak ürünleri grubunda Yusuf Erez ile Zeynep Bodur Okyay’ın olduğu listeler yarıştı. Zeynep Bodur Okyay kazandı.

Oy kullanmaya gelen Meral Gezgin Eriş, katılımın yüksek olmasını sevindirici olduğunu söyledi. Eriş, ‘Herkesin elini taşın altına koyması güzel bir şey.’ dedi.

10’uncu İplik Bükümü ve Sarım Sanayi Komitesi’nde Hayati Zırh’a karşı MÜSİAD destekli liste yarıştı. MÜSİAD’ın İTO’da desteklediği ibrahim Çağlar Hayati Zırh’ın yeğeni ile evli ayrıca kayınbiraderi ile de ortak.

Seçime büyükler de asıldı. Koç’tan Migros, Tofaş, Demirdöküm, Beko meclise girdi. Sabancı’dan ise sadece Kordsa girdi. Ayrıca Umlusoy, Borusan, Alarko da meclise girdi.

Küçük: İSO’ya yakışır seçim

İSO Başkanı Tanıl Küçük, seçimlerde katılımın yüksek olduğunu belirterek, ‘İSO’ya yakışır güzel bir seçim oldu. Karşı listeler de demokrasinin gereğidir. Bizde meclis teşekkül ettikten sonra; meclis üyelerimiz, sanayiye en iyi hizmeti vereceğini düşündüğü ismi destekler ve yönetime getirir’ dedi. Tanıl Küçük başlangıçta İSO Meclisi’nin yüzde 30’unun yenilenmesini beklediklerini ancak göründüğü kadarıyla Yüzde 40’ının yenilenmiş olabileceğini söyledi.

KÜÇÜK’E KARŞI ADAY ÇIKAR MI:

Çekişmeli geçen meslek komitesi ve meclis üyeliği seçimleri, İSO’da dikkatleri 23 Mart’taki yönetim kurulu seçimlerine çevirdi. Dünkü seçimlerde bazı üyeler ‘Eğer meclis üyesi sayımız 50’yi aşarsa Tanıl Küçük’ün karşısına aday da çıkarırız’ yorumları yaparken, birçok İSO üyesinin görüşü de şöyle oldu:

‘İSO’da siyaset etkili olamaz. Bu yüzden Tanıl Bey’in karşısına başka bir listenin çıkacağına ihtimal vermiyoruz. Çıksa bile etkili olmalarına izin vermeyiz.’

İSO’da İhracatçı Başkan patlaması

İSO
Meclisi’ne eski ya da halihazırda bir ihracatçı kuruluşun başında olan 10 isim girdi. Gülsüm Azeri, Süleyman Orakçıoğlu, İsmail Gülle, Adnan Dalgakıran, Ali Kahyaoğlu, Oğuz Satıcı, Mehmet Büyükekşi, Yusuf ya da Tahsin Öztiryaki, Okan Oğuz ve Yılmaz Ulusoy ihracatçı örgütlerden İSO Meclisi’ne giren isimler oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!