İthal etin kilosu 12 liraya denk gelecek

Güncelleme Tarihi:

İthal etin kilosu 12 liraya denk gelecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 17:46

Et ve Balık Kurumunun (EBK) 5 bin ton kasaplık sığır ithalatı amacıyla düzenlediği ihaleyi izleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, “hükümetin ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yanlış yolda olduğunu” belirterek, “(et ithalatı) Türkiye'de yetiştiricilere vurulan bir hançerdir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Öğüt, ihaleden sonra gazetecilere, birinci ve ikinci turdaki tekliflere ilişkin bilgi verdi, açıklamalarda bulundu.

İhaledeki tekliflere göre hesaplama yaptığını, etin kilosunun 12-13 liraya geleceğini anlatan Öğüt, “Hükümet yanlış yolda, Tarım Bakanı yanlış yoldadır. Türkiye'de yetiştiricilere vurulan bir hançerdir” dedi.

Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut'un kendisini aradığını ve “(5 bin danamız var. Canlı olarak kilosunu 8 liradan vermeye hazırız) dediğini anlatan Öğüt, “Bu da firesini düştüğünüz zaman 12 liraya gelir. O zaman ithalat niye?” diye konuştu.

Öğüt, Konya'nın yanı sıra Yozgat ile Ankara Sincan ve Çubuk'taki besicilerin de aynı şeyi söylediğini anlattı.

DOMUZ YEMİYLE Mİ BESLENİYOR?

İthal edilecek hayvanlar konusunda, çeşitli şaibeler olduğunu, söz konusu hayvanların “domuz yemiyle beslendiğinin anlatıldığını” aktaran Öğüt, bir profesörün de kendisini arayarak, “Bu hayvanlar domuzların beslendiği yemle besleniyor. İçinde ne olduğu belli değil” dediğini anlattı. Bunun Türk halkını şüpheye düşürdüğünü belirten Öğüt, “Yerli et 20 lira, ithal et 18 lira denildiğinde insanlar hangisini alacak?” diye sordu.

Haberin Devamı

İthalat yapılmaması, Türk çiftçisinin kalkındırılması gerektiğini kaydeden Öğüt, döviz verip ithalat yapılacağına aynı paranın yarısı Türkiye'deki besicilere verilse bir yıl içerisinde Türkiye'de et fiyatlarının daha da ucuzlayacağını söyledi.

İthal edilecek hayvanların Uruguay'dan getirileceğinin söylendiğini de anlatan Öğüt, bu hayvanların ne şekilde getirileceğinin de önemli olduğunu, yolda bu hayvanlara bir şey olduğu takdirde sorumluluğun Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na ait olacağını kaydetti. Öğüt, gemilerin 21 güne geleceğinin söylendiğini, bu konuları da araştıracaklarını belirtti.
Öğüt, “İthalatı doğru bulmuyoruz. Köylümüzü, çiftçimizi desteklemesini istiyoruz. Köylüye, çiftçiye vurulan en büyük hançerdir” dedi.

-“İHALE SÜRESİ KISA”-

Sorular üzerine, ihale konusunda herhangi bir usulsüzlüğün olmadığını, ancak sürenin kısalığı nedeniyle ihaleye katılan firma sayısının çok az olduğunu belirten Öğüt, bugünkü ihaleye de tek firmanın teklif verdiğini, ihalenin daha geniş koordineli, daha geniş zamana yayılarak yapılması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

İhaleye katılımcı sayısının azlığını neye bağlıyorsunuz? sorusu üzerine de Öğüt, ihalenin alelacele yapıldığını söyledi. Öğüt, “Biri aradı. (İlk ihalede, daha ucuz fiyat verecektim. Teminat mektubunu yetiştiremediğim için kabul etmediler) dedi” diye konuştu.

“CANLI HAYVANIN KİLOSUNU 8 LİRADAN VERİRİZ”

Ensar Öğüt, daha sonra, ihaleyi izlemek için geldiğini söyleyen besici Sait İzol ile konuştu. Besici İzol, Ensar Öğüt'e Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın “6 aydır, ithalat yapmayacağız” dediğini, ancak ithalat yapıldığını söyledi. Öğüt de, “ithal getirmeyeceğim deyip, köylüyü kandırıp, sonra zarar uğratması doğru mudur?” dedi.

Besici İzol, Ensar Öğüt'ün sorusu üzerine, “canlı hayvanın kilosunu 8 liradan kestirirdik” dedi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine Öğüt, besici İzol'un, “kilogramı 8 liradan canlı hayvan vereceğini söylediğini, randıman düşüldüğünde maliyetin 11-12 liraya mal olacağını, bu etin de 15 liraya satılacağını, ancak aracıların 15 liraya alıp 23-25 liraya sattıklarını, aracıyı, tefeciyi kaldırarak gerçek üreticiden alındığında etin ithalattan daha ucuz olduğunu” anlattı.

Bir başka besici de üreticinin, besicinin en azından yem konusunda desteklenmesi gerektiğini, ithalatın çözüm olmadığını söyledi.

Ensar Öğüt de girdilerin fazla olduğunu, “köylüye en çok zarar veren anlayışın Türkiye'yi ithalata hazırlamak olduğunu” ifade etti.

“TARIM BAKANI İSTİFA ETMELİ”

Ensar Öğüt, EBK'nın, yem fabrikalarının, tarım işletmelerinin, süt fabrikalarının satıldığını, kendine yetecek gıda maddesi olan Türkiye'nin dışarıdan mal ithal etmeye başladığını belirterek, “Bu ayıbı hükümet üzerinden kaldıramaz, Tarım Bakanı derhal istifa etmelidir. Yeni bir Tarım Bakanı, yeni bir teşkilat kurulmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Daha önce kaçak hayvana göz yumulduğunu, şimdi ithalata göz yumulduğunu” savunan Öğüt, “İthalata ödenen dövizi Türk çiftçisine versin, şu anda Türkiye'de eti 13-14 liraya yediririz. Aracıyı, tefeciyi koymayacaklar” dedi.

“GETİRİLECEK HAYVANLAR MSB İHALESİNDEKİ MİKTARI KARŞILAMAYA YETER”

İhaleyi izlemek için gelen Özçamlı firmasının sahibi İsmail Özçamlı da, söylendiği gibi 12-13 liraya et almadıklarını, etin kilosunu 18 liradan aldıklarını dile getirdi.

Besici İzol da bu fiyatın kısa bir süre için olduğunu, kilosunu 8 liradan verebileceklerini söyledi.

İsmail Özçamlı da EBK'nın getireceği hayvanların MSB'nin açtığı ihaledeki miktarı karşılamaya yeteceğini, piyasadaki fiyatı fazla düşürmeyeceğini, besicinin tedirgin olmasını gerektirecek bir durum bulunmadığını da kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!