İtfaiyeci yükselmeyi gözlerken ‘Sorular çalındı’ davası açıldı

Güncelleme Tarihi:

İtfaiyeci yükselmeyi gözlerken ‘Sorular çalındı’ davası açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 00:00

İstanbul İtfaiyesi’nın görevde yükselme sınavıyla 181 kişi itfaiye çavuşu, 23 kişi itfaiye amiri yapıldı ancak sınavla ilgili ciddi iddialar ortaya atıldı. Sınav soruları ve cevap anahtarını bir sendika yöneticisinin bazı adaylara dağıttığı, ‘cevap anahtarlarına müdahale edildiği’ iddiaları yargıya taşındı.

Haberin Devamı

KPSS tartışmaları gündemdeki yerini korurken, bir sınav krizi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İtfaiye Daire Başkanlığı’nda ortaya çıktı. Geçen ay yapılan yükselme sınavı mahkemelik oldu. Yükselme sınavı, 23 itfaiye amiri ve 181 itfaiye çavuşu kadrosu için yapıldı. Yasal olarak 18 Temmuz’da açıklanması gereken sınav sonuçları 22 Temmuz’da açıklandı. Sınava giren bazı adayların yaptığı itirazlar üzerine 25 Ağustos’ta, hatalı 2 sorunun iptali gerekçe gösterilerek, her adayın sonucuna 2’şer puan eklendi, sıralama tekrar değiştirildi. 4 yıllık belediye çalışanı aday listesine girerken 11 yıllık bir belediye çalışanının sınava giremediği öne sürüldü. Söz konusu sınavla ilgili şu iddialar gündeme geldi:

Vekaleten amir’ler kazandı

Sınav kitapçığı, sınavdan 2-3 gün önce bir adayın elinde görüldü.
Amirlik kadrosuna yükselenlerin 23’ü de, halen vekaleten bu görevlere atanmış durumda.
 Sınavla ilgili yapılan itirazlara, belediye ‘Sınavda yanlışlık yapılmadı’ yanıtını veriyor.
Bilgi Edinme Yasası’na dayanarak sorular ve cevap anahtarını talep edenler olumsuz yanıt aldı.
 Bir amir adayı, 100 soruya 120 dakika süre verilmesine rağmen 25 dakikada 90 soru yanıtlayıp çıktı. Bu kadar soruyu normal hızda okumak bile 25 dakikayı buluyor.

Sendika soruları dağıttı mı?

 İtfaiyenin Kocasinan Grubu’nda görevli 25 çavuş adayından 15’i 90 puan üzeri alıp sınavı kazandı. Kocasinan, soruların dağıtıldığı merkezlerden biri ve İtfaiye’nin de eğitim merkezi burada.
 Bem-Bir-Sen’in Büyükşehir Şube Başkanı Mehmet Gelebek, fiilen itfaiyeci değil ama yüzde 60 mesleki soruya rağmen ilk listede 97, ikincide 99 puan aldı.
Mehmet Gelebek vasıtasıyla sınava giren bazı adaylara cevap anahtarı verildi.
Sendika yönetim kurulu üyesi Hasan Karakaş da, ilk listede 97, ‘düzeltmeli’ listede 99 puan aldı.

Haberin Devamı

Başbakanlık’a iletildi yeni dava süresi azaldı

İSTANBUL İtfaiyesi’nde 8 Temmuz’da yapılan yükselme sınavına ilişkin, 60 günlük itiraz hakkı var. Adayların bu ayın ilk haftasının sonuna kadar idare mahkemelerinde itiraz hakkını kullanabileceği belirtildi. Sınavla ilgili, “Sonuçların sınavdan 10 gün sonra açıklanması gerekiyordu. 4 gün gecikmeyle 22 Temmuz’da açıklandı” iddiası dikkat çekiyor. Bu noktada, 10 günlük süre ‘yasal zorunluluk.’ Şaibeli olduğu iddia edilen İstanbul İtfaiyesi’ndeki yükselme sınavının sonrasındaki iddia ve itirazlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, Başbakanlık’ın kamuyla paylaşılan e-maillerine de bilgi olarak atıldı.

Haberin Devamı

Üniversiteye rağmen şaibe var

İTFAİYENİN yükselme sınavının soruları İstanbul İtfaiyesi içinde hazırlandı, Marmara Belediyeler Birliği’ne ulaştırıldı, onlar da Marmara Üniversitesi ile işbirliğine gitti, soruları bastırdı. Sınav, Marmara Üniversitesi’nin iki biriminde aynı anda yapıldı. Üniversite görevlileri sadece gözetmen oldu. Şaibelerin önlenmesi için Marmara Üniversitesi sınav sürecine dahil edildi, ancak yine de iddialar önlenemedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!