İtalya’da ‘sahte şarap’ skandalı

Güncelleme Tarihi:

İtalya’da ‘sahte şarap’ skandalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2009 00:00

Haberin Devamı

İTALYA’da ‘kırmızı şarabın prensi’ olarak bilinen Brunello di Montalcino’nun 2003-2004 ürününün sahte çıkmasıyla büyük bir skandal patladı. İtalya’da 13 şarap evinin karıştığı sahtecilik olayı kapsamında, 17 kişi hakkında suç duyurusu yapıldı. ABD’ye ihraç edilecek 1.3 milyon litre şarabın ihracatı durdurulurken, şişelerdeki etiketler de söküldü.

Düşük kaliteyle karışık

Siena Maliye Askeri Komutanı Yarbay Marco Squargio, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, İtalya’nın ünlü şarap bölgesi Toscana’da 1.3 milyon litre şarap, menşeğinde yapılan olağan kalite kontrolünde sahte çıktığını söyledi. Squargio, şöyle konuştu: “İtalyan ‘kırmızı şarabın prensi’ olarak tanımlanan ve her yıl ortalama  7.3 milyon litre üretilen ‘Brunello di Montalcino’ şaraplarının menşeğinde yapılan olağan kalite kontrolünde, salt saf ‘Sangeovese’ üzümünden üretilmesi gerekirken, düşük kaliteli klasik masa şarabı üzümü ‘Petit Verdot’ ve “Colorino” ile karıştırılarak üretildiği tespit edildi.”

Haberin Devamı

2 yıllık takip sonucu

Bu sahteciliğin Toscano bölgesi şarap denetleme konsorsiyumu tarafından iki yıllık bir takip sonrası ortaya çıkartıldığına dikkat çeken Squargio, “Yapılan tespit sonucu, sahte şarapların 2003-2004 ürününün kalitesi deklase edildi (kalite notu düşürüldü). Bu şarapların özellikle ABD’ye ihracatı da yasaklanarak, şişelerdeki etiketler söküldü. Bu etiketlerin yerine de masa şarabı üzümü içerdiği için ‘Toscano Rosso’ etiketi yapıştırılarak, iç piyasaya sürülmeye hazır hale getirildi” diye konuştu. Soruşturma sürdüğü için hangi şarap üreten evler ve hangi üreticiler hakkında suç duyurusu yapıldığının açıklanmasını sakıncalı gördüklerini söyleyen Maliye Askeri Komutanı Yarbay Squargio, “Bu, İtalyan şarapçılığına bir darbe oldu. Fransız şarabı ile yıllardır süren rekabette büyük bir darbe alındı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!