İşyerinde psikolojik şiddet ilk kez yasaya giriyor

Güncelleme Tarihi:

İşyerinde psikolojik şiddet ilk kez yasaya giriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2010 00:00

TBMM’de iki ayrı komisyon tarafından araştırma konusu yapılan mobbing (işyerinde psikolojik şiddet), yasal düzenlemeye kavuşacak.

Mobbing önlemi, iktidarla muhalefetin, Ocak 2011’de yasalaştırmak için uzlaştığı Türk Borçlar Kanunu’na taşındı. TBMM Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu, iki ayrı alt komisyon kurarak, mobbing sorunu ve çözüm önerilerini gündemine almıştı. İki komisyon ayrı ayrı çalışma yaparken, sorunun çözümü için yasal düzeyde önlem alındı. Türk Borçlar Kanun Tasarısı’nın 417’nci maddesine, “İşveren, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için önlemleri almakla yükümlüdür” hükmü konuldu.

Dört aşaması var

TBMM Kadın-Erkek Eşitliği alt komisyonunun toplantısına geçen hafta katılan TBMM Araştırma Merkezi Uzmanı Cengiz Çukur, “mobbing”in birinci aşamasının bir çatışma olduğunu, bu çatışmanın sürmesi halinde mağdurun, iş arkadaşları veya yönetim tarafından damgalandığını bildirdi. Çukur, “İkinci aşamada taciz dinamikleri harekete geçiyor. Üçüncü aşama ise savunma mekanizması zayıflayan mağdur, hatalı olduğu sonucuna vararak, oradan kurtulmak istiyor. Dördüncü aşama ise işten kovulmak veya ayrılmak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!