İsveç Kralı’ndan Türkiye’ye AB desteği

Güncelleme Tarihi:

İsveç Kralı’ndan Türkiye’ye AB desteği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2009 00:00

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı olan İsveç, İş Dünyası Konfederasyonu (Businesseurope) Başkanlar Konseyi’ne ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

İsveç Başbakan’ı Frederik Reinfeld ve Kral 16’ncı Karl Gustav’ın da işadamlarıyla buluştuğu toplantılar sırasında, Türkiye’nin AB üyeliği sürecine destek geldi. Başbakan Reinfeld da, Kral Gustav da, bu konuda ‘Türkiye’nin yanındayız’ mesajı verdi.
Türkiye’nin arkasındayız
Türkiye’den Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Uluslararası Kordinatörü Dr. Bahadır Kaleağası, TUSİAD Genel Sekreter Zafer Ali Yavan ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı (TİSK) Tuğrul Kutadgobilik’in Türk özel sektörünü temsil ettiği toplantılar sırasında, iş dünyasının öncelikleri ve talepleri dile getirildi. Finansmana ulaşım, uluslararası kredi piyasalarındaki tıkanıklık, rekabet konuları ile alınırken, AB’nin Çin ve ABD arasındaki görüşmelerle yeni şekillenen düzenin gerisinde kalmak istemediği dile getirildi. Avrupalı işadamlarına, parlamenterler ve AB temsilcilerine bir akşam yemeği veren Kral 16’ıncı Karl Gustav, bu yemekte Türkiye’ye olan desteğini dile getirdi. Türk temsilciler AB konusunu gündeme getirmeden bu konuda konuşan Kral Gustav, “İsveç ve tüm kuzey ülkeleri, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemekte ve bu konuda arkasındadır“ dedi.
Krizden çıkıyoruz
Avrupalı işadamlarını öğle yemeğinde ağırlayan İsveç Başbakanı Frederik Reinhard ise yaptığı konuşmada, bunu yüksek bir sesle dile getirmeseler de Avrupa’nın krizden çıkmaya başladığını söyledi. Başbakan, “Krizin bittiğini görüyoruz ama bunu bir kutlama havasında söylemiyoruz çünkü yapmamız gereken daha çok şey var” derken, bu dönemde özel sektör, girişimcilik, teknoloji, iklim değişiki, ticaret gibi alanlarda gerekenlerin yapılmaması halinde önemli bir fırsatın kaçabileceğini vurguladı. Aynı zamanda AB Dönem Başkanı olan Reinhard, ‘Avrupa’yı daha büyük bir aktör yapmak istiyoruz’ derken, genişleme ve Türkiye’nin üyeliği konusuna da değindi. Reinhard, gelişmekte olan AB’de, Türkiye’nin tam üyeliğine ihtiyaca olduğunu, Türkiye’nin tam üyeliğini desteklediklerini dile getirdi.
Özel sektörün NATO’su
33 Avrupa ülkesinden 39 iş dünyası federasyonunun üye olduğu Businesseurope, AB kurumları ve hükümetleri tarafından Avrupa özel sektörünün temsil kuruluşu olarak tanınıyor. Avrupa özel sektörün Nato’su’ olarak anılan Businesseurope toplantılarda alınan kararlar AB üzerinde etkili oluyor.

Haberin Devamı

İlk vagonda olmalıyız

Haberin Devamı

TÜSİAD Uluslararası Kordinatörü Dr. Bahadır Kaleağası, “AB ile ilişkilerimiz yeniden şekillenmek zorunda, çünkü AB hızla değişiyor, Türkiye hızla değişiyor” derken, krizden çıkışta ‘ilk vagonda olmalıyız” dedi. Kaleağası, şu değerlendirmeyi yaptı: “Güçlü bir siyasi önderlik ile çok daha üst düzey bir insan sermayesiyle götürmemiz gereken bir AB süreci var. Krizden çıkış döneminde eski pasta tekrar oluşmayacak. İlk trendeki ilk vagonlarda yer almak istiyorsak, Türkiye iç istikrar ve toplumun kalkınmasında önünü görebilir ülke olmaklı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!