İstikrar olmadan Türkiye'ye gelmeyiz

Güncelleme Tarihi:

İstikrar olmadan Türkiyeye gelmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2001 00:00


Emre ÖZPEYNİRCİ
Haberin Devamı

İstanbul'da gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük gayrimenkul yatırım şirketlerinin de katıldığı zirvede, yabancılar Türkiye'ye gelmek istediklerini, ama başta siyasi ve ekonomik istikrar olmak üzere gerekli koşulların yaratılması gerektiğini vurguladılar.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Finans Dünyası'nın organize ettiği 2'inci Gayrimenkul Zirvesi'nin ‘‘Yabancı Yatırımcıların Gözüyle Türkiye’’ başlıklı oturumunda yabancılar Türkiye'ye gelmek istediklerini, ama başta siyasi ve ekonomik istikrar olmak üzere gerekli koşulların yaratılması gerektiğini belirttiler.

Oturumda söz alan Deutschebank Gayrimenkul Grup Başkanı David Brush, yatırım yapmak için Türk hükümetinin ekonomik reformları yapacak siyasi kararlığı sahip olup olmadığını görmek istediklerini belirterek, ‘‘Temkinli davranmak zorundayız. Yatırım yapmak için önümüzdeki 3-4 ay içinde sorunun yanıtları görülecektir. Laflar güzel, ama uygulamayı bekliyoruz. Eğer hükümet hızlı ve doğru hareket etmez, reformları yapmaz, eski sistemi korursa, yabancı yatırımcı çekilir. Kendilerine fırsat verilmediğini düşünür’’ dedi.

Oturumun Başkanlığını yapan Global Real Easte Institute Başkanı Henri Alster, Deutschebank'tan David Brush'a, ‘‘Neden yatırım konusunda Türkiye'yi unuttunuz?’’ sorusunu sordu. Brush, ‘‘Önemli olan likidite. Yatırımda Orta Avrupa ülkelerini seçmemizin sebebi de daha fazla likiditeye sahip olmaları’’ dedi. Yatırım için artık Türkiye'ye de baktıklarını söyleyen Brush şöyle devam etti:

BAŞKA ÜLKEYE GİDERİZ

‘‘Bizim için sorun hükümet. Çünkü likiditenin sağlanması için şeffaflığın sağlanması gerekiyor. Bu tip krizler Kore'de daha yoğun yaşandı ama siyasi iradeyle Kore ekenomisi ayağa kalktı. Türkiye'de hükümet siyasi irade gösterebilecek mi? Krizden sonra 3-4 ay bir balayı dönemi gibidir. Herkes herşeyi yapmak ister. Ama 9 ay sonra sıkılmaya başlanır. Bizim piyasalarda olmak gibi bir lüksümüz var. Türkiye'de olmaz da başka bir ülkede oluruz.’’

Brush'ın bu açıklamalarını ardından izleyicilerden, ‘‘Aramızda Bakan varsa bu söylenenlere cevap verebilir mi’’ sorusunu üzerine oturumu izleyen Devlet Bakanı Faruk Bal'ı fark etmeyen Alster, GYODER Başkanı Hakan Kodal'a ‘‘Aramızda bakan var mı?’’ diye sordu. Bal, el kaldırarak açıklama yapmak istediğini belirtti. Bal, hükümetin yolsuzlukların üzerine gittiğini söyledi.

ENDİŞEM KALMADI

Uzun yıllardır Türkiye'de yaşadığını belirten Türkmall Başkanı Otto Nagel ise, ‘‘Ben de eskiden endişeliydim ama Türkiye'yi görüp yaşadıktan sonra bu endişem kalmadı’’ dedi. Nagel, David Brush'ın temkinli açıklamalarına karşı, ‘‘Londra'da yaşayan bir kişinin Türkiye'yi farklı algılamasını anlıyorum. Çünkü Türkiye'yi sadece kağıt üzerinde tanıyorlar. Türkiye'nin eksikliği de kendisini iyi tanıtamamasıdır’’ açıklamasını yaptı. Nagel, Türkiye'nin Avrupa'da en ümit vaadeden, en canlı ülkelerden biri olduğunu, çok fırsatlar bulunduğunu, yatırımlar için tam zamanı olduğunu kaydetti. Nagal, ‘‘Bardak yarı boş değil, yarı dolu’’ diye konuştu.

Asset Immobilienbeteiligungen Başkanı Franz Lucien Mörsdorf ise ‘‘Hava biraz bulanık ama hayal gücünüzü zorlarsanız güneşi görürsünüz. Bu ülkeyi hálá çok seviyor ve işimizi geliştirmeyi düşünüyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!