Şimşek tarih verdi: İstikrar için yolculuk başladı

Güncelleme Tarihi:

Şimşek tarih verdi: İstikrar için yolculuk başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2024 07:00

Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonu düşürürken sıra dışı bir şey yapmayacağız, para politikalarının sıkılaştırılması işe yarayacak. Yılın ikinci yarısında enflasyon kayda değer oranda düşmüş olacak” dedi. Fiyat istikrarının ise 2028 itibarıyla sağlanmış olacağını vurgulayan Şimşek, “Yolculuk başlamış durumda” diye konuştu.

Haberin Devamı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu’nda enflasyona ilişkin mesajlar verdi.

Orta Vadeli Program’ın (OVP) fiyat istikrarına ve tek rakamlı enflasyona ulaşmayı amaçladığının altını çizen Şimşek, “İnanıyoruz ki buraya ulaşmak için doğru programa sahibiz. 2028 itibarıyla fiyat istikrarını sağlamış olacağız, yolculuk başlamış durumda” dedi. “Mali sağlığı düzeltiyoruz, büyük depremden kaynaklanan hasarı onarıyoruz, eksikleri azaltıyoruz, daha da önemlisi bu kazanımları sürekli kılmak için yapısal reformlar uygulayacağız” diyen Şimşek, “Enflasyonu düşürürken sıra dışı bir şey yapmayacağız, konvansiyonel para politikaları uygulanacak, para politikalarının sıkılaştırılması işe yarayacak. Yılın ikinci yarısında enflasyon kayda değer oranda düşmüş olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘OVP İŞE YARIYOR’

Şimşek ayrıca, ekonomik büyümeyi sağlama konusunda yapısal reformların kilit rol oynadığının altını çizdi. “Rekabetçi bir ekonomi inşa etmek istiyorsanız, üretken bir ekonomi ortaya koymak istiyorsanız ve uzun vade büyüme potansiyelini geliştirmek istiyorsanız bunun tek yolu yapısal dönüşüm” diyen Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

“OVP programımızın işe yaradığına dair güçlü kanıtlar var. Mantıklı politikalar ve yapısal dönüşümlerin bir araya gelmesi, iyi bir anlatı... Bu, yatırımcı güvenini tekrar inşa etmeye yardımcı olacak, paranın değerinin artmasını sağlayacak. Enflasyonun azalması hızlanacak ve ekonomideki dengesizlikler bu şekilde dengelenmiş olacak. Programın planlanan çalışma şekli bu ve bu program çalışmaya, işe yaramaya başladı bile.”

Şimşek tarih verdi: İstikrar için yolculuk başladı

‘YATIRIMLAR SEÇİMDEN SONRA ARTACAK’

TÜRKİYE’nin risk primi gerilediğini ve kur oynaklığının azaldığını anlatan Şimşek, “Net portföy girişleri seçimlerden sonra ivme kazanacak” dedi.

Şimşek, “Enflasyon beklentileri düzeldiği için, piyasa enflasyonun önümüzdeki 12 ayda yüzde 40’ın altına düşeceğini öngörüyor ve piyasa şu an hedeflediğimiz rakamlara çok yakın, bu da bize cesaret veriyor” diye konuştu. Türkiye’de yaşanan tüm ilerlemelerin puanlama ajansları tarafından da görüldüğünü, bunu da puanlamalarına yansıttıklarına işaret eden Şimşek, “Türkiye’nin risk algısı şu andaki puanlardan çok daha iyi durumda. Şu andaki puanlama kurumlarının Türkiye’ye verdiği puanın 2 basamak yukarısında. Şimdiden piyasalar, Türkiye’de daha az risk olduğunu düşünüyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

SUUDİLERE MESAJ: HEM BİZİM HEM ONLARIN MENFAATİNE

HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Suudi Arabistan ile turizm işbirliğine yönelik açıklamaları da dikkat çekti. Suudi Arabistan’ın çok iddialı turizm hedefleri bulunduğunu ifade eden Şimşek, “Türkiye, bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde yardımcı olabilir” dedi. “Çünkü mevsimler örtüşmüyor; onların turizm mevsimi kış, bizimki genelde yaz ve sonbahardır” diyen Şimşek, “Oradaki tesislerin yapılmasına ve işletmesine katkıda bulunabiliriz. Oraya tur operatörlerimiz ile turist götürmeye katkıda bulunabiliriz. Dolayısıyla Türkiye ile Suudi Arabistan’ın bu alanlarda işbirliği yapması hem bizim hem onların menfaatine. Tur operatörlerimiz yazın buraya nasıl turist getiriyorlarsa, para kazanarak, oraya da turist götürebilirler” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!