İşte yarının teknolojileri

Güncelleme Tarihi:

İşte yarının teknolojileri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2024 07:00

Barcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi en yeni teknolojilerle kapılarını ziyaretçilere açtı. Yapay zekâlı, şeffaf ve ultra esnek cihazların ilgi odağı olduğu fuarda ziyaretçilerin en fazla zaman geçirdiği bölümler ise akıllı robot köpekler, uçan taksiler ve yeni telefonların sergilendiği stantlardı.

Haberin Devamı

İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük mobil teknoloji kongresi olan MWC 2024 dün kapılarını ziyaretçilere açtı. Her yıl en yeni teknoloji ve ürünlerin görücüye çıktığı etkinliklerden biri olan GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde bu yıl her ne kadar endüstriyel yenilikler ve yapay zekâ teknolojileri ağırlığını hissettirse de ziyaretçilerin ilgi odağı akıllı robot köpekler, şeffaf ekranlı bilgisayarlar, ultra esnek telefonlar, uçuş için sabırsızlanan taksiler ve akıllı gözlükler oldu. Ayrıca fuarda neredeyse her firma artırılmış gerçeklik teknolojilerini kendi iş süreçlerine nasıl adapte ettiğini gösteriyordu. Yapay zekâ uygulamalarının cihazlar arasındaki bağlantıları kullanarak insan hayatına daha fazla entegre olduğunu göreceğimiz günler yaklaşırken biz de Türk Telekom’un davetlisi olarak katıldığımız etkinlikte yeni teknoloji ve uygulamaları yerinde izledik. İşte o teknolojiler:

Haberin Devamı

ŞEFFAF EKRAN GÖRÜCÜYE ÇIKTI

İşte yarının teknolojileri


Fuarda kullanıcılar Lenovo’nun yapay zekâ ile donatılmış, şeffaf ekranlı dizüstü bilgisayarına ilgi gösterdi. Bir cam üzerinde çalışıyormuş hissi veren ThinkBook Transparent Display’ın hem ekranı hem de klavye bölümü dokunmatik. Ayrıca Lenovo’nun tamamen kıvrılan ve insan bileğine bile sarılabilen akıllı telefonları da ilgi odağı idi.

UÇAN TAKSİ 5 YOLCU İLE HAVALANACAK

Güney Koreli telekomünikasyon devi SK Telecom’un ABD’li Joby Aviation firması ile geliştirdiği hava taksi, ticari uçuşlar için gün sayıyor. Şirket aracı 2025’e kadar ticarileştirmeye çalışsa da mevcut havacılık kurallarının bu pazara nasıl imkanlar tanıyacağı henüz net değil. Dikey iniş kalkış yapabilen araç 5 yolcu kapasitesine sahip.

PİL SORUNUNA ÇÖZÜM BULDU

İşte yarının teknolojileri


Günümüzdeki akıllı telefon şarjları 3 bin ila 5 bin mAh arasında değişiyor. Ancak ABD merkezli Energizer, tam 28 bin mAh bataryaya sahip Hard Case P28K adlı modeli ise fuarda dikkatleri üzerine çekti. 122 saatlik konuşma ve 94 gün bekleme süresine sahip telefon, MT6789 işlemciden güç alıyor.

Haberin Devamı

AKILLI OTOMOBİLİ AVRUPA’YA GETİRDİ

Xiaomi yeni otonom aracı SU7’i Barcelona’da sergiledi. Otonom sürüş sistemiyle ve akıllı şarj özellikleriyle dikkat çeken aracın geliştirilmesi için milyarlarca dolar harcandığını ifade eden Xiaomi Grup Başkanı Weibing Lu, 20 milyon kullanıcının hedeflendiğini söyledi.

EVCİL HAYVANINIZ BİR ROBOT OLABİLİR

İşte yarının teknolojileri



Fuarın ilgi odaklarından biri de akıllı robot köpekler oldu. Xiaomi’nin CyberDog 2’si, sevimli hareketleriyle dikkat çekti. Gıdığı sevildiği zaman tepki veren, kendini sevdirmek için patilerini uzatan, mutlu olduğunda takla atan bu akıllı köpekler de yakın gelecekte evlere girebilir. Çinli şirket Unitree’nin geliştirdiği Unitree B2 ise daha endüstriyel kullanımlar için tasarlanmış.

Haberin Devamı

HERKES İÇİN YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ

Honor, yapay zeka destekli göz takip sistemi aracılığıyla otomobilleri gözle takip edebilen Magic6 Pro’yu tanıttı. Henüz test aşamasında olan bu teknoloji, akıllı telefon ile göz takibinin gelecekte ortaya çıkarabileceği olasılıkları göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca Honor’un telefonlara entegre ettiği yeni sistemler sayesinde artık maillerinizi yapay zekaya çok daha pratik şekilde yazdırabileceksiniz.

GELİŞTİRDİĞİ ÜRÜNLERİ DÜNYAYA İHRAÇ EDİYOR

İşte yarının teknolojileri


Türk Telekom’un iştiraki Argela, Barcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde Azerbaycan’ın önde gelen operatörü Azercell’e yenilikçi ürünlerinin satışını gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarında gerçekleşen satış kapsamında Argela’nın yeni nesil network ve müşteri güvencesi ürünlerini sistemine entegre eden Azercell ağ yeteneklerini genişletiyor. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Her zaman çağın ötesinde bir kurum olma vizyonuyla, Türkiye’yi teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olarak konumlandırmak için projelerimize devam ediyoruz. Teknoloji alanında öncü çözümlere imza atarak katma değer yaratan iştirakimiz Argela, geliştirdiği ürünler ve projelerle küresel arenada ülkemizin prestijine önemli katkı sunuyor. Azerbaycan’ın lider operatörü Azercell ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği de bölgemizdeki ülkelere teknoloji deneyimimizi aktarmamızın en güzel örneği” dedi.

Haberin Devamı

ÜST DÜZEY DENEYİM

Türk Telekom CEO’su Önal, “Önemli Ar-Ge çalışmaları yürüten iştirakimiz Argela’nın geliştirmiş olduğu çözümler hem bölgemizde hem de dünya pazarında kullanılıyor” diye konuştu. Argela Network & Müşteri Güvencesi (NCA) platformunun yeni ürünlerini sistemine entegre eden Azercell, müşteri deneyimini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. Gerçek Zamanlı İzleme (RTM), Hizmet Kalitesi İzleme (SQM) ve Müşteri Deneyimi Yönetimi (CEM) platformlarını barındıran Argela NCA Ürün Paketi, büyük veri analitiğine dayanan yapısıyla ağ operatörlerinin, ağları ve hizmetleri üzerinde uçtan uca görünürlük elde etmelerine olanak tanıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKNOLOJİLER İÇİN BARCELONA’DA İŞBİRLİĞİ

İşte yarının teknolojileri



Türk Telekom, Barcelona’da çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayan yeni nesil yeşil şebeke teknolojilerinin ve uygulamalarının hayata geçirilmesi için ZTE ve Netaş ile işbirliği yapacağını duyurdu. Bu kapsamda GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde bir araya gelen Türk Telekom, ZTE ve Netaş üst yönetimleri arasında iyi niyet anlaşması imzalandı. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Kaynak optimizasyonu ve enerji tasarrufu sağlayacak projeler geliştirmeye devam ediyoruz” diye konuştu. İşbirliği kapsamında; mobil baz istasyonlarının altyapısında güneş enerjisi sistemlerinin kullanılmasına, yapay zekâ tabanlı akıllı yazılım çözümlerinin uygulanmasına, yeni nesil sıvı soğutma teknolojisi kullanan veri merkezi sunucularının kullanılmasına ve PON portlarının akıllı algoritmalarla enerji tasarrufu sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Haberin Devamı

GİRİŞ FİYATI 966 EURO

Geçen yıl 88 bin kişinin ziyaret ettiği ve bu yıl 100 bin katılımcının hedeflendiği MWC’ye giriş ücreti 966 Euro olmasına rağmen fuarda büyük bir kalabalık vardı.

BAKMADAN GEÇME!