İşte Başbakan'ı ikna etmek için Başçı'nın kullandığı 3 kritik slayt

Güncelleme Tarihi:

İşte Başbakanı ikna etmek için Başçının kullandığı 3 kritik slayt
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2014 16:02

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Bakanlar Kurulu sunumunu tamamladı. Merkez Bankası tarafından yayımlanan sunumda Başçı'nın Başbakan Erdoğan'ı sert faiz artışının TL'nin tekrar değerlenmesindeki faydaları, geçici faiz artırımının enflasyonu düşürmede etkisi ve kademeli faiz indirimi konusunda bilgilendirmek için kullandığı 3 slayt özellikle dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 02 Haziran 2014 Pazartesi günü saat 13.00’te Bakanlar Kurulu’na 2014 yılının ilk sunumunu yaptı. Başkan Başçı sunumunda; Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın büyüme hızının yüzde 4’e yakın seyrettiğini, enflasyondaki düşüşün Haziran ayı verisinden itibaren başlayacağının tahmin edildiğini belirtti.

Faiz konusuna da değinen Başçı kısa vadeli parasal sıkılaştırmanın kurun düşüşünde önemli rol oynadığının altını çizdi. Başçı reel faizler küresel krizden önceki seviyenin altında olduğunu belirtti.

BAŞÇI BAKANLAR KURULU'NA NE ANLATTI... UĞUR GÜRSES YAZDI

FAİZ İÇİN 3 KRİTİK SLAYT

Merkez Bankası Başkanı Başçı sunumunda ise sert faiz artırımının TL'nin tekrar değer kazanmasında rol oynadığını belirtirken geçici faiz artırımlarının dünyada da enflasyonu düşürmede rol oynadığını, faizlerin kademeli indirilmesi durumunda enflasyon ve faizin birlikte düşeceği belirtti.

Haberin Devamı

Başçı bu tabloyu 3 kritik slaytta anlattı.

Başçı geçmişte gerçekleştirilen geçici faiz artırımlarının ABD, Japonya gibi ülkelerde enflasyonu düşürücü etkisini grafiklerle gösterdi. Grafiklerde ABD ve Japonya ile birlikte AB ve İngiltere'de de geçici politika faiz artırımlarının enflasyonu düşürmede etkili olduğu vurgulandı. (Grafikte sarı çember i.indede politika faiz artışı yapılırken ardından enlasyonda yaşanan düşüş gösteriliyor)

İşte Başbakanı ikna etmek için Başçının kullandığı 3 kritik slayt

İkinci önemli slaytta ise Başçı Ocak ayındaki sert faiz artırımının TL'nin tekrar değer kazanmada ne kadar etkili olduğu anlattı. Grafiğe göre TL sert faiz artırımı sonrası yüzde 10'un üzerinde değer kazanarak en fazla değer kazanan para birimi oldu.

İşte Başbakanı ikna etmek için Başçının kullandığı 3 kritik slayt

Bir diğer slaytta ise Başçı sert faiz indirimi yapılması durumunda olabilecek senaryoyu anlattı. Bu senaryoda sert faiz indiriminin ardından önelm alınmaması durumunda faiz ve enflasyonun birlikte artabileceği vurgulanarak kademeli indirimin faydalı olabileceği belirtildi. Grafikteki senaryoya göre sert faiz indirimi daha sonra önlem alınmazsa D noktasında ifaede edilen yüksek faiz oranı ve enflasyonla sonuçlanabilir.

Haberin Devamı

İşte Başbakanı ikna etmek için Başçının kullandığı 3 kritik slayt

Bu sunumun ardından Başbakan Erdoğan'ın faiz konusundaki tavrının değişip değişmeyeceği ise merak konusu olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!