İşte Başbakan’ın işaret ettiği borç

Güncelleme Tarihi:

İşte Başbakan’ın işaret ettiği borç
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2013 13:50

Aziz Yıldırım Fenerbahçe başkanlığına yeniden seçilince seçim vaadi ‘Fenerbahçe Bankası’ da gündeme oturdu. Ancak Başbakan Erdoğan “Senin bir sürü borcun var” diyerek Fenerbahçe’nin banka kurmasının önündeki engellere dikkat çekti. Fenerbahçe’nin son bilançosunda bu borç 562 milyon lira gözüküyor. Uzmanlar bu borçla banka kurmanın zor olduğunu ve başka engellerin de bulunduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

bbalci@hurriyet.com.tr

Fenerbahçe'nin tarihi kongresinde Aziz Yıldırım açık farkla tekrar başkan seçildi. Aziz Yıldırım tekrar başkan seçilince seçimden önce vaat ettiği Fenerbahçe Bankası ise gündeme oturdu.

İşte Başbakan’ın işaret ettiği borç

Konuyla ilgili Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları da dikkat çekti. Erdoğan Aziz Yıldırım'ın banka vaadiyle ilgili "Senin bir sürü borcun var. Bu borçla bu izni sana kim verecek. Banka kurmanın bir sürü prosedürü var. Ödenmiş sermayenin 300 milyon TL olması lazım. Böyle bir paran mı var." diye konuştu.

BAŞBAKAN'IN İŞARET ETTİĞİ BORÇ

Başbakan Erdoğan'ın Fenerbahçe'nin borçları hakkındaki bu yorum gözleri Fenerbahçe bilançolarına çevirdi. Fenerbahçe'nin dönemi 31 Ağustos 2013'te biten son bilançosuna göre kısa ve uzun vadeli borç yükümlülükleri 562 milyon TL'yi buluyor. Bilançoya göre bu borcun kısa vadeli yükümlülükler kısmı 383 milyon lirayı geçerken uzun vadeli yükümlülükler 179 milyon lirayı buluyor. Fenerbahçe Asbaşkanı Tahir Perek de Fenerbahçe Dernek ve Fenerbahçe A.Ş.'nin borçlarının 562 milyon lira olduğunu buna karşılık 100 milyon liraya yakın hazır varlıklar bulunduğuna dikkat çekerek kulübün net 463 milyon lira borcu olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

BANKA KURABİLİR Mİ?

Bu borç karşısında Fenerbahçe'nin dünyada banka kuran ilk spor kulübü olması için önünde iki engel bulunuyor. Birincisi BDDK mevzuatlarına göre Fenerbahçe'nin hazırda 300 milyon lira sermaye koyması gerekiyor. Uzmanlar bu yolda 562 milyon liralık borcun önemli bir rakam olduğunu, Fenerbahçe'nin banka kurmak için gerekli kaynağı bulsa da borçlanarak bu rakamın artabileceğini söylüyor.

İkinci engel ise bankanın kurucusu olarak bankacılık sektöründe tecrübeli ve itibarlı bir patronun belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca bu patronun Türk Ceza Kanunu'na göre belirlenen suçlardan hapis cezası almaması gerekiyor.

BDDK mevzuatına göre bankanın anonim şirket olması ve yönetim kurulunda mesleki tecrübeye haiz olması şartı aranıyor.

Ayrıca BDDK'nın kurucularla ilgili oluşturduğu kurallar arasında iflas etmiş olmaması, hakkında iflas erteleme kararı bulunmaması, taksirli suçlar dışında affa uğramış olasalar bile mülga ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca üç yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olması gerekiyor.

Yine BDDK kurallarına göre kurucunun gerekli mali güç ve itibara sahip olması ve işin gerektirdiği dürüstlük ve yeterliliğe sahip olması isteniyor.

YETKİ BDDK'DA

Haberin Devamı

Bu kriterleri değerlendiren kişiler ise BDDK yöneticileri. Uzmanlar bu kriterler doğrultusunda Aziz Yıldırım'ın kurucu olarak BDDK'dan banka vizesi alamayacağını, bu konuda yetkin bir bankacı bulsa ve 300 milyon TL sermaye koyabilse bile son sözün BDDK'da olacağını belirtiyor. BDDK'nın son dönemlerde bu konuda katı kurallar işlettiği bazı bankalara mevduat bankası izni vermek için uzun yıllar beklettiği de biliniyor.

DÜNYADA SİGORTA HİZMETİ VAR BANKA YOK

Dünyada da kendi bankasını kurmuş bir spor kulübü örneği ise bulunmuyor. Spor endüstrisindeki yeni uygulamalara öncülük etmiş Manchester United'ın doğrudan banka hizmeti bulunmuyor. Kırmızı Şeytanlar kendi markası altında taraftarlarına sigorta hizmetleri sunuyor. Bu hizmeti de kulübün forma sponsoru, dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden Aon şirketi yürütürken Manchester United taraftarlarına araç, konut ve seyahat sigortaları sunuyor.

Sonuç olarak Aziz Yıldırım'ın dünyada bir ilki gerçekleştirmesi için önce kulübü sağlıklı bir borç yapısına getirip ardından BDDK'da aslanın ağzında olan izni kapması gerekecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!