Istanbul'u İGDAŞ üşüttü

Güncelleme Tarihi:

Istanbulu İGDAŞ üşüttü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ankaralılar gibi İstanbullular da doğalgaz yüzünden önceki akşam dondu. İGDAŞ ve BOTAŞ birbirini suçladı. İGDAŞ'ı uyardığını söyleyen BOTAŞ dağıtımın yanlış yapıldığını savundu.

İGDAŞ, önceki gece yüksek tüketimin olduğu bazı işyeri ve sitelerde kesintiye gidince, İstanbulluların bir bölümü soğuktan dondu. İGDAŞ, kesintinin BOTAŞ'ın kente verdiği doğalgaz basıncını düşürmesinden kaynaklandığını bildirirdi. BOTAŞ ise İGDAŞ'ı suçladı. Basıncın saat 23.00'te normale dönmesi üzerine İstanbul'a tekrar doğalgaz verilmeye başlandı.

İGDAŞ'tan önceki gece yapılan yazılı açıklamada, ‘‘BOTAŞ, İstanbul'a verdiği gaz basıncını düşürmüştür. İGDAŞ, İstanbul doğalgaz dağıtım şebekesinde büyük sıkıntılar oluşmaması ve konutların basınç düşmesinden etkilenmemesi için, sanayi müşterilerinin ve hastaneler hariç yüksek tüketimi olan abonelerin doğalgazlarını kontrollü bir şekilde kısıtlamaya gitmiştir’’ denildi. İGDAŞ yetkilileri, kesintiden sonra tekrar doğalgaz alamayan abonelerin 0212 626 46 46 numaralı telefona başvurmalarını istedi.

BOTAŞ: BİZ UYARDIK

BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, İstanbul'da yaşanan doğalgaz sıkıntısına, Rusya'dan gelen gazın azalmasıyla, İGDAŞ'ın ‘kesintili doğalgaz müşterisi’ kategorisindeki sanayi abonelerine gaz vermeyi sürdürmesinden kaynaklandığını açıkladı. ‘‘İstanbul'a verdiğimiz gazı İGDAŞ, sözleşmelere aykırı olarak sanayiye dağıtsın diye vermiyoruz’’ diyen Yardım, İGDAŞ Genel Müdürü ile görüştüklerini ve sorunun ‘şimdilik’ çözüldüğünü söyledi. Yardım Hürriyet'e, şu bilgiyi verdi:

‘‘Kesintili müşteri, bizden yüzde 15 daha ucuz fiyata doğalgaz alan ve 8 saat önce ihbarda bulunduğumuzda doğalgazı bırakarak ikincil yakıta geçmek zorunda olan müşteridir. Rusya'dan gelen gaz azalmaya başlayınca, biz İGDAŞ'a bu ihbarda bulunduk. Ve uyardık. Ancak İGDAŞ, bu bildirimi kesintili sanayi müşterilerine yapması gerekirken, yapmadı. Gazı konutlara vermek yerine sanayi müşterisine vermeyi sürdürdü.’’

SUÇLU UKRAYNA

Kesintili sanayi müşterilerinin, ihbar durumlarında ikincil yakıtları ne ise (fuel-oil, motorin, dizel) ona dönmeleri gerektiğini vurgulayan Yardım, yaşanan sıkıntının temel nedeninin ise geçmişte olduğu gibi Ukrayna'nın hattan izinsiz fazla gaz çekmesi olduğunu açıkladı ve Gazprom'a bu konuda sert notlar iletildiğini söyledi.

İGDAŞ'ın istekleri

İGDAŞ yetkilileri, İstanbul'daki doğalgaz kullanıcılarının kriz durumlarında şu önlemleri almasını istedi:

Kombi veya doğalgaz kazanlarındaki sıcaklık ayarlarının mümkün olan en düşük düzeye indirilmesi.

Konutlarda yoğun olarak kullanılmayan oda, banyo, kiler, antre, merdiven boşluğu gibi bölümlerde radyatörlerin kapatılması.

Radyatör üst ve ön yüzeylerinin çamaşır, perde, mobilya gibi eşyalarla kapatılmaması.

Merkezi ısıtmalı konutların ısınma saatlerini kısmaları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!