İstanbul’a özel deprem yasası geliyor... Bakan Özhaseki açıkladı: 600 bin ev yerle yeksan olur

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’a özel deprem yasası geliyor... Bakan Özhaseki açıkladı: 600 bin ev yerle yeksan olur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2023 07:00

İstanbul’da yapıların 4’te 1’nin riskli olduğunu söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “7 büyüklüğündeki bir depremde 600 bin daire yerle yeksan olur, İstanbul koca bir hapishaneye döner” dedi. Hızlı dönüşüm için İstanbul’a özel bir yasa çalışması yaptıklarını belirten Özhaseki, Meclis’in açılmasını beklemeden, 1-2 ay içinde olağanüstü toplanmayı planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’daki riskli yapı stoku için çarpıcı açıklamalar yaptı. Bir televizyon programına katılan Bakan Özhaseki, İstanbul’da 5 milyon 800 bin bağımsız birim olduğunu, bunun da 1 milyon 500 bininin riskli olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi: “Neredeyse yapıların 4’te 1’i riskli. 7 ve üzerindeki bir depremde 600 bin daire yerle yeksan olur. Her sokakta iki binanın yıkıldığını kabul edin, ulaşım olduğu gibi durur. Tamamı durur. Altyapı da çöker. Elektrikler kesilir, doğal gaz verilmez olur, yangınlar çıkar, su akmaz olur. İstanbul koca bir hapishaneye döner. Böyle bir felaket olacaksa bizim yerimizde oturmamız lazım.”

1-2 AY İÇİNDE MECLİS’E SUNULACAK

Beklenen deprem nedeniyle kentsel dönüşümü hızlandıracak İstanbul’a özel bir dönüşüm projesi ve yasa hazırlandığını ifade eden Bakan Özhaseki, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile de görüştüm. Diğer ilçe belediye başkanlarının 39’unu da davet ettik, Bakanlığımıza geldiler. Onlarla çalışma 15-20 gündür devam ediyor. AFAD ve Valiliği de dahil ediyoruz çalışmaya. Önümüzdeki günlerde bu çalışmayı olgunlaştırabilirsek önce Kabine’de Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ekibimize sunum yapacağım, orada da son halini vermeye çalışacağız. Meclisin açılıp bütçe görüşmelerini beklemeye çok da niyetimiz yok, aciliyete binaen 1-2 ay içerisinde Meclisi olağanüstü toplantıya çağırıp, İstanbul’un kentsel dönüşümü, depreme hazırlığıyla ilgili yeni yasaları getirip, görüşmeye açmayı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İstanbul’a özel deprem yasası geliyor... Bakan Özhaseki açıkladı: 600 bin ev yerle yeksan olur

HANGİ SORUNLAR YAŞANIYOR?

Mevcut durumda yaşanan sıkıntılara da değinen Özhaseki, “Dönüşümü vatandaşın gönlüne bırakırsan bin bir türlü zorluk çıkıyor. Kimi ‘evim yıkılırsa yıkılsın, bu evde ölürüm’ diyor. Kimi benden bir şey istemeyin ama ‘en güzel evi verin, 80 yerine 125 metrekare olsun’ diyor. Müteahhitlere ‘herkesle anlaşın biz evet deriz’ diyerek sona kalıyorlar. Bu defa da evin değerinin 3-5 mislini istiyorlar. Fikirtepe’de koca bir adada yüzlerce insan evini boşalttı, ortada bir ev bekledi. İdeolojik takılan bazı avukat arkadaşlar burayı bayraklaştırarak, mülkiyet hakkının kutsallığından bahsedip yüzlerce insanı mağdur etti. Biz artık bunların nazı ile oynayamayız. Çünkü bu bir beka meselesi haline geldi” dedi.

Haberin Devamı

350 BİN REZERV KONUT YAPILACAK

Bakan Mehmet Özhaseki, riskli evlerde yaşayan vatandaşlar için belirlenen rezerv alanlarda 300-350 bin kadar konut yapacaklarını, diğer taraftan da Kanal İstanbul civarındaki rezerv alanları, depremzedeler veya depremde ilk yıkılabilecek konut sahipleri için ayırmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

YERİNDE DÖNÜŞÜME BÜYÜK TALEP

- DEPREM bölgesinde devam eden Yerinde Dönüşüm Projesi’ne başvuru sayısının 146 bin 376 olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, “Bunların içerisinde, 125 bin kişi konut, 21 bin kişi de ticari dükkan için müracaat etmiş. En fazla müracaat şu anda Hatay’da var. Hatay’da 60 bin, Kahramanmaraş’ta 20 bin, Malatya’da 19 bin, Adıyaman’da 11 bin civarında vatandaşımız yerinde dönüşüme müracaat etti. Bu projede kolaylaştırıcı o kadar çok tedbir aldık ki. Müteahhitle anlaşacak vatandaşlara TİP sözleşmeler veriyoruz. Yapı denetim masrafından da muaf tuttuk. Kendisi yerinde dönüştürmek istediğinde harç, pul onları da almıyoruz. Vatandaş evini yerinde yapmak isteyecek, sözleşmeyi yapacak. Biz ona 500 bin lira hibe, 500 bin lira da kredi vereceğiz. Kredi 2 sene ödemesiz, 10 yıl sıfır faizli. Böylece vatandaş rahatça evlerini yapacak, biz de denetleyeceğiz. Müteahhit yarıda bırakıp giderse TOKİ marifetiyle biz yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ İNŞAATLARA SIFIR TOLERANS

- DEPREM bölgesinde yerinde dönüşüm de olsa fay hattında, dere yatağında ve sıvılaşma olan yerde yeniden yapı yapılmayacağını belirten Bakan Özhaseki “Sıfır tolerans diye bir sözcük kullanıyoruz. Mühendislik hesapları, mimari ve yapım aşamasında mevzuattan taviz vermeyeceğiz. Yapılan binalar 9 şiddetinde depreme kadar dayanıklı olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!