İşsizler koçları, koçlar atanmayı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

İşsizler koçları, koçlar atanmayı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2012 12:15

2 milyon 226 bin işsiz, iş bulmak için kendilerine yardımcı olacak iş ve meslek danışmanlarını beklerken; onlar da ‘hukuki’ gerekçelerle duran atamaların yeniden başlamasını bekliyor. Sorunu aşmak için hazırlanan kanun tasarısının ise yeni hukuki sorunlara neden olacağı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Çalışma Bakanlığı’nın Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Tasarının, 6. Maddesi ile işsiz koçlarının atanmasında ortaya çıkan hukuki sorunların aşılması hedefleniyor. Ancak atama bekleyen iş ve meslek danışmanları, tasarının yeni hukuki sorunlar yaratacağına dikkat çekiyor.

150 ŞANSSIZ DANIŞMAN

Tasarının 6. Maddesi ile işsizlere birebir hizmet verecek iş ve meslek danışmanlarının alımında ortaya çıkan hukuki sıkıntıların aşılması öngörülüyor. 2010 yılı Kamu Personel Sınavı puanından en az 70 almış olanların ‘iş ve meslek danışmanı’ olarak atanabileceği kanun maddesi haline getiriliyor.

Tasarının yasalaşması halinde, daha önce ataması olmayan ve bunun için dava açan 500 kişinin ataması yapılabilecek.

Haberin Devamı

BİN 4 KİŞİ ATANAMAYACAK!

/images/100/0x0/55ea9e21f018fbb8f88bbe73
Atama bekleyen iş ve meslek danışmanları adına konuşan Burak Turgut, atama sürecinin plansız yapılan sınav nedeniyle tıkandığını belirterek, “Elinde belgesi olduğu halde başvuru hakkı engellenen kişilere dava hakkı doğmuş oldu. Açılan davada Danıştay atamanın usulsüz olduğuna hükmedip yürütmeyi durdurma kararı verdi. Yani bu kişiler başvuru hakları engellendiği için, başka bir ifadeyle birilerine öncelik tanındığı için dava açtılar” dedi.

Turgut, kanun tasarının atama konusunda 2010 yılı KPSS puanına atıfta bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu düzenleme şu an belge almaya hak kazanmış olan bizlerin, yapılacak ilana başvurusunu engellenmektedir. Çünkü bizler tasarıda belirlenen 26 Haziran tarihinden sonra belgelerimizi aldık. Yani İŞKUR ilanı ile 523 kişinin başvuru hakkı engellenmişti, bu tasarı ile de Eylül ayında sınava girip belge almış olan bin 4 kişinin başvuru hakkı engellenmiş oluyor” dedi.

Turgut, tasarının bin 4 kişinin başvuru hakkını engellemeyecek şekilde yeniden düzenlenmesini istedi. “İŞKUR'un elinde kimseyi mağdur etmeyecek sayıda kadro zaten mevcuttur. Şu an belge sahibi olan bin 513 aday varken, İŞKUR'un elindeki boş kadro 1360 civarındadır. Elinde sertifikası olup da başka kurumlara atananları çıktığımızda bu kadro tüm mağduriyetleri gidermeye yetecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

BAŞBAKANIN SÖZÜ VAR”

Burak Turgut, Başbakan Erdoğan’ın 2012 yılı bitmeden iş ve meslek danışmanı sayısını 4 bine tamamlayacaklarına dair söz verdiğini anımsatarak, “Bu atama için askerliğini, evliliğini kısacası hayatını ertelemiş olan insanlardan sadece biriyim. Sonuçta biz bu sorunun bir parçası isek çözümün de bir parçası olmak istiyoruz. Bu nedenle Sn. Bakanımız Faruk Çelik'ten bir randevu talep ediyoruz. Sayın Bakanımızın bizleri de mağdur etmeyecek bir düzenlemeye imza atacağına dair inancımız sağlam. 523 dışında kalan 1000 İş ve Meslek Danışmanı adayı da 2012 bitmeden tercih yapabileceği bir atamanın müjdesini bakanımızdan duymak istiyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!