İsrail'deki ilk Türk bankası Vakıfbank'tan

Güncelleme Tarihi:

İsraildeki ilk Türk bankası Vakıfbanktan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Son dört yıl içinde Türkiye ile İsrail ilişkilerinde girilen büyük yakınlaşma ve stratejik işbirliği bankacılık alanında ilk meyvesini verdi. İsrail ile dış ticaret alanında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın ardından, Türkiye Vakıflar Bankası, Tel-Aviv'de şube açan ilk Türk bankası oluyor. Vakıfbank, 1999 yılı sonunda Avusturya'da kurduğu Vakıfbank İnternational AG'den sonra Şubat ayında da İsrail Telaviv'de şube açıyor.

Vakıfbank yetkilileri, Türkiye ile İsrail arasında ki iş hacminin artacağına ve Ortadoğu Barış sürecinin bir çok Türk firmasına da bölgeye çekeceğini hatırlatarak, ‘‘İş potansiyeli ve finans akışı artan İsrail'de açılacak Vakıbank şubesi iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini de hızlandıracak’’ dediler.

YURTDIŞINDA 5'İNCİ ŞUBE

Vakıfbank'ın İsrail Telaviv'de açacağı şubeyle birlikte yurtdışında bulunan şube sayısı 5'e çıkıyor. Vakıfbank'ın, yurtdışında Almanya'nın Frankfurt, Avusturya'nın Viyana, Amerika'nın New York ve Belçika'nın Brüksel kentinde faaliyetleri devam eden şubeleri ve temsilcilikleri bulunuyor. Bu şubelerin içinde Avusturya kanunları nedeniyle sadece Viyana'da açılan Vakıbank şubesinin ortaklık yapısıyla açıldığı belirtildi.

Vakıfbank yetkililerinin yaptığı açıklamada, bankacılık sektöründe 2000 yılında ‘ilklere imza atan banka’ unvanının devam edeceğinin bir göstergesi olarak ilk kez 20 yıl vadeli konut kredisi uygulamasını başlattıklarını ve bu uygulamanın ardından İsrail'de açılacak şubenin de Türk bankacılığı açısından bir ilki temsil ettiğini söylediler.

SERMAYE HEDEFİ 230 TRİLYON

Bu arada yetkililer sektörde en fazla özvarlık sahibi olan bankalar arasında yer alan ve döviz bazında da reel anlamda sürekli artış kaydetmek amacındaki Vakıfbank'ın Aralık ayında 100 trilyon liradan 140 trilyon liraya çıkardığı sermayesini 2000 yılında 230 trilyona çıkartamayı kararlaştırıp, bu konuda çalışmalara başladıklarını belirttiler. Emre ÖZPEYNİRCİ

TÜRKİYE Vakıflar Bankası, Tel-Aviv'de şube açan ilk Türk bankası oluyor. Vakıfbank, 1999 yılı sonunda Avusturya'da kurduğu Vakıfbank İnternational AG'den sonra Şubat ayında da İsrail Telaviv'de şube açıyor.

Bekleyen fırsat İsrail

TÜRKİYE ile İsrail, Serbest Ticaret Anlaşması Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 1996'da Tel Aviv gezisinde imzalandı. 1998'de Türkiye'nin İsrail'e yaptığı ihracat miktarı 634.7 milyon dolar olarak gerçekleşirken, İsrail'in ihracatımızdaki payının 2.4'ünü oluşturdu. Türkiye'nin hedefi kısa sürede İsrail'e ihracatta 1 milyar doları aşmak ve ortak yatırımlara yönelmek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!