İspanya ve İtalya 9 milyar Euro borçlandı, tedirginlik azaldı

Güncelleme Tarihi:

İspanya ve İtalya 9 milyar Euro borçlandı, tedirginlik azaldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 00:00

İspanya ve İtalya, dün gerçekleştirdiği tahvil ihalesiyle toplam 9 milyar Euro borçlandı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği’nde (AB) iflas edecek sıradaki ülkeler arasında gösterilmelerine rağmen, yatırımcıların İspanya ve İtalya tahvillerine gösterdiği ilginin, her iki ülke üzerindeki baskıları azalttığı belirtildi. İspanya 5 yıllık tahvil ihalesinde 3 milyar Euro, İtalya ise 2015 ve 2016 yıllarında geri ödemeli ihalelerde toplam 6 milyar Euro borçlandı.
Ortalama getiri yükseldi
Portekiz’in çarşamba günü yaptığı 1.25 milyar Euro’luk tahvil ihalesinin ardından yapılan ihalede ortalama getiri, 5 yıl vadeli bir önceki ihalede oluşan yüzde 3.58 seviyesinden yüzde 4.54’e yükseldi. Talebin satışı karşılama oranı ise 1.6 oldu. İspanya hükümeti daha önce yaptığı açıklamalarla da teşvik önlemleri sayesinde ne Portekiz’in ne de İspanya’nın kurtarmaya ihtiyaç duymadığını belirtmişti.
6 milyar Euro borçlandı
İtalya da, iki farklı tahvil ihalesinde toplam 6 milyar Euro borçlandı. İtalya’nın 3 milyar Euro borçlandığı 2015 itfalı ihalenin getirisi yüzde 3.67, talebin satışı karşılama oranı ise 1.41 oldu. Daha önce aynı vadedeki ihalede faiz yüzde 3.24 olmuştu. 2026 itfalı ihalede de İtalya 3 milyar Euro borçlandı. İhalede ortalama getiri yüzde 5.06, talebin satışı karşılama oranı ise yüzde 1.42 olarak  kaydedildi. Daha önce ortalama getiri yüzde 4.81 olmuştu.

Haberin Devamı

Sarkozy: Euro hâlâ dolara göre güçlü çökmesine izin vermem

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Euro’nun hâlâ dolar karşısında çok kuvvetli olduğunu belirterek, “Bu oran Fransız ve Avrupa ihracatına zarar veriyor” dedi. Airbus’ın Fransa’daki fabrikasında konuşan Sarkozy, “Euro-dolar paritesi 1.30 ve bu hala çok yüksek bir değer. Çok iyi biliyorum ki Euro’ya eklenen her 0.1 puan şirkete 1 milyar Euro’ya mal oluyor” yorumu yaptı. Euro’nun çökmesine izin vermeyeceğini vurgulayan Sarkozy, “Eğer Euro’yu terk edersek, Avrupa Birliği’ni de terketmiş oluruz”  dedi.

Dışarda Euro güçlendi bizde dolar 1.54’e indi

İSPANYA ve İtalya’nın tahvil ihalelerinin başarılı şekilde sonuçlanması ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’nin Euro’ya destek veren açıklamalarının etkisiyle Euro başta dolar olmak üzere önemli para birimleri karşısında yükselişe geçti. Önceki gün 1.30 sınırında gezinen Euro dolar paritesi, Portekiz’in ardından İspanya ve İtalya’da dün yapılan başarılı tahvil ihaleleri ile 1.33’ün üzerine çıktı. Euro’nun toparlanmasında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude trichet’nin açıklamaları da etkili oldu. Euro-dolar paritesinin toparlanmasına paralel, içerde de Euro 2.06 liraya kadar çıkarken dolar 1.54’e kadar indi. Euro’daki toparlanma başta İMKB olmak üzere Avrupa’da para ve menkul kıymet borsalarına da olumlu yansıdı. Avrupa borsaları yüzde 1 civarında prim yaparken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da, 0.96 primli 68 bin 575 puana yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!