İskenderun'da 1.1 milyar dolarlık Rus ortak yatırımı

Güncelleme Tarihi:

İskenderunda 1.1 milyar dolarlık Rus ortak yatırımı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2007 12:37

Rusya'nın en büyük demir çelik üreticisi firmalarından Rus MMK'nın (Magnitogorsk Iron&Steel Works), Hatay'ın İskenderun ilçesinde Atakaş Şirketler Grubu ile demir çelik sektörüne 1.1 milyar dolarlık yatırım için protokol imzalaması, Çukurova yöresindeki sanayicileri ve iş adamlarını heyecanlandırdı.

Haberin Devamı

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, protokolü bölge için çok önemli bir adım olarak nitelediklerini, kendi yan sanayisini oluşturmasının yanında önemli ölçüde istihdam yaratacağını söyledi.

Türkiye'nin uzun demir çelik mamullerinde üretim fazlasının, yassı mamulde ise üretim açığının bulunduğunu belirten Özgümüş, “Bu nedenle yassı mamule yönelik yatırımlar konusunda eksiklikler var. İskenderun Demirçelik Fabrikası'ndan sonra aynı bölgede başka bir yassı mamul fabrikasının kurulması, hem üretimin artması hem de rekabetin oluşması açısından çok yararlı olur” dedi.

Rekabetin kaliteyi de getirecek olmasının yanında fiyatları da düşüreceğini anlatan Özgümüş, “Aynı zamanda hammaddeye yakınlık nedeniyle yassı mamule yönelik yeni sanayi tesisleri kurulur. Gemi inşa, otomotiv, ambalaj ve beyaz eşya sanayi gibi yatırımların bölgeye kaymasını sağlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş ise tesisin Türkiye ve Orta Doğu'daki sıcak rulo ve levha, soğuk rulo, galvaniz rulo ve levha ile boyalı rulo ve levha ihtiyaçlarını karşılayacak olması nedeniyle çok önemli olduğunu söyledi. Baş, Ruslarla ortaklaşa kurulacak yatırımın istihdama ve ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacağına inandığını bildirdi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin de, 1.1 milyar dolarlık yabancı yatırımın yöreye çekilmesini çok anlamlı bulduklarını belirterek, yöreye istihdam açısından büyük faydasının olacağını söyledi.

Bu yatırımın diğerlerine örnek olmasını isteyen Çinçin, “Böylesine büyük miktardaki yabancı yatırımcıyı İskenderun Körfezine getirmek kolay değil. Bu nedenle Atakaş Şirketler Grubu Başkanı Recep Atakaş'ı başarısından dolayı tebrik ediyorum. İskenderun'da son yılların en büyük yatırımlarından biri. Bunun diğer yabancı yatırımcılara da örnek oluşturacağına inanıyorum” dedi.

“YUMURTALIK SERBEST BÖLGESİ CANLANACAK”

Adana Valisi İlhan Atış da, İskenderun'daki yatırımın Adana'ya büyük katkı sağlamasının beklendiğini, yeni tesislerin inşasının yanında Yumurtalık ilçesinde serbest bölgeye de canlılık geleceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Rusya'nın en büyük demir çelik üreticisi firmalarından Rus MMK'nın (Magnitogorsk Iron&Steel Works), Hatay'ın İskenderun ilçesinde Atakaş Şirketler Grubu ile demir çelik sektörüne 1.1 milyar dolarlık yatırımın protokolü, 23 Mayıs'ta Atakaş Şirketler Grubu Başkanı Recep Atakaş ve Rus MMK Yönetim Kurulu Başkanı Rashnikov Viktor Filippovich tarafından İskenderun'da imzalanmıştı.

İmzalanan protokole göre, Eylül 2007'de başlaması kararlaştırılan projenin, birinci etabının Eylül 2009'da, ikinci etabının ise Eylül 2011'de tamamlanması öngörülüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!