Isınmada cep yakmayan önlemler

Güncelleme Tarihi:

Isınmada cep yakmayan önlemler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2023 07:00

Soğuk havayla birlikte ısınma maliyetleri gider kaleminde kendini hissettirmeye başlayacak. Hanelerde alınabilecek önlemlerle bu maliyetleri düşürmek mümkün. Kombi ve petek bakımını düzenli yaptırarak yüzde 30, binalarda yalıtım yaptırarak ise yüzde 50’ye varan oranlarda enerji giderleri düşürülebiliyor. Peki bu önlemlerin maliyeti ne?

Haberin Devamı

Havalar geç soğuduğu için birçok vatandaş kış hazırlıklarını geciktirdi. Uzmanlar, bu yıl soğukların bir anda bastıracağını açıklarken, ısınma maliyetleri gider hanesinde bir anda kendine yer bulacak. Kış aylarında faturaların yüksek gelmemesi ve güvenli ısınmayı sağlamak için kombi ve petek bakımı yaptırmak ilk akla gelen önlemler. Enerji giderlerini düşürmede alınabilecek bir diğer önlem de bina yalıtımının doğru yapılması. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Geçtiğimiz yıl enerji ithalatı için yaklaşık 100 milyar dolar harcandı. Bu enerjinin yüzde 31 gibi önemli bir kısmı da binalarda tüketiliyor. Isı yalıtımlı binalar enerji giderlerini yüzde 50 düşürebiliyor” bilgisini verdi. Petek ve kombi bakımı için aradığımız tesisatçılar ise düzenli bakımla faturalarda ortalama yüzde 30’a varan verim sağlandığını ifade etti.

Haberin Devamı

ORTALAMA 1000 TL

Bakımlar için piyasadaki fiyatları da araştırdık. Konuştuğumuz tesisatçıların bazıları petek sayısına göre bazıları ise oda sayısına göre fiyat verdi. Tesisatçılardan petek temizliği için yedi-sekiz peteğe kadar ortalama 750 TL ile 1000 TL arasında fiyat aldık. Kombi bakımı da petek bakımıyla birlikte yapılırsa ek olarak ortalama 300 ila 500 TL daha ödenmesi gerekiyor. Yani hem kombi hem petek bakımı birlikte yapılmak istenirse ortalama 1.200 ila 1.500 TL’lik bir bütçe şart. Tesisatçılar hava soğudukça talebin, haliyle de fiyatların artacağını belirtiyor. Konuştuğumuz bir tesisatçı, “Çalışmayan sistem kirlenmez. Doğru olan kış gelmeden bakım yaptırmak. Çünkü talep artınca fiyatlar da artıyor” dedi.

Eğer bir mühendislik firmasına temizlik ve bakım yaptırılmak istenirse bu işleme 1.500 ila 2.000 TL arasında fiyat ödemek gerekiyor. Kombi bakımı için yetkili servisler ise ‘genel bakım’ başlığı altında 1.100 TL’den başlayan fiyatlar istiyor. Elbette rakam markaya göre değişiklik gösteriyor.

YALITIMLA YÜZDE 50 TASARRUF

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu doğru şartlara uygun yapılan yalıtım uygulamalarının enerji faturalarında yaklaşık yüzde 50’lik bir düşüş sağladığını belirtti ve yalıtımın faturalara oranla oldukça ekonomik bir yatırım olduğuna vurgu yaptı. Eruslu, “Doğru yalıtım binalarımızı olumsuz dış etkenlere karşı koruyarak bina ömrünü uzatırken, enerjiye harcanan faturaları da yarı yarıya düşürüyor. Örneğin; beş katlı ve her katında iki dairenin olduğu ortalama bir apartmanda dış cephelerin yalıtım maliyeti daire başına 40-50 bin TL olarak değişiyor. Bu yalıtım uygulaması iki ila beş yılda kendini ödüyor. Yalıtımı herkes için ulaşılabilir kılmak ve mevcut binalarda yalıtım uygulamalarının yaygınlaşması için uzun yıllardır ilgili kurumlarla üzerinde çalıştığımız ‘Yalıtım Kredisi’ konusunda da önemli bir adım atıldı. Daire başına 50 bin liraya kadar 60 ay vadeli ve 0.99 faiz oranlı yalıtım kredisi verilmeye başlandı. Isı yalıtımının önemini bilmesine rağmen ekonomik nedenlerden dolayı yalıtım yaptıramayan çok sayıda kişi var. Kredi ödemelerinden endişelenenler elektrik ve doğalgaz faturalarının yarı yarıya düşeceğini, sağladıkları tasarrufla kredilerini sıkıntı çekmeden ödeyebileceklerini unutmamalı” diye konuştu.

DÜZENLİ BAKIM

Haberin Devamı

Petek ve kombi bakımının detaylarını uzmanına sorduk. Üçay Grup Ar-Ge Direktörü Volkan Demir, bakım maliyetlerinin 2 bin TL’ye kadar çıkabileceğini belirtti. Kombi ve petek bakımının yaz ve sonbahar aylarında yapıldığının bilgisini veren Demir, “Kombi bakımı yılda bir kez, radyatör temizliği ise her 2-3 yılda bir yapılmalı” dedi. Demir, düzenli kombi bakımı ve radyatör temizliği ile ısınma maliyetlerinde önemli tasarruf elde edileceğini belirterek alınması gereken diğer önlemleri şöyle sıraladı: “Ev veya işyerinizde iyi bir yalıtım yaptırmak maliyetleri düşürüyor. Özellikle çatı, duvar, pencere ve kapı gibi ısı kaybının büyük olduğu bölgelerde iyileştirmeler yapılabilir. Programlanabilir termostat kullanımı ve kombi sıcaklık ayarını birkaç derece düşürmek de oldukça önemli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!