İşi bozulan danışman ırkçılık ile suçladı Godiva’nın başkan yardımcısı ’siyahi’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

İşi bozulan danışman ırkçılık ile suçladı Godiva’nın başkan yardımcısı ’siyahi’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2009 00:00

Godiva’nın geçici işçi tedarikçisi Contemporary Personnel, Ülker’e ırkçılık davası açtı. Conpemporary Personnel’den gelen ’siyahi ve Hispanik çalışan istemiyor’ suçlamasına Godiva’dan ilginç yanıt geldi. "Global Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcımız Bill Kornegay da siyahi" savunmasını yaptı.

KISA süre önce Hürriyet New York Bürosundan ’Godiva’ya ırkçılık davası’ konulu bir haber geldi. Haberde Amerika’da Godiva’ya yıllık 3 milyon dolar değerinde geçici işçi sağlayan Contemporary Personnel’in ırkçılık yaptığı konusunda suçladığı şirkete tazminat davası açtığı belirtiliyordu. 11 yıldır sürdürdüğü sözleşmesini fes etmesinin hemen ardından kendisi hakkında dava açan Contemporary Personnel’in iddiasını 1.5 yıl önce Godiva’yı alan Ülker’e sorduk. Ülker bize yanıt olarak Global Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Bill Kornegay’a ait bir fotoğraf gönderdi. Fotoğraf Kornegay’ın siyahi olduğunu ortaya koyuyordu. Ülker ayrıca şirket içinde yaptığı yazışmada da "İşgücünde çeşitlilik konusunda uzun bir geçmişimiz var" dedi. Godiva çalışanlarına haklılığını şu cümlelerle anlattı: "11 yıllık çalışmadan sonra yeni bir geçici eleman kaynağı kullanma kararı aldık. Bu ırkçılıkla hiç ilgisi olmayan tamamen iş odaklı bir karardır. Godiva’nın iş gücünü çeşitlendirmek konusunda çok uzun bir geçmişi var. Kararın ırkçılık nedeniyle alındığı iddiası ise tamamen gerçek dışı. Şunu öZellikle belirtmek isteriz: Global Tedarik Zincirinden Sorumlu Başkan Yardımcımız Bill Kornegay da Afrika kökenli bir Amerikalı."

Sözleşmeyle tehtid etti

Ülker’in Godiva fabrikadasın daha fazla beyaz kadın, daha az da siyah ve Hispanik eleman çalıştırdığını iddia eden Contemporary Personnel, Ülker’in sözleşmesini bu ayrımcılık nedeniyle iptal ettiğini savunuyor. Contemporary Personnel New York mahkemesine sunduğu dava dilekçesinde, "Yıllarca çalışanların yüzde 65’i Hispanik ve Afrika kökenli olan azınlıklardan oluşuyordu. Ancak, 2005 yılında Personel Müdürlüğü’ne atanan Cindy Karchner Afrika ve Hispanik asıllı personel hakkında defalarca şikayetlerde bulundu. Hispanik ve siyahi işçilerin sayısının azaltılmasını şart koştu" dedi. Godiva ise sözleşme feshinin bununla ilgili olmadığına dikkat çekerek "Contemporary’nin sağladığı personel yetersiz, tecrübesiz, ve eğitimsiz. Elemanların çalışmalarından yeterli iş gücü elde edemiyoruz" açıklaması yaptı.

Nasılsa sahibi değişti

Contemporary Personnel’in Karchner’in kendilerini 11 Nisan 2008’de arayarak aralarındaki anlaşmayı iptal etiklerini ve bir daha kendilerinden personel istemeyeceklerini söylediği belirtilen dava dilekçesi şöyle devam ediyor: "Karchner artık istediği gibi rahatça karar verebileceğini, çünkü Godiva’nın sahiplerinin değiştiğini söyledi. Godiva’nın bu tutumu yasalara aykırı. Sözleşmenin iptali ile zarara uğradık. 500 bin dolar tazminat istiyoruz."

Contemporary Personnel’in 25 çalışanı var

ABD
’de şirketlere geçici çalışan bulmak konusunda faaliyet gösteren Contemporary Personnel’in 25 çalışanı bulunuyor. New York merkezinin en fazla iş yapan İK şirketlerinden olan Contemporary Personnel 1989 yılından bu yana faaliyette. Şirket geçici çalışan bulmanın yanısıra yönetici seçimi konusunda da faaliyet gösteriyor.

Devlerle yarışıp Godiva’yı almıştı

ÜLKER Godiva’yı 2007 yılının sonunda 850 milyon dolara satın aldı. Satın alımı Yıldız Holdign üzerinden gerçekleştiren Ülker Godiva için Nestle, Mars, Starbucks’ gibi devlerle yarışmıştı. Godiva’nın eski sahibi Campbell Soup Company Godiva’yı şirketin fon, vergi, amortisman öncesi kárının 15 katı bir fiyata satmıştı.

Wal Mart çalışanları Playboy’a poz vermişti

Wal Mart’ın kadın çalışanları kendilerine daha az maaş vererek ayrımcılık yapmakla suçladığı Wal Mart’a dava açmıştı. Wal Mart’ın kadın çalışanları 2003’te cinsel ayrımcılıktan suçlayarak Playboy’a soyunmuştu.

Cadbury Eskimo şeklinde çikolata kaplı dondurma yaptığı için ayrımcılık yapmakla suçlanmıştı.

Ünlü kozmetikçi L’Oreal, Garnier markasının tanıtım örneklerini dağıtıken siyahi müşteri adaylarını es geçmekle suçlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!