İşçi çıkaran şirket sayısı arttı, borsa bülteninin tadı kaçtı

Güncelleme Tarihi:

İşçi çıkaran şirket sayısı arttı, borsa bülteninin tadı kaçtı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2008 00:00

Yılın son günlerine doğru şirketlerden eleman çıkarma haberleri artarken, bu durum İMKB bültenine de yansıdı. Şirket birleşmeleri, sermaye artırımları, temettüler gibi bilgileri yatırımcılara ileten İMKB bülteni, işçi çıkaran şirket duyurularıyla doldu.

TÜM dünyayı sarsan küresel mali krizin Türkiye’yi teğet geçip geçmediği tartışıla dursun, reel sektör krizden etkilendiğini açıkça belli etti. Son iki aylık dönemde fabrika kapama, üretime ara verme ve personel çıkarma haberleri artarken, borsa bülteni de bunun en somut göstergelerinden biri oldu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören şirketler, iki günde bir bu yönde bir açıklama yapar hale geldi. Son olarak Brisa, Ford, Grundig Elektronik (Beko) ve Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda yaşanan işten çıkarmalar borsaya iletilirken, yılın son günlerinde benzer bir açıklama yapan borsa şirketlerinin sayısı 15’i buldu. Akbank’ta yaşanan personel azaltma olayıyla birlikte, borsa bültenin bu konuda etkili bir iletişim aracı olduğu görüldü. Bir süre öncesine kadar yatırım, büyüme kararlarının ağırlıklı olarak yer aldığı borsa bülteninde, eleman çıkarılmasına yönelik açıklamalar da dikkat çekmeye başladı.

Grundig’de 432 kişi

Grundig Elektronik, mevsimsel talepteki değişim, ekonomik durgunluktan dolayı oluşan pazar daralması ve sektördeki teknolojik değişim sonucu işçilik yoğun CRT (tüplü) TV üretiminin azalarak, daha az işçilik gerektiren LCD TV’lerin üretilmesi nedeniyle 432 çalışanını işten çıkardı. Şirket, İMKB’ye yaptığı açıklamada, iş akitleri sona erdirilen çalışanların tüm kanuni haklarının ödendiğini belirtti. Tazminat tutarı da 5.5 milyon YTL olarak açıklandı.

Ford’da 300 kişi

Ford Otomotiv Sanayi, İnönü fabrikasındaki 300 çalışanın iş akitlerini sonlandırdı. İMKB’ye yaptığı açıklamada, işten çıkarılanlara ödenecek ihbar ve kıdem tazminatının da yaklaşık 3.1 milyon YTL olduğu belirtildi. Şirkette 300 kişinin çıkarılmasının ardından, çalışan sayısının 8 bin 206’ya gerilediği açıklandı.

Brisa’da üretim mola

Brisa, 32 çalışanını işten çıkarmasından bir hafta sonra, faaliyete ara verme kararı aldı. Şirketten İMKB’ye yapılan açıklamaya göre, 20-29 Aralık döneminde üretime ara verildi. Bu arada sendikalı çalışanlar tarafından geçen hafta çarşamba günü başlatılan üretimi durdurma eylemi de cuma günü sona erdi.

20’nin 7’si çıkarıldı

İMKB’ye yapılan son açıklamalardan biri de Doğuş-GE Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’ndan oldu. Şirket, toplam 20 personelinden 7’sinin iş akidlerinin geçen hafta feshedildiğini açıkladı.

Aralık ayında İMKB’ye yapılan açıklamalar

Demisaş Döküm Emaye : Bazı bölümlerde faaliyete 15 Aralık 2008 ile 5 Ocak 2009 arası ara verildi. Bir üretim hattının kapatılması ve eleman çıkarma kararı alındı.

Yapı Kredi Koray GYO: 9 kişilik satış ve pazarlama departmanı kapatan şirket, toplam 22 personel çıkardı.

Ceytaş Madencilik Tekstil: 198 çalışanı bulunan şirket, bu bölümden 170 kişiyi işten çıkardı.

Aksu İplik Dokuma ve Boya: 250-300 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Fabrika, satış ipliği işletmerinde faaliyetleri durdurdu.

Bisaş Tekstil Sanayi: Dokuma bölümünde üretime ara verildi. 3 aylık tatil dönemi şirkette 41 çalışanı etkiledi.

Kütahya Porselen Sanayi:
Şirket 4 fabrikasından renkli sofra eşyası üretimini kapattı. Çalışan sayısı 2 bin 250 iken, 2 bin 5 kişiye geriledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!