İşadamları Afrika için geç kalmasın

Güncelleme Tarihi:

İşadamları Afrika için geç kalmasın
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2013 10:12

TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, Nijerya'nın Lagos şehrinde düzenlenen Ekowas Fuarı'nda işadamlarına seslenerek "Afrika için çok geç kalınmasın" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'na (TUSKON) bağlı Evrensel Fuarcılık organizasyonu ile Nijerya'nın Lagos şehrinde Ekowas Fuarı düzenledi. İnşaat, gıda, tekstil, makine, otomotiv yedek parça, mobilya, ambalaj, küçük ev aletleri sektörlerinden Türkiye'den 90 firmamı katıldığı fuarın açılışında konuşan TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, fuara Ekowas'a (Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu) üye ülkelerden 7 bin civarında katılımcı beklediklerini belirtti. Afrika'nın ekonomik büyümesine dikkat çeken Ciğer, Afrika ülkeleriyle iş yaparken sağlam adımlar atılması gerektiğini kaydetti. Ciğer, bunu yaparken de geç kalınmaması gerektiğine vurgu yaptı. Büyüyen Afrika ekonomisinin pek çok ülkenin iştahım kabarttığım anlatan Ciğer, özellikle Çinli ve Hintli işadamlarının Afrika'ya akın ettiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Ecowas'ta yer almalıyız

Ecowas'ın, Batı Afrika Devletleri Ekonomi Topluluğu olduğunu aktaran Ciğer, bu toplulukta Afrika kıtasının batısında yer alan 15 devletin yer aldığını kaydetti. Ecowas'ın Avrupa Birliği benzeri bir yapılanmaya gittiğini ifade eden Ciğer, Türk işadamlarının bu bölgede mutlaka olması gerektiğini belirtti.

Ciğer, "Ecowas'ın görevi, ekonomik faaliyetin her alanında, özellikle endüstri, ulaştırma, telekomünikasyon, enerji, tarım, doğal kaynaklar, ticaret, parasal ve mali sorunlar, sosyal ve kültürel konularda ekonomik entegrasyonu teşvik etmek." şeklinde konuştu. Nijerya'nın Ecowas'ın en önemli ülkesi olduğunu söyleyen Ciğer, Lagos'taki düzenledikleri bu fuarın ilk Ekowas fuarı olduğunu, devamının da geleceğim belirtti. Nijerya'ya ihracatla ilgili bir sıkıntının olmadığını ifade eden Ciğer, Türk işadamlarının yerel bir ortakla iş yaparsa sıkıntı yaşamayacağını vurguladı. Ciğer, TUSKON olarak önümüzdeki ay Afganistan'da, Suudi Arabistan'da ve Panama'da da genel katılımlı fuarlar düzenleyeceklerini sözlerine ekledi. Fuarın açılışında bir konuşma yapan Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever de Nijerya ve Türkiye arasındaki ilişkileri geliştiren özel sektörün önemine vurgu yaptı. Sever, iki ülke arasındaki 1.5 milyar dolarlık ticaret hacminin beş yıl içerisinde 5 milyar dolara çıkabileceğine inandıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

En fazla istedikleri ürün saç düzleştiricisi

Küçük ev aletleri markası Sinbo, faaliyette olduğu 75 ülkeye Nijerya’yı da eklemeye hazırlanıyor. Markanın Bölge Sorumlusu Arif Fırat Nacar, fuarın ilk günü beş Nijeryalı firmayla bayilik görüşmesi yaptıklarını söyledi. Firmaların en fazla saç düzleştirici ürünlere ilgi gösterdiğini kaydeden Nacar “Kadınların saçları kıvırcık olduğu için düzleştirici ürünümüze ilgi büyük. Bunun dışında saç kesme makinesi, ütü ve su ısıtıcı da görüştüğümüz firmaların dikkatini çekti” diye konuştu.

Fuara katılan İstikbal İstanbul Bölge Şefi Taner Kırcı, 170 milyonluk Nijerya’da mobilyada büyük bir pazar olduğunu söyledi. Kırcı “Abuja, Kanu ve Kaduna şehirlerinde mağazalarımız var. Lagos’ta da otellerde dekorasyon işleri yapıyoruz” dedi. distribütörlerinin 2 milyon dolar ciro elde ettiklerini ifade eden Çağlıaltuncu “2013’te 2.5 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

19 ülkede petrol ve doğalgaz projelerinde faaliyet gösteren Ufuk Boru, Nijerya pazarına girmek için Almanlar’la işbirliği yapmak istiyor. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öksüzoğlu, Afrika pazarına Nijerya’dan girmek istediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!