İş ‘Virgin’de bitti Turkcell’in yüzde 13.2’si Rus Alfa’nın oldu

Güncelleme Tarihi:

İş ‘Virgin’de bitti Turkcell’in yüzde 13.2’si Rus Alfa’nın oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2005 00:00

Çukurova Grubu ile Rus Alfa’nın 3.3 milyar dolarlık finansman paketi çerçevesinde yüzde 13.22’lik Turkcell hissesi operasyonu hayata geçti. Virgin Adaları’nda kurulan şirket üzerinden yapılan işlemle Turkcell İletişim’in yüzde 13.22’lik hissesi Alfa’nın oldu.

TURKCELL İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin yüzde 13.22 hissesi 25 Kasım Cuma günü itibariyle Rus Alfa Grubu’nun kontrolüne geçti. Alfa Telecom Turkey Limited’den İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) yapılan açıklamada, Çukurova Telecom Holdings Limited (CTH) tarafından Alfa Telecom Turkey Limited’e ihraç edilen hisse senedine dönüştürülebilir 1 milyar 593 milyon dolar tutarındaki tahvillere ilişkin dönüşüm hakkı kullanılarak, Alfa’nın CTH’de yüzde 49 doğrudan, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’den yüzde 13.22 oranında dolaylı hisse alımı işleminin 25 Kasım Cuma günü tamamlandığı bildirildi. Açıklamaya göre, Turkcell İletişim ve Turkcell Holding A.Ş’nin yönetim kontrolünde herhangi bir değişiklik gerçekleşmedi.

3.3 MİLYAR DOLARLIK PAKET:

Çukurova Grubu, Turkcell İletişim’in esas sözleşmesinde yer alan maddelere uyarak, Turkcell Holding ve Turkcell
/images/100/0x0/55eb0f0bf018fbb8f8a85a3b
İletişim’deki hisselerini önce ortağı TeliaSonera’ya önerdi. Çukurova ile TeliaSonera, 3.1 milyar dolarlık fiyat üzerinden anlaştı. Ancak, Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet, ‘Turkcell’i ben yönetmeliyim’ fikrini, TeliaSonera’ya kabul ettiremeyince, aniden Rus Alfa Grubu’yla 3.3 milyar dolarlık bir ön anlaşma yaptı. Bu anlaşma, 1.6 milyar doları hisse senedine çevrilebilir tahvil, 1.7 milyar dolarlık da krediyi içeriyordu. Çukurova Grubu, TeliaSonera karşısında suçlu duruma düşmemek için, operasyonu ‘iştirak şirketine hisse aktarma’ şeklinde yürütmeyi planladı.

VIRGIN OPERASYONU:

Çukurova Grubu, bu planı çerçevesinde Virgin Adaları’nda iki ayrı şirket kurdu. Turkcell operasyonu Virgin Adaları’nda kurulan şirketler üzerinden yürütüldü. Çukurova-Alfa ortaklığı Virgin’de Çukurova Telecom Holdings Limited (CTH) adıyla bir şirket kurdu. Bu şirketin yüzde 51’i Çukurova Grubu’nun yine Virgin’de kurulu bulunan Cukurova Finance International Limited’e (CFI) ait. CFI ise yüzde 100 sermayesi Çukurova Grubu olan bir şirket durumunda. Çukurova-Alfa ortaklığında kurulan CTH’nin 5 kişilik yönetim kurulunun 3’ü Çukurova Grubu temsilcilerinden, 2’si ise Alfa temsilcilerinden oluşuyor. Böylece Çukurova ve Alfa, Virgin’de yüzde 51 hissesi Çukurova Grubu’na yüzde 49 hissesi ise Alfa’ya ait CTH ile Turkcell operasyonunu yürüttü.

TELIASONERA’YA BY-PASS:

Çukurova, Virgin adalarında kurulan şirket üzerinden Turkcell Holding ve Turkcell İletişim’deki hisselerin Alfa’ya satışını gerçekleştirdi. İşlem Turkcell Holding ve Turkcell İletişim’de TeliaSonera’nın direk ortağı olan Çukurova Grubu yerine Virgin’de kurulan bir şirket ile yapıldı. Çukurova Grubu böylece, TeliaSonera’nın, mahkemelerde savunduğu ‘Çukurova Grubu Turkcell’de benim ortağım. Aramızdaki anlaşmalara göre, hisse satacaksa önce benimle görüşmeliydi’ tezini hukuki platformda dayanaksız bırakmayı hedefliyor.

Yönetim kontrolü Alfa ve Çukurova ortaklığında

ALFA’ya yapılan yüzde 13.22’lik hisse devri, Turkcell İletişim ve Turkcell Holding’in 7’şer kişilik yönetim kurulunun da yeniden şekillenmesine neden olacak. Her iki şirketin yönetim kurulunda da Çukurova Grubu’nu temsilen 2, Alfa Grubu’nu temsilen 2 üye bulunacak. TeliaSonera ise bu şirketlerde 3’er yönetim kurulu üyeliği ile temsil edilecek. Bu yönetim kurulu yapısı ile Çukurova-Alfa birlikte hareket ettikleri sürece her iki şirketin de yönetim kontrolünü ellerinde tutabilecekler.

Bağımsız üye tartışması çıkacak

TURKCELL İletişim’de TeliaSonera, Çukurova Grubu ve Alfa arasında şimdi de ‘bağımsız üye’ tartışması çıkacak. SPK, hisseleri İMKB’de işlem gören şirketlerin yönetim kurullarında en az 2 şirket dışından üyenin bulunmasını istiyor. Bu durumda 7 kişilik yönetim kurulunda üç ortaktan ikisinin birer üyeden vazgeçmesi ve bu üyelerin yerine bağımsız üye atanması gerekecek.

Yapı Kredi: 55 milyon Euro indirdik, sermayemiz güçlendi

YAPI Kredi’ye ait yüzde 2.94’lük Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve yüzde 20.02’lik Turkcell Holding A.Ş. hissesinin Çukurova Grubu’na devrine ilişkin işlemler tamamlandı. Yapı Kredi, bankanın sahip olduğu Turkcell ve Turkcell Holding hisselerinin satışına ilişkin toplam opsiyon bedeline 55 milyon Euro indirim uygulandığını açıkladı. İMKB’ye gönderilen açıklamada, opsiyon kullanım bildirimlerini takiben, bankaya ait 91 trilyon 371 milyar 168 milyon 250 bin 487 lira nominal değerli (şirket sermayesinin yüzde 20.02’si) Turkcell Holding A.Ş. hisse senetlerinin Çukurova Grubu’na dahil Intercon Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri A.Ş’ye ve 54 trilyon 527 milyar 523 milyon 978 bin TL nominal değerli (şirket sermayesinin yüzde 2.94’ü) Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. hisse senetlerinin Çukurova Grubu’na dahil Çukurova Investment N.V’ye toplam 1 milyar 638 milyon bin 443.71 YTL bedelle devrinin gerçekleştiği bildirildi. Açıklamada, bu devir neticesinde oluşan 1 milyar 144 milyon 317 bin 800.62 YTL satış kárının banka sermayesine eklenmesine, bununla ilgili ana sözleşme değişikliği ve sermaye artırım kararının satışın yapıldığı yıl sonuçlarının görüşüleceği Olağan Genel Kurul toplantısı gündemine alınmasına karar verildiği kaydedildi. Hisse satışı sonrasında Yapı Kredi’nin sermayesine eklenecek olan kaynak sayesinde bankanın yüzde 3.62’ye kadar gerileyen Sermaye Yeterlilik rasyosu, yüzde 7 düzeyine çıkmış olacak. Bankacılık sektöründe bu rosyo için öngöjrülen minimum düzey yüzde 8. Böylece, Yapı Kredi, Turkcell hisse satışı ile bu rasyoya da yaklaşmış olacak.

Çukurova’ya bir de ‘135 milyon doları onaysız çektin’ davası

TURKCELL’in İsveçli ortağı TeliaSonera, Çukurova Grubu’nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) yaptığı 135 milyon dolarlık ödemenin Turkcell Holding’in Yönetim Kurulu’nun onayı alınmadan yapıldığını iddia ederek Türkiye’de mahkemeye başvurdu.

İskandinav telekom devi TeliaSonera 135 milyon dolarlık onaysız ödemeyle ilgili iddianamesinde, geçen ekim ayının başında Çukurova Grubu’nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na yaptığı ödeme kastedilerek, ‘Turkcell’de yaşanan karmaşadan yararlanılarak, ‘yetkisiz bir ödeme’ yapılmıştır’ denildi. Turkcell’in yönetimi konusunda Çukurova ile anlaşmazlığa düşen TeliaSonera, Turkcell’de kurumsal yönetişim ilkelerinin tam anlamıyla hayata geçirilmediğini iddia ediyor.

TeliaSonera’dan Alfa’ya ‘haksız fiil’ davası

TURKCELL’
in İsveçli ortağı TeliaSonera, Çukurova Grubu’unun Turkcell’de bulunan yüzde 13.22’sine karşılık 3.1 milyar dolar ödeyerek şirkete ortak olan Rus Alfa’ya ‘haksız fiilde bulunduğu iddiası’ ile dava açtı. Alfa’nın Çukurova’nın onayı ile Turkcell’in ortağı haline getirildiğini vurgulanan açıklamada, bu aşamada Alfa’nın da Çukurova gibi Turkcell ana sözleşmesini ihlál eden taraf olduğu belirtildi. TeliaSonera ile Çukurova Grubu geçtiğimiz Mart ayında bir ön anlaşma imzalamış ve Çukurova Grubu 3.3 milyar dolar karşılığında Turkcell Holding hisselerinin yüzde 52’sini TeliaSonera’ya satmayı kabul etmiş, ancak son anda Çukurova Grubu nihai anlaşmayı imzalamaktan vazgeçip Rus Alfa Grubu ile anlaşmıştı. TeliaSonera’da Çukurova Grubu’nun Alfa ile anlaşmasının şirket ana sözleşmesine aykırı olduğunu iddia ederek, Cenevre ve Viyana’da tahkime başvurmuştu.

Igel: Denetimi bekledik geç başvuru yaptık

TELIA
Sonera CEO’su Anders Igel, TeliaSonera’nın Çukurova ve Alfa’ya karşı açtığı davalara ilişkin soruları yanıtladı. Igel, Turkcell’de yaşanan sorunların kaynağında Turkcell ana sözleşmesine aykırı olarak yapılan girişimlerin bulunduğunu belirterek usulsüz işlemlere karşı hukuki zeminde mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Çukurova Grubu’nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) yaptığı 135 milyon dolarlık ödemeye ‘yetkisiz organlarca’ karar verildiğini belirten Igel, ‘Bu işleme karşı başvuru yapmak için neden uzun süre beklediniz’ sorusuna, ‘Tukcell’de yapılan denetimi bekledik, o nedenle dün başvuru yaptık’ diye yanıtladı. Turkcell’in Türkiye’de borsaya kayıtlı en büyük uluslararası şirket olduğunu belirten Igel şöyle devam etti: ‘Uluslararası şirketlerde kurallara göre uygulama olur, Yetkisiz kurulların verdiği kararla işlem olmaz. Çukurova Grubu’nun TMSF’ye yaptığı ödeme için Turkcell Holding Yönetim Kurulu’nda karar alınması gerekir bu karar alınmadan TMSF’ye ödeme yapılmıştır.’ Igel, TeliaSonera’nın Turkcell’de ortağı olan Çukurova ile Rusya Megafon’da ortağı olan Alfa’yı aynı anda mahkemeye verdiğini, bazen iki işin aynı anda yapılacabileceğini söyledi. Ortaklarını farklı nedenlerle mahkemeye şikayet ettiğini belirten Igel, ikiside ortağımız ikisini de mahkemeye verdik, ancak ilişkimiz sürer’ dedi.

Alfa’nın 53 milyon abonesi var

ALFA
Telecom, Rusya’nın en büyük özel sektör kuruluşu olarak bilinen Alfa Grubu’na ait bir şirket. Rusya’nın sayılı zenginlerinden Mikail Fridman’ın patronu olduğu Alfa Grubu, telekomünikasyonun yanısıra, finans, enerji, petrol, sanayi ve teknoloji alanlarında yatırımları bulunuyor. Alfa Telecom, doğrudan ve dolaylı olarak 53 milyon aboneye sahip bulunuyor. Alfa, Alfa Telecom, Rusya’nın önde gelen telekom yatırımcılarından Rusya’nın ikinci büyük operatörü olan VimpelCom’da yüzde 32.9, üçüncü büyük operatörü olan Megafon’da yüzde 25.1, Ukrayna’nın en büyük telekom operatörlerinden birisi olan KevStar’da yüzde 43.5 ve Rusya’nın en büyük alternatif sabit hat operatörü Golden Telecom’da yüzde 29.6 hissesi var. Alfa Telecom son olarak Özbek mobil operatörü BuzTel’i satın almıştı. Alfa Telecom’un piyasa değeri 3.5 milyar dolar, Rusya ve Rusya dışında ortaklıkları vasıtasıyla 53 milyon abonesi bulunuyor. Alfa Telecom, Rus Megafon Telekom operatöründe TeliaSonera’nın ortağı olarak gözüküyor.

Alfa Telecom’un elinde neler var

VimpelCom:
Rusya’nın ikinci büyük operatörü. Yüzde 32.9’u Alfa’nın.

Megafon: Rusya’nın üçüncü büyük operatörü. Yüzde 25.1’i Alfa’nın.

KevStar: Ukrayna’nın en büyük operatörü. Yüzde 43.57i Alfa’nın.

Golden Telecom: Rusya’nın alternatif sabit hat operatörü. Yüzde 29.6’sı Alfa’nın.

BuzTel: Özbekistan’ın mobil operatörü. Alfa Telecom aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!