‘İş’ sattı, aile kazandı

Güncelleme Tarihi:

‘İş’ sattı, aile kazandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2013 00:00

İŞ Girişim Sermayesi 2011 yılında Aras Kargo’dan 17.5 milyon liraya aldığı yüzde 20’lik hisseyi Austria Post’a 100 milyon liraya sattı. Avusturyalı şirket Aras ailesinden 25 milyon liraya yüzde 5 hisse daha alacak. Böylece 2 yıl önce 87.5 milyon lira olan Aras Kargo’nun değeri 500 milyon liraya çıkacak.

Haberin Devamı

Avrupa’da 10 pazarda faaliyet gösteren Avusturya’nın lojistik ve posta hizmetleri sağlayıcısı Austria Post, İş Girişim Sermayesi’nin elinde bulunan yüzde 20’lik Aras Kargo hissesini alarak Türkiye’ye girdi. Türkiye’de Aras Kargo’dan alacağı yüzde 20’lik hissenin dışında aileden de yüzde 5’lik hisse almaya hazırlanan Austria Post, anlaşmanın tamamlanması için Rekabet Kurulu’nun onayını bekliyor. Avusturyalı şirketi 2011 yılında 17 milyon 500 bin liraya aldığı yüzde 20’lik Aras Kargo hissesini 100 milyon liraya satan İş Girişim Sermayesi Genel Müdürü Murat Özgen, Türkiye ekonomisi için değer yaratacak projeleri destekleme misyonları olduğunu söyledi.

KURUMSALLAŞMA HIZLANDI

20 ay gibi kısa bir sürede şirketin değerinin 6 kat yükseldiğine dikkat çeken Özgen, kısa süre içinde bu değer artışının kurumsallaşma ile sağlandığını söyledi. Özgen, “Aras Kargo’da devam eden kurumsallaşma çalışmalarını hızlandırdık. Bütçe disiplinini sağladık. Yönetim kurulu ve üst yönetimin daha uyumlu çalışmasını sağladık ve teknolojik alt yapı yatırım yaptık. Bu yapılanlarla şirketin değerini arttırdık” dedi.

E-TİCARET İLGİ ÇEKTİ

Daha iyi bir hizmet verebilmek için bazı yenilikler yaptıklarını kaydeden Özgen, “Araçları, mağazaları ve logomuz yeniledik. Bu sayede daha kaliteli hizmet vermeye başladık. Aras Kargo’nun eksik olduğu e-ticaret alanına yoğunlaştık. Bu sayede Avusturyalı şirketin ilgisini çektik” diye konuştu. Austria Post’un Aras Kargo’dan önce bir kaç şirketle daha görüştüğünü dile getiren Özgen, “Firma bizle görüşmeye geldiğinde çok memnun kaldı. Çünkü her istedikleri veriye rahatça ulaştılar. Sektörde kendimiz farklılaştırdığımız için bizi tercih ettiler” ifadesini kullandı.

AİLEDE YÜZDE 75 KALACAK

Aras Kargo’dan İş Girişim’in yüzde 20’lik hissesini satın alan Austria Post’un Türkiye’de yatırımlara devam edeceği bilgisini veren Özgen, “Austria Post Aras Kargo’daki yüzde 20 hissemizi 100 milyon lira bedelle satın aldı. Aras ailesinin sahibi olduğu paydanda yüzde 5’lik kısmı satın alacak. Böylece yüzde 25’lik paya sahip olacak. Aras ailesinde de yüzde 75’lik kısım kalacak” dedi. Özgen, Gezi Parkı eylemleri nedeniyle oluşan ortamda bu satışı gerçekleştirmenin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

9 çıkıştan 115 milyon dolar gelir

Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 50 civarındaki fon içerisinde yaptıkları yatırım sayısı bazında bir karşılaştırma yapıldığında, 10’un üzerinde yatırım yapmış olan 3 girişim sermayesi fonu olduğunu anlatan Murat Özgen, “İş Girişim Sermayesi bu fonlardan biri. Bugün itibarı ile 10. çıkışımızı yani satışımız gerçekleştirdik” dedi. Bugüne kadar 15 yatırım gerçekleştiren İş Girişimin, 9 firmadan başarıyla çıktığını kaydeden Özgen, İş Girişim’in 9 çıkıştan elde edilen toplam gelirinin 114.8 milyon dolar olduğunu, İş Girişim iştiraklerinin bugüne kadar 330 milyon dolara yakın vergi ödediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kurumsal yapı etkili oldu

Uluslararası büyüme stratejimizin bir parçası olarak, uzun ve zorlu araştırma sürecinin ardından Türkiye’de Aras Kargo’yu seçtiklerini belirten Austria Post Yönetim Kurulu Üyesi Peter Umundum, Aras Kargo’nun Türkiye’deki, müşterileriyle yakın ilişkisi, kurumsal yapısı ve yetenekli yönetici kadrosunun satın almada etkili olduğunu söyledi. Umundum,  “Gözlemlediğimiz kadarı ile İş Girişim Sermayesi, şirketin geliştirmesinde destek verirken oldukça önemli bir iş çıkarmış” dedi.

Kârlılık 3 kat arttı

Ortaklıklarının başından itibaren yenilikçi ve katma değerli çözümler sunmak yoluyla Türkiye kargo teslimat pazarındaki konumumuzu güçlendirdiklerini ifade eden Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, “Kârlılığımızı üç kat artırdık. Sektörümüzdeki ilk girişim sermayesi yatırımı olan bu yatırım sadece sektöre değil, aynı zamanda markamıza olan güveni de yansıtıyor. İş Girişim Sermayesi ile ortaklığımız Aras Kargo’nun faaliyetlerini yukarı bir seviyeye taşırken, bir yandan da şirketin tamamında kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasını sağladı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!