'İş' mi şimdi bu yaptığın

Güncelleme Tarihi:

İş mi şimdi bu yaptığın
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2015 06:25

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başçı ve Babacan ile görüşeceğini söylemesiyle 2.57 liraya kadar gerileyen dolar, ABD’de işsizlik oranının 6.5 yılın dibine inmesiyle 2.64 lirayı aşarak yeni rekorunu kırdı.

Haberin Devamı

AYLARDIR Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası arasında süren ‘faiz indirimi’ tartışması nedeniyle rekor üstüne rekor kıran doları dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile ABD dönüşü oturup konuşacağız” sözleri sert bir şekilde düşürdü. Güne 2.6169 seviyelerinden başlayan dolar Erdoğan’ın görüşmeye olumlu yanıt verdiğini açıklamasıyla 2.5730 liraya kadar geriledi. Ama bu olumlu hava ABD’den gelen beklentinin üzerinde tarım dışı istihdam verileri ile dağıldı. Açıklamadan önce 2.5770 lira olan dolar veriyle birlikte önce 2.6203 liraya ardından yeni tarihi zirve 2.6461 liraya fırladı. Yeni rekora rağmen Merkez Bankası günlük rutinini değiştirmedi ve döviz ihalesinde 60 milyon dolar sattı.

Haberin Devamı

İŞSİZLİK 6.5 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

ABD’de tarım dışı istihdamda şubatta 295 bin artarak 240 bin seviyesindeki beklentileri aştı. İşsizlik oranı ise yüzde 5.5 ile 6.5 yılın en düşük seviyesine indi. Tüm bu veriler Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) haziran ayında faiz artışını değerlendirebileceği beklentisini kuvvetlendirdi. Ve ABD’deki beklentinin üzerindeki iyileşme Türk Lirası için felaket oldu. Hızla yükselen dolar rekor üstüne rekor kırdı.
Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olumlu açıklamaları doların ateşini azaltmıştı. Erdoğan son dönemde kurda yaşanan dalgalanmada ‘faiz lobisinin’ çalışmasının olduğunu belirterek, Babacan ve Başçı ile Babacan’ın ABD’den dönüşü sonrasında görüşeceğini söyledi. Erdoğan, “Her şeyden önce şu anda dolar, Euro, faiz bunları etraflıca ele aldığımızda karşımıza çıkan durum şudur: Bir defa burada faiz lobisinin malum bir çalışması var ama şu son gelişmeler tamamıyla bir dolar Euro arasındaki parite konusudur” dedi.

‘YAYA KALABİLİRLER’

Erdoğan, şunları söyledi: “Merkez Bankası Başkanı ve Başbakan Yardımcısının, her ikisinin de konuyla ilgili talepleri var. ABD dönüşü kendileri ile de oturup değerlendirmeyi yapacağız, konuşacağız, gelecekle ilgili neler yapılabilir yapılamaz, belirlenmiş bir tarih şu anda yok.” Kurda bir spekülasyon yapıldığını da söyleyen Erdoğan, “Ben şunu açık ve net söyleyeyim, şu anda özellikle faiz lobisi veya dolara aşırı derecede yatırım yapanlar yaya kalabilirler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!