İş hayatında ‘Beyaz Bayrak’ dönemi

Güncelleme Tarihi:

İş hayatında ‘Beyaz Bayrak’ dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2023 07:00

Ekonomi dünyasında “Beyaz Bayraklı” işletme dönemi başlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzgün işletmeler olarak tanımladığı “Beyaz Bayraklı” firmalara başta yüzde 1’lik sosyal güvenlik prim desteği olmak üzere birçok kolaylık sağlanacağını belirtti. Bilgin “Bakanlık olarak düzgün işletmelerle yolumuza devam etmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Bilgin, TİSK’in ev sahipliğinde düzenlenen Beyaz Bayrak sisteminin tanıtım töreninde işverenlere seslendi. Uzun yıllardır işçi ve işveren kesimiyle Beyaz Bayrak uygulamasını hayata geçirme ideallerinin olduğunu belirten Bilgin “Bu, 10 yılı aşkın süredir konuştuğumuz bir şeydi. Uygulamak bize nasip oldu. Beyaz Bayrak ‘düzgün iş’ diyor. İşveren, ‘Ben işimi düzgün yapıyorum’ diyor. Bu iddia fevkalade önemli ve değerli. Ben bütün işletmelerin bu iddiaya sahip çıkmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

ÖNCELİKLİ OLACAKLAR

Belirli koşulları sağlayan işletmelere Beyaz Bayrak verileceğini vurgulayan Bilgin şöyle devam etti:

“İŞKUR projelerinden öncelikle onlar faydalanacak. Hem üretim sürecine katılım projesinde hem işbaşı eğitim projesinde Beyaz Bayraklı işletmeler öncelikle yararlanacak. Bunun dışında ihracatçı firmalarımız, ihracat sürecindeki bütün prosedürleri aşarken bir adım önde olacak. Beyaz Bayrak ile birlikte vereceğimiz sertifika, kendilerini devlet işlemlerinde bir adım öne geçirecek. Daha önemlisi sosyal güvenlik destek primine ilave 1 puan vereceğiz. Emekçilerimiz örgütlüyse, o işyerinde toplu iş sözleşmesi mekanizması işliyorsa, işletmelerimiz düzgün iş yapıyorsa onların yanındayız.”

Haberin Devamı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da törende yaptığı konuşmada Beyaz Bayrak’ın işçi, işveren ve kamunun ortak aklıyla hayata geçtiğini belirtti.

DÖRT TEMEL UNSUR

Akkol, “Topluma örnek bir işletmedeki dört temel unsurun altını çizmek istiyorum. Bunlar temiz sicil sahibi örnek bir işletme olmak, vergisini tam ve zamanında veren bir işletme olmak, örgütlülüğü desteklemek ve iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere çalışma arkadaşlarımıza dokunmak” dedi.

KAYITLI İSTİHDAM VE İŞ KAZASININ OLMAMASI ÖNEMLİ ETKENLER

İşletmelerin Beyaz Bayrak belgesi alabilmesi için kayıtlı istihdamına, idari para cezası olmamasına, toplu iş sözleşmesi yapmasına, 50 ve üzerinde çalışanı olmasına, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu olmamasına, iş sağlığı ve güvenliği koşullarını yerine getirmesine ve işletmede iş kazası yaşanmamasına bakılıyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!