İrlanda seramik üssüyle büyüyoruz dünyayı Türk toprağıyla döşüyoruz

Güncelleme Tarihi:

İrlanda seramik üssüyle büyüyoruz dünyayı Türk toprağıyla döşüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2004 01:23

Vitra, Türkiye’den gelen toprakla üretim yaptığı İrlanda’daki karo tesisini büyütüyor. Vitra Tiles Ireland’ın yatırım değerini 20 milyon dolara çıkaracak temelin ilk harcını Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile İrlanda Avrupa İlişkileri Bakanı Dick Roche birlikte koydu. İrlandalı Bakan Roche, Eczacıbaşı’ndan memnun olduklarını söyledi.

ECZACIBAŞI Topluluğu, Arklow kentinde 1998’de kurduğu İrlanda’nın ilk ve tek karo tesislerini büyütmek üzere temel attı. Vitra Tiles Ireland’ın yatırım değerini 20 milyon dolara çıkaracak temelin ilk harcını Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile İrlanda Avrupa İlişkileri Bakanı Dick Roche birlikte koydu.

Bu yıl sonunda üretime geçecek yeni tesisleVitra Tiles Ireland’ın 11 milyon metrekare olan üretim kapasitesi, yıllık 1 milyon 750 bin metrekareye çıkacak. Vitra, Türkiye’den gönderilen toprakla ürettiği karo seramiği Avrupa ve ABD’ye de ihraç ediyor.

İrlanda Avrupa İlişkileri Bakanı Dick Roche, Eczacıbaşı’nın Arklow’da büyümesinden memnun olduklarını belirterek, ‘Eczacıbaşı burada çok başarılı işler yapıyor. Yeni yatırımla istihdam edeceği işçi sayısı 100’e çıkacak. Bu, bizim için çok önemli. Eczacıbaşı’nın İrlanda’da attığı tüm adımları destekliyoruz’ dedi. Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de, Vitra Karo Seramik yatırımının büyümesinin sadece İrlanda-Türkiye ekonomik ilişkilerinin gelişmesi anlamıyla kalmadığını vurgulayarak, ‘Türk iş dünyasının Avrupa Birliği’ne dönük adımları açısından da bu yatırımın anlamı büyük’ diye konuştu.

BİZE KUCAK AÇTI

Vitra Tiles Ireland’ın yeni tesislerinin temeline kardeşi Faruk Eczacıbaşı ile birlikte harç koyan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yatırım için İrlanda’yı seçmelerinin nedenini şöyle anlattı:

‘Vitra Yapı Gereçleri, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor. Vitra’nın toplam ihracat rakamı 200 milyon doları buldu. İhracatımızın büyük bölümü Avrupa ülkeleriyle ABD’ye gidiyor. İhracatımızı geliştirme stratejisi çerçevesinde kendimize Avrupa’da bir üs aradık. En uygun şartları İrlanda’da bulduk. İrlanda’da işçilik Türkiye’ye oranla pahalı olsa da, diğer Avrupa ülkelerine göre yarı yarıya ucuz. Üstelik İrlanda yatırım için bize her türlü kolaylığı gösterdi. İrlanda, kelimenin tam anlamıyla bize kucak açtı. Yaptığımız yatırımın değerinin bugün 20 milyon dolara ulaşması büyüklük olarak İrlanda açısından küçük görülebilir. Ancak, başta Başbakan olmak üzere İrlanda’daki tüm bakan ve ilgililer bize hep çok yakın davranıyor. Açıkçası örnek alınması gereken tavır sergiliyorlar. İrlanda’nın DPT’si sayılan Enterprise Ireland’ın bizim yatırımıza yüzde 15 oranında ortak olması da bunun önemli göstergesi.’

SIRA RUSYA’YA GELDİ

Yeni yatırımla birlikte Vitra Tiles Ireland’ın cirosu 25 milyon dolara çıkacak. İrlanda’daki pazar payı da yüzde 8’e yükselecek. Vitra Karo Seramik’in İngiltere’deki pazar payı ise yüzde 2.5’e ulaşacak. Türk toprağından yılda 980 bin ton seramik hammaddesi üreten Eczacıbaşı Yapı Grubu, Vitra Tiles Ireland’ın hammadde ihtiyacını da karşılayacak. Böylece Türk toprağıyla İrlanda’da üretilen karo seramik Avrupa ülkeleri ile ABD’ye daha fazla yayılacak.

Eczacıbaşı, İrlanda’daki Vitra Seramik yatırımını büyütmenin ardından gözünü Rusya’ya dikti. Eczacıbaşı, Rusya’da da Vitra karo seramik tesisi kurmanın hazırlıklarına şimdiden başladı.

Elçiler işadamlarının temsilcisi gibi olacak

DIŞİŞLERİ
Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin tüm dünyadaki büyükelçilerine, ‘Türk işadamlarının temsilcisi olun’ talimatıyla geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

‘Büyükelçilerimiz bulundukları ülkelerde işadamlarına yardım etmekte, ‘Ya yanlış anlaşılırsam’ diye çekingen davranmışlar. Ben verdiğim talimatla bunu yıktım. Büyükelçilerimiz Türk işadamlarına ellerinden gelen yardımı yapacak, gerektiğinde onlar adına konuşacak. Bu konuya çok önem veriyorum.

Şu anda AB raporu yazsam ben de ‘olumsuz’ not veririm

BAŞBAKAN Yardımcısı Abdullah Gül, AB’den yıl sonunda müzakere tarihi alınmasında çıkacak ilerleme raporunun büyük rol oynayacağını belirterek, ‘Türkiye ile ilgili raporu yaz deseler ben de ‘olumsuz’ yazarım. Eksiklerimiz, yapmadıklarımız var. Ancak, hafta başından itibaren AB’ye dönük yasa ve Anayasa değişikliklerini devreye sokuyoruz. Mayıs ortalarında biter. Ondan sonra Türkiye hakkında AB’den olumsuz rapor çıkmaması gerekir’ dedi. Gül, ‘Anayasa değişikliği gerilim oluşturur mu?’ sorusu üzerine, ‘Biz şimdilik AB’nin bizden istediği değişiklikleri yapacağız. Gerilim yaratabilecek maddeleri daha sonraya bırakacağız. Buna özen göstereceğiz’ diye konuştu.

Gül, ‘Herşeye rağmen AB’den tarih çıkmazsa ekonomide dalgalanma olabileceği korkusu var. Sizce ne olur?’ sorusuna, ‘Tarih için bastıracağız. Olmazsa yolumuza devam ederiz. Kimse telaşlanmasın. Ufak tefek dalgalanmalar olsa da Türkiye ekonomisi kavuştuğu istikrarlı yoluna devam eder’ cevabını verdi.

Uzanan kol bizden olsun nereye giderse gitsin

Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türk işadamlarının yurt dışında yatırım yapmasını hiçbir zaman sermaye kaçışı olarak görmediklerini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘Sayın Başbakanımız da, ben de işadamlarımızı yanımıza alıp çeşitli ülkelere ziyaret yapıyoruz. Bunun çok önemli katkısı olduğunu ve olacağını biliyoruz. Nitekim gittiğimiz ülkelerle gelişen ticari ilişkimizi inceleyin, durumu açıkça göreceksiniz. Türk işadamlarının yurdışında yatırım yapması bize gurur veriyor. Biz yabancı sermaye çekmek için elimizden geleni yaparken, Türk işadamlarının da dünyaya açılmasını doğru adım olarak görüyoruz. ‘Uzanan kol bizden olsun, nereye giderse gitsin’ diyoruz.

18 milyon metrekare karo seramikle Avrupa’da öne çıkıyor

Vitra Karo Seramik, Bozüyük, Tuzla ve İrlanda’da bulunan toplam üç tesiste yıllık 18 milyon metrekare seramik karo üretimiyle Avrupa’da ön sıralara çıkacak.

Vitra, 2003’te 57 milyon dolarlık ihracat yaptı. Pazarları arasında Almanya, İngiltere, İrlanda, ABD, Kanada, Benelüx ve İskandinav ülkeleri, BDT, Avustralya, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleri bulunuyor.

Dünyanın en büyüğü Bozüyük Karo Seramik

Eczacıbaşı
’nın 125 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 530 bin metrekare alana yayılan Bozüyük Seramik tesisleri, ‘tek çatıda dünyanın en büyüğü’ özelliğini taşıyor ve dışa dönük adımları şöyle sıralanıyor.

Yılda 3.7 milyon adet seramik sağlık gereci.

Yılda 5 milyon armatür.

Yılda 90 bin küvet.

Yılda 2.5 milyon banyo aksesuvarı.

200 milyon dolarlık ihracatla, 5 kıtada 50’den fazla ülkeye uzanıyor.

Vitra, dünyada 450 noktada satışa sunuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!