İran'dan gaz alımı her yıl artacak

Güncelleme Tarihi:

İrandan gaz alımı her yıl artacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2002 14:11

İran'dan bu yıl 4 milyar metreküp doğalgaz alınması öngörülürken, bu miktar her yıl artarak 2007 yılında 10 milyar metreküpe ulaşacak.

İran-Türkiye doğalgaz boru hattı, bugün sınırın İran tarafındaki Bazargan Ölçüm istasyonunda düzenlenen törenle resmen açılırken, gaz gelişi geçtiğimiz Aralık ayında başlamıştı.

Türkiye ile İran arasında yapılan doğalgaz alım satım anlaşması çerçevesinde, resmi açılış öncesi İran'dan Türkiye'ye doğalgaz pompalanmasına, 10 Aralık Pazartesi günü saat 20.30'da başlanmıştı.

İran ile 8 Ağustos 1996 tarihinde yapılan Doğalgaz Alım Satım Anlaşması uyarınca, ilk yıl için öngörülen doğalgazın 2001'in 20 günlük bölümüne düşen payı olan 165 milyon metreküplük bölümü alınmıştı.

İran ile Türkiye arasındaki mevcut işletme anlaşmasına göre, Türkiye'ye sevkedilecek gazın ölçüleceği İran'daki Bazargan Ölçüm İstasyonu'nun 30 Temmuz 2001 tarihinde hazır olması gerekiyordu.

Ancak o tarihte BOTAŞ ve İran Milli Gaz Şirketi heyetlerince yapılan tetkikler sonucu gaz alımına başlanılabilmesi için, İran tarafınca tamamlanması gereken ölçüm istasyonunun henüz hizmete hazır olmadığı tespit edilmiş ve yapılması gereken işler belirlenerek imza altına alınmıştı.

Bu süre içinde, istasyonda tespit edilen bazı eksikliklerin henüz giderilememiş olmasına rağmen, ölçüm istasyonunun sertifikalandırılmasıyla görevli uluslararası şirketin de onayı alınarak, 2001 Aralık ayında gaz sevkiyatına başlandı. Bugün ise istasyon resmen devreye girdi.

Anlaşma kapsamında bu yıl İran'dan 4 milyar metreküp doğalgaz alınması öngörülürken, bu miktar her yıl artarak 2007 yılında 10 milyar metreküpe ulaşacak.

Bu arada Rusya, Cezayir ve Nijerya'dan sonra İran'dan da doğalgaz alımına başlanmasıyla, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi yönünde bir adım daha atılmış oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!