İran'a 2.1 milyar dolarlık altın

Güncelleme Tarihi:

İrana 2.1 milyar dolarlık altın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2012 12:48

Son aylarda önemli oranda artan kıymetli taş ve metal ihracatı zirveye yerleştiği Nisan ayından bu yana yüzde 36'lık yükseliş göstererek, 1 milyar 531 milyon dolardan 2 milyar 82 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde İran'a yapılan toplam ihracat da yüzde 46,6 artışla 1 milyar 471 milyon dolardan 2 milyar 157 milyon dolara yükseldi.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, Temmuz ayında toplam ihracat 12 milyar 865 milyon dolara ulaşırken, İran 2 milyar 157 milyon dolar ile ihracat sıralamasında zirvede yer aldı.

Bu yılın Nisan ve Temmuz ayları karşılaştırıldığında kıymetli taş ve metallerin ihracatı da 1 milyar 531 milyon dolardan 2 milyar 82 milyon dolara çıktı. Böylece, Temmuz ayında İran'a yapılan toplam ihracat bu yılın Nisan ayına göre yüzde 46,6, kıymetli taş ve metallerin ihracatı da yüzde 36 artış gösterdi.

Görüşler farklı

Türkiye'nin İran'a yaptığı altın ihracatındaki hızlı artışa ilişkin farklı görüşler ifade ediliyor.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, İran'ın kendi vatandaşlarına altın üzerinden borçlandığını belirterek, “Borçlandıkları altın karşılığında da altın ithal ediyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Güner, İran'a yapılan altın ihracatı ile ilgili olarak, İran talep ettiği sürece bu ülkeye değerli maden ihracat etmeye devam edeceklerini söyledi.
Oyak Menkul Değerler Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin de İran'ın swap hakkı dondurulduğu için bu ülkenin dolar üzerinden işlem yapamadığını, dolayısıyla İran'ın ticarette altını kullanmaya yöneldiğini söyledi.

İran'ın coğrafi açıdan yakın olması nedeniyle Türkiye'den altın ithal etmeyi tercih ettiğini dile getiren Girgin, İran'dan petrol ve doğalgaz alan ülkelerden bazılarının ödemeyi altınla yaptığını öne sürdü.

Dünyanın en önemli para transferi sistemi Belçika merkezli Swift, Mart ayında aldığı bir kararla İran'a yönelik para transferlerini durdurduğunu açıklamıştı.
Bu açıklamanın Tahran rejiminin yanı sıra bu ülkeden hampetrol ve doğalgaz ithal eden ülkeler, ödeme için yeni arayışlara yönelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!