Ä°ran riyali dibe vurdu halk sokaÄŸa döküldü

Güncelleme Tarihi:

İran riyali dibe vurdu halk sokağa döküldü
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 03, 2012 15:24

İran riyalinin son bir haftada ABD doları karşısında değerinin üçte birini kaybetmesi İranlıları sokağa döktü. Göstericilerle polisler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Haberin Devamı

Riyalin 1.5 yıl önce başlayan değer kaybı son haftalarda hızlanmaya başladı. Bunun sonucu olarak da altın ve bazı ithal ürünlerde yüksek fiyat artışları gözlemlendi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dünkü basın toplantısında milli paranın petrol ve bankacılık sistemini hedef alan yaptırımlardan dolayı değer kaybettiğini belirtmişti. Ekonomi Bakanı Şemseddin Hüseyni ise doların zamanla riyal karşısında değer kaybedeceğini açıkladı.

Hüseyni, İran’a karşı yürütülen ekonomik savaşın etkili olduğunu, döviz arzı sağlanacağını söyledi.

Öte yandan döviz fiyatlarında keskin artışlar nedeniyle döviz bürolarındaki alım-satım durdu.

İran’ın nükleer enerji programı nedeniyle Avrupa ve ABD tarafından uygulanan yaptırımlar İran’ın petrol ihracatını vurmuş, İran merkez bankasının riyali destekleme gücü azalmıştı.

Haberin Devamı

BİR YILDA ÜÇTE İKİSİNİ KAYBETTİ

Salı günü en düşük seviyesine inerek serbest piyasada 37 bin 500 riyalden işlem gören dolar, 8 gün önce 24 bin 600 seviyesinden işlem görüyordu.

Tahranlı bir döviz ofisi olan SarafiJalali internet sitesinden Ä°ran Merkez Bankası’nın politikalarına uyabilmek için bugün hiçbir kuru açıklamayacağını duyurdu.Â

Bir yıldan uzun süredir düşen riyal, deÄŸerinin yaklaşık üçte ikisini kaybetti. Kuru stabilize edebilmek için hükümet geçen hafta bir ‘kur merkezi’ kurarak temel ürünler için ithalatçılara dolar tedarik etti. Ancak sadece 181 milyon dolar tedarik edilebildi ve talebin çok uzağında kalındı.   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!