İran gazında anlaşma sağlanamadı

Güncelleme Tarihi:

İran gazında anlaşma sağlanamadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 17:13

Enerji Bakanlığı ile İran Petrol Bakanlığı arasındaki imzalanacak mutabakat zaptına ilişkin görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı. Bu nedenle görüşmelere ara verildi. İran Petrol Bakanı Kazım Vaziri Hamaneh imza atmadan Ankara’dan ayrılacak.

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek başkanlığında yapılan heyetlerarası görüşmeler gün boyu sürdü. İranlı bakan Hamaneh’in Ankara’dan ayrılacağı akşam üzeri saatlerine yetiştirilmeye çalışılan mutabakat zaptı konusunda uzlaşmaya varılamadı. Bunun üzerine taraflar görüşmeye ara verdi. Hamaneh’in imza atmadan Ankara’dan ayrılmasının ardından heyetlerarası görüşmelerin kaldığı yerden devam etmesi için İran’ın teknik heyeti Ankara’da kalacak.

Mutabakat zaptı konusunda uzlaşmaya varıldığı zaman Enerji Bakanı Hilmi Güler’in imza atacağı metin İran’a gönderilecek. Hamaneh’in metni imzalamasıyla uzlaşma kayda geçmiş olacak.

Heyetler mutabakat zaptına, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması için ortak şirket kurulması, Türkmenistan gazının İran üzerinden transitle Türkiye’ye getirilmesi için görüşmelerin başlayabileceği İran’ın Türkiye’ye doğalgaz arzında geçen kış olduğu sorunların yaşanmayacağı, TPAO’nun İran’da petrol ve gaz araması ve İran’ın Türkiye’de bir rafineri kurması konularının girmesi için uzlaşma arıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!