İran’a yönelik yaptırımları delenler arasında bir Türk de bulunuyor

Güncelleme Tarihi:

İran’a yönelik yaptırımları delenler arasında bir Türk de bulunuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2014 01:35

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bir dizi ülkedeki şirket ve kişileri, İran’a yönelik yaptırımları deldikleri gerekçesiyle kara listeye aldı. Bu kişiler arasında İran’a silahlandırılabilir sürat tekneleri temin eden Ali Canko isimli bir Türk de bulunuyor.

Haberin Devamı

ABD Hazine Bakanlığı’nın, Türkiye’ye son 1.5 ay içerisinde iki kritik ziyaret gerçekleştiren Terörizm ve Finansal İstihbarat’tan Sorumlu Bakan Yardımcısı David Cohen’in ekibi tarafından Perşembe günü yapılan açıklamaya göre kara liste kararları, nükleer programından dolayı İran’a uygulanan yaptırımları aşan, İran’ın nükleer silah ve füzeye sahip olma çabalarına yardım eden ve terörizmi destekleyen kişi ve kurumlara yönelik alındı. Kararların hedef aldığı birey ve kurumların ise Türkiye, İspanya, Almanya, Gürcistan, Afganistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Liechtenstein’da faaliyet gösterdiği bildirildi.

TÜRKİYE ÜÇ BAŞLIKTA

Türkiye’yi ilgilendiren kara liste kararları üç başlık altında toplantı:
1) 2010 yılında Türkiye’de kurduğu ‘Orchidea Gulf Trading Altın ve Kıymetli Madenler Dış Tic Ltd. Şti.’ üzerinden İran’a yönelik ABD yaptırımlarını aşmaya çalışan, Gürcistan’da yaşadığı tespit edilmiş, İran asıllı Pourya Nayebi’nin (40) faaliyetleri.
2) İran Devrim Muhafızları Donanması’nın silahlandırılabilir sürat tekneleri edinmesine yardım eden, İtalya’da yaşadığı tespit edilmiş, Türkiye vatandaşı Ali Canko’nun (54) faaliyetleri.
3) İran’daki El Kaide networkünün liderleri Cafer El Özbeki ve Yasin El Suri’nin Suriye’deki El Kaide bağlantılı El Nusra örgütüne Türkiye üzerinden militan ve finansman sağlama konusunda yürüttüğü çalışmalar.

Haberin Devamı

GÜRCİSTAN’DAN İSTANBUL’A

Hazine Bakanlığı’nın açıklamasında Gürcistan’da yaşayan Pourya Nayebi’nin İran yaptırımlarını aşmak için yürüttüğü çalışmaların tespitinde Gürcistan Hükümeti ile çok yakın çalışma yürütüldüğü vurgulanıyor ve kurduğu şirketler sıralanıyor. Açıklamada değinilen şirketlerden biri de İstanbul Ticaret Odası’na Eylül 2010’da kaydedilmiş gözüken Orchidea Gulf Trading. z200 bin TL sermayeyle kurulan ve bunun 199 bin liralık bölümü Nayebi’ye 1000 liralık sembolik bir hissesi ise İngiliz asıllı Scott Ford Hallington’a ait gözüken şirketin ana faaliyet alanı değerli metal (altın) ticareti. Merkezi Fatih. Şirketin 15 Kasım 2013’te sicil kaydı kapatılmış ve şu anda faaliyet yürütmüyor.

Haberin Devamı

HEDEF GÖSTERİLDİ DAVA AÇABİLİRİZ

GÖRÜŞÜNÜ almak üzere Ali Canko’nun şirketlerinden birini aradığımızda, Avukatı Atınç Gültekin’e ulaştık. Gültekin, Ali Canko’ya ulaşamadığını belirtirken, iddialara ilişkin olarak, “Anladığım kadarıyla Müvekkilim Ali Canko açıkça hedef gösterilmiştir. Bu konuda hukuki yollara başvuracağız. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideriz” dedi.

HIZ DÜŞKÜNÜ

ABD Hazine Müsteşarlığı’nın açıklamasında, aynı zamanda İtalyan pasaportunun da bulunduğu belirtilen Ali Canko’nun İran merkezli Tiva Sanat Grubu ile İran Devrimciler Tugayı’nın (IRGC) Donanma güçlerince kullanabileceği silah donanımlı sürat teknesi yapmasına yardım ettiği iddiası yer aldı. Tiva Kara, Tiva Darya ve Tiva Polymer adlı şirketlerin Tiva Sanat Grubu’nun iştiraki olduğu kaydedilen açıklamada, “Ali Canko, Tiva Sanat Grubu’nun çeşitli uluslararası tedarikçilere ödeme yapması için finansal aracılık yapmıştır” denildi. Türkiye’den listeye giren tek isim olarak dikkat çeken Ali Canko, sürat teknesiyle İtalya-İzmir arasında yaptığı hız rekoru denemelerinden, süper spor otomobil üreterek uluslararası markalara rakip olmaya kadar giden oldukça farklı girişimleri bulunuyor. Ali Canko’nun İzmir Ticaret Odası kayıtlarına göre, otomotiv alanında faaliyet gösteren İ.A.&M. Motor Otomotiv Plan Proje Araştırma Planlama Sanayi adlı bir şirketi bulunuyor. Ali Canko 2009 yılında Edonis markasıyla süper spor bir otomobil üretmiş ve bu kapsamda medyada gündeme gelmişti. Ali Canko’nun ortağı olarak göründüğü iki şirket daha bulunuyor. Bunlardan biri Kolmen Turizm şirketi ve diğeri de Comer TR Atık Toplama Değerlendirme Tessileri İnşaat Limited Sanayi.

Haberin Devamı

NAYEBİ’DEN KURTULAMADIK

2005’te kurulmuş gözüken, 30 bin TL sermayeli Besvak’ın ise diğer yüzde 50’si Türk işadamı Adnan Şensivas’a ait. Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Şensivas Nayebi ile 4 yıl önce Dubai’de bir toplantıda tanışıp ortak olduklarını, ancak ortaklık yürümediği için Nayebi’nin şirketle ilişkisini iki yıldır kesmeye çalıştığını fakat kendisine ulaşamadığını söyledi. Halen sahibi olduğu GVN Dış Ticaret üzerinden İran’la gıda ve ilaç ticareti yaptığını belirten Şensivas, “Nayebi’nin imza yetkisi olmadığı halde benden habersiz iş yapmaya çalıştığını öğrendim. Şirketin adını değiştirip GVN yaptırdım, sonra da hakkında suç duyurusunda bulundum. En son şirketin ismini bir kez daha değiştirip Besvak yaptım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!