Irak’ta 13 milyar varillik petrol rezervi Rus Lukoil’in eline geçti

Güncelleme Tarihi:

Irak’ta 13 milyar varillik petrol rezervi Rus Lukoil’in eline geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2009 00:00

Rusya’nın en büyük petrol şirketlerinden Lukoil, Norveçli Statoil Hydro ile kurduğu konsorsiyumla Irak’taki ‘Batı Kurna-2’ petrol yataklarını işletme hakkını kazandı.

Haberin Devamı

Irak’ta daha Saddam Hüseyin yönetimi döneminde, 1997 yılında Batı Kurna-2 petrol yataklarının işletilmesi için Bağdat yönetimiyle prensip anlaşmasına varan Lukoil’in, ABD’nin Irak müdahalesinden sonra bu hakkı bir daha geri alınamayacak biçimde kaybettiği yorumu yapılıyordu. Ancak ihalenin kazanılmasının ardından şirket bu bölgedeki varlığına son yapılan ihalenin ardından tekrar kavuşmuş oldu.
13 milyar varillik rezerv
Rus RBK Ajansı’nın haberine göre Irak müdahalesinden sonra geçen birkaç yıl içinde “yeni şartlara” uyum sağlayan Rusya, dün Bağdat’ta yapılan ihaleyi kazanan Lukoil sayesinde 13 milyar varil petrol rezervi bulunan Batı Kurna-2 yataklarından yılda 1.8 milyon varil üretim gerçekleştirecek. Ayrıca Rus Gazprom liderliğindeki konsorsiyum kapsamında, Bağdat’ın güneyindeki ‘Badra’ petrol yataklarının geliştirilmesi açılan ihalenin ikinci aşamasını kazandı. Konsorsiyumda Gazprom’un yüzde 40 hissesinin bulunduğu açıklandı.
Irak savaşında ABD’ye sert muhalefet yapan Rusya, dünkü petrol ihaleleriyle bölgeye tek askerini bile göndermeden yeni petrol pastasından en büyük dilimi kapmış oldu. Batı Kurna-2’nin dünyada henüz el değmemiş petrol yatakları içinde en yüksek rezervi barındıran yatak olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

TPAO Gazprom’la el ele zafer kazandı

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Rus Gazprom liderliğindeki konsorsiyum kapsamında, Bağdat’ın güneyindeki Kut ilindeki Badra petrol yataklarının geliştirilmesi açılan ihalenin ikinci aşamasını kazandı. Konsorsiyumda, Gazprom’un yüzde 40, Kore’den Kogas’ın yüzde 30, Malezya’dan Petronas’ın yüzde 20 ve TPAO’nun yüzde 10 hissesi bulunuyor. Konsorsiyum Badra petrol sahası için günlük ortalama 170 bin varillik üretim ve varil başına 6 dolar ücret teklif etti. Ancak Irak Petrol Bakanlığı, söz konusu yatak için günlük üretimin en az 80 bin varil olmasını ve 7 yıl boyunca üretimin en yüksek düzeyde tutulmasını, Irak Petrol Bakanlığına 100 milyon dolarlık hibe yapılmasını, yatağın geliştirilmesi için en az 100 milyon dolarlık yatırım yapılmasını ve varil başına ücretin 5.5 dolar olmasını şart koşmuştu. Konsorsiyum, bakanlığın belirlediği ücreti kabul ederek, varil başına 5.5 dolarda anlaştı. Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından yapılan ikinci ihale turu iki gün sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!