İnternet'te ‘çöp ticareti’ başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İnternette ‘çöp ticareti’ başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çevre Bakanlığı ile TOBB, Atık Borsası Protokolu imzalıyor. Bu protokolle birlikte çöp alışverişi İnternet'e taşınacak ve böylece ‘Atık Borsası’nın yaygınlaşması sağlanacak.

Türkiye, yılda 26 milyon tonu bulan sanayi atıklarını gelişmiş ülkeler gibi yeniden kazanma yönünde önemli bir adım atıyor. Çevre Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 22 Temmuz'da Atık Borsası Protokolu imzalıyor. Çevre Bakanlığı desteğinde sistem İnternet'e taşınacak ve çöp alışverişinde TOBB çöpçatanlık yapacak.

Çevre Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ‘‘Protokol, bir işletmenin atığının bir başka işletmenin hammaddesi olabileceği fikrinden hareket edilerek hazırlandı. Amaç, işletme atıklarının miktarının azaltılması ve ekonomiye yeniden kazandırılmasıdır. Pilot uygulamada Kocaeli, İstanbul, Bursa sanayi ve ticaret odalarında resmen başlanıyor. Bir yıl içinde İnternet aracılığıyla Türkiye'ye yayılma amacındayız’’ denildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Çevre Müdürü Mustafa Özcan, şunları söyledi: ‘‘İlk girişim 1995'de İSO'ya ait, ancak bu denemeye sıcak yaklaşılmadı. Son iki yıldır Kocaeli Sanayi Odası da sistemde. Atığı olan firmalar İSO Dergisi aracılığıyla seslerini duyuruyordu. Borsanın gelişmesi için ABD, Almanya, Kanada'dan uzmanlar çağırdık, örnekleri inceledik. Yaklaşık altı aydır bakanlıkla protokol çalışmaları yapıyorduk. Çevre Bakanı Fevzi Aytekin ve TOBB Başkan Vekili Ali Osman Ulusoy'un protokolu imzalamasından sonra İnternet hazırlıkları başlayacak. Ekim-kasım aylarında Atık Borsası İnternet'e taşınmış olacak. Web sayfasında ayrıca mevzuat, güncel haberler, diğer bilgiler de yer alacak. Bizler köprü olacağız. Firmalar atığıyla ilgili verileri bizlere aktaracak, İnternet'te duyuracağız ve alıcıyla buluşmasına yardımcı olacağız. Bir tür atık çöpçatanlığı yapacağız. Bizler bu sistemde bir köprüyüz.’ İSO İhtisas Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Çevre Danışmanı Dr. Caner Zanbak şu uyarılarda bulundu: ‘‘Atık Borsası'nın işlemesi şart. Bütün mesele profesyonel organizasyon. Sıkı takip edilmeli ve suistimali önleyici mekanizmalar getirilmeli. Atık Borsası, büyük firmaların çöpünden rastgele kurtulma, çevreyi kirletme aracı olmamalı.’ ÇEVKO Genel Sekreteri Erol Metin'in Atık Borsası'yla ilgili değerlendirmesi şöyle: ‘‘Atık Borsası önemli ve umut verici bir girişim. Gelişmesi zaman alacak. Doğru istatikler, rakamlar, yöntemler tespit edilirse Atık Borsası daha hızlı işler.’ Türkiye'de yılda 20 milyon evsel, 26 milyon ton endüstri atığı çıkıyor. Sanayide bunların yüzde 6'sı geri kullanılıyor, yüzde 29'u satılıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!