Intercity’ye ‘pisti boşalt’ yazısı

Güncelleme Tarihi:

Intercity’ye ‘pisti boşalt’ yazısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2023 07:00

Formula 1 yarışlarının da düzenlendiği İstanbul Park arazisinin sahibi olan Vakıflar Genel Müdürlüğü, 20 yıllık işletme döneminin bitmesinin ardından, pistin yüklenicisi firma Formula İstanbul Yatırım A.Ş. (FİYAŞ) ve alt kiracısı Eylül Tarım Oto Kiralama’dan tahliye istedi.

Haberin Devamı

Sözcü’nün edindiği belgeye göre, İstanbul Park’ın işletme süresinin 18 Temmuz 2023 tarihinde sona erdiğine dikkat çeken Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, tahliye sürecini 24 Temmuz 2023 tarihinde başlattığı ve pistin boş bir şekilde teslim edilmesini istediği öğrenildi. FİYAŞ’ın ise 31 Aralık 2023 itibarıyla tahliye sürecine kadar olan kullanım bedelini de ödeyerek pisti teslim edeceğini ilettiği ileri sürüldü.

10 YILLIK KİRACIYDI

Formula 1 yarışlarının Türkiye’de yapılması için İstanbul’un Tuzla ilçesindeki Akfırat mevkiinde inşasına başlanan İstanbul Park’ta çalışmalar 2003 yılında başlamıştı. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen projeyi Formula İstanbul Yatırım A.Ş. (FİYAŞ) üstlenmişti. FİYAŞ, yapılan sözleşme gereği 20 yıl boyunca pistin işletmesini yapacaktı ancak F1 Türkiye GP’nin, 2012 yarış takviminde yer almamasının ardından, pisti 10 yıllığına kiraya çıkarmıştı. Yapılan ihale sonucunda Intercity, 9 milyon TL + KDV karşığılında pistin işletmesini 10 yıl süreyle almıştı.

Haberin Devamı

TOSFED: ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

-İstanbul Park’ın geleceğiyle ilgili tartışmalar ihale sürecinin dolmasının ardından alevlenmişti. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) pistin amacı doğrultusunda kullanılmadığını, milli  sporcularının piste erişiminin zorlaştığını, pistin özel şirketlerin park ve teslimat alanı haline geldiğini sıklıkla dile getiriyordu. TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı, tahliye kararının ortaya çıkmasının ardından Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “2024 yılında yeni bir ihale şartnamesinin hazırlanıp İstanbul Park’ın yeniden ihaleye çıkmasını bekliyoruz. Benin öngörüm belki TOSFED’in kullanımına verip şartnamenin içerisine bir takım hususlar eklenebilir veya direkt ihaleye çıkarılabilir. Ancak her koşulda mevcut durumdan daha kötü olmaz. Hem ülkemiz hem de milli sporcularımız için çok önemli bir adım” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!