İnsülin devi Yunanistan’dan çıkma kararı aldı, ‘şantaj’ damgası yedi

Güncelleme Tarihi:

İnsülin devi Yunanistan’dan çıkma kararı aldı, ‘şantaj’ damgası yedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2010 00:00

Diyabet hastalığının tedavisinde kullanılan önemli insülin ilaçlarından birininin üreticisi olan Novo Nordisk, Yunanistan’dan çekileceğini açıkladı.

Dünyanın önde gelen şirketlerinden Danimarka kökenli Novo Nordisk, hükümetin bütün ilaç fiyatlarında yüzde 25 kesintiye gidilmesini öngören kararnamesine karşı çıkarak, böyle bir karar aldığını duyurdu. Yunanistan’daki Diyabetle Mücadele Derneği ise, ilaç şirketinin kararını “acımasız bir kapitalist şantaj” olarak niteledi.

Yunanistan referans diye

Novo Nordisk çekilmenin gerekçesi olarak, ağır borç krizinden kurtulmak için sert tasarruf tedbirleri alan Yunan hükümetinin yayımladığı kararnameyle, bütün ilaçlarda yüzde 25 fiyat indirilmesi talimatı vermesini gösterirken, şirketin sözcüsü, Yunan hükümetinin fiyat indirimi kararının şirketin bu ülkede zarar etmesine yol açacağı için insülini Yunan piyasasından çekmeye karar verdiğini açıkladı. Sözcü, Yunan hükümetinin ilaç fiyatlarında mecburi yüzde 25 indirim kararının, diğer ülkelerin ilaç fiyatlarını belirlemede Yunanistan’ı referans noktası olarak aldığı için zincirleme etkisi olacağını da ifade etti.

Yunanistan’daki şeker hastaları, şirketin bu kararı sonucunun ölümlere yol açabileceği uyarısında bulunurlarken, Novo Nordisk sözcüsü, bu konunun insanları öldürmekle ilgisi bulunmadığını, şirketin piyasadan çekilecek insülin yerine şeker hastalığında kullanılan glükagon ürününü ücretsiz sağlayacağını söyledi. Karara tepki gösteren Diyabet Derneği, şirketin kararını “vahşi kapitalist şantaj” ve “şirketin sosyal sorumluluğunun ihlali” olarak nitelendirdi.

50 bin şeker hastası

Yunanistan’da 50 binden fazla şeker hastası bu şirketin ürününü kullanırken, 10 yaşındaki şeker hastası Nephele’nin babası Pavlos Panayotacos, Novo Nordisk’in Başkanı Lars Sorensen’e kararı eleştiren bir yazıyı kaleme aldı. Panayotacos, “Çok iyi bildiğiniz gibi Yunanistan şu anda korkunç ekonomik ve sosyal darboğazda bulunuyor ve siz uygunsuz bir zamanda vurdumduymaz bir tavır takınamazsınız” diye konuştu. i. Sorensen ise Panayotacos’a cevaben, “Bu, Yunan hükümetinin sizi ve bizi zor durumda bırakan sorumsuz finans yönetimidir” ifadesini kullandı. Yunanistan, muazzam ilaç faturasını da azaltmak istiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!