İnsansız helikopteri sıçratacak ortaklık

Güncelleme Tarihi:

İnsansız helikopteri sıçratacak ortaklık
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2024 07:00

Pasifik Teknoloji, şubat ayında halka açılmasının hemen ardından Türkiye’nin ilk insansız helikopteri Alpin ile adını duyuran Titra Teknoloji A.Ş.’nin yüzde 51’ini 478 milyon 197 bin liraya satın aldı.

Haberin Devamı

Titra Kurucu Ortağı M. Selman Dönmez’i de Pasifik Teknoloji Genel Müdürü olarak atayan grup bir basın toplantısı düzenledi.

Satın almanın Pasifik dışında ülke için de kritik olduğuna dikkat çeken Pasifik Grubu CEO’su F. Nusret Dur, “2019 yılından itibaren teknoloji alanına yatırım sağlıyoruz. Siber güvenlik ve ulaştırma sektörüne yönelik yazılımlar teknolojik alt yapı gibi yatırımlarımızı halka arz ile beraber kurumsal bir çatının altında toplayıp halka arz sürecini tamamladık. Titra birlikte yol yürüyeceğimize inandığımız ve potansiyel gördüğümüz bir alanda faaliyet gösteren bir şirketti” diye konuştu.

DİKİNE İNİŞ KALKIŞ

Pasifik Teknoloji Genel Müdürü Selman Dönmez, “2020 yılının Ekim ayında Titra’yı kurumsal yapı haline dönüştürdük, onun öncesinde bir bilişim şirketimiz altında bu Ar-Ge çalışmalarını başlatmıştık. 2020’nin Aralık ayında ilk uçuşlarımızı gerçekleştirdikten sonra, insansız helikopterlere gerçekten çok büyük bir ilgi oluştu. Savunma sanayi tarafında bizim temel motivasyonumuz aslında o dönem savunma sanayinin çok ciddi yerlileşme ve proje çağrıları mevcuttu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dikine iniş ve kalkışın özellikle gemi platformlarına, iniş pistinin olmadığı noktalara, iniş ve kalkış yapabilme kabiliyetleri açısından savunma sektörü için çok kıymetli bir özellik olduğuna dikkat çeken Dönmez, “Orada da önemli çağrılardan bir tanesi dikine iniş ve kalkış yapan, yine o dönem biliyorsunuz Baykar, Tusaş gibi firmalar sabit kanatlı pistten kalkış ve iniş yapan insansız hava araçlarını geliştiriyorlardı. 2017 yılı sonlarında dikine iniş ve kalkış yapabilen insansız hava araçları için çağrı başlatıldı. O günden başlayan süreç dönüşe dönüşe Ar-Ge çalışmalarının verdiği sonuca göre insansız helikoptere dönüştü. Madem gözetleme, madem dikine iniş kalkış yapılacak dolayısıyla yüksek kapasiteli bir platform olmasını istedik. Hem kargo operasyonları hem lojistik operasyonlar için kullanılabilsin, hatta ilerleyen süreçte silahlandırabilmesi mümkün olursa çatışmalarda yakın hava desteği sağlasın diye bir düşünceyle insansız hava helikopterini geliştirme sürecini gerçekleştirdik. Bu fikir silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri tarafından da çok benimsendi” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

İnsansız helikopteri sıçratacak ortaklık

Nusret Dur - Selman Dönmez

ASKERE ERZAK TAŞIYOR

Geçtiğimiz sene envantere girerek teslimatların gerçekleştirildiğini belirten Dönmez, Güneydoğu’da görev yapan askerlere erzak götürülmesinin sağlandığını, 5 yıllık sürede insansız helikopter ve hava araçlarına ait ekip geliştirildiğini söyledi. Selman Dönmez, Türk askerine bu şekilde hizmet sağlamanın ciddi bir motivasyon kaynağı olduğuna da dikkat çekti. 

Deli Kamikaze İHA, Pars Gözcü İHA ve yıl ortasına doğru yeni açıklanacak küçük bir helikopter ve silahlı İHA’lar olarak Pasifik Teknoloji ile aynı çatı altında buluşmanın kendileri için 5-10 yılda ulaşmayı bekledikleri noktalara çok daha kısa zamanda ulaşabilme imkanı sağlayacağını belirten Dönmez, “Titra Grubu’nda şu anda 200 kişilik bir mühendis ekibi çalışıyor. Bugüne kadar ayda 2 adet İHA üretmek adına kurulan bir alt yapımız mevcuttu. Çünkü ciddi el işçiliği ve mühendislikle çalışıyoruz. İHA’lar sayesinde kara yolu ile 2.5 saat teslimat süresi olan yerlere 15 dakikada teslimat yapabilme imkanı mevcut” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!